26.04.2024 06:18:31
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

128 Milyar ($) Dolar Burada

Dörtdivanlı Yerel Yönetimler Mali Uzmanı Nuri Sezgin güncel konulara değinilen yazıları ile Konuk Yazar olarak bizlerle olacak. Gündemdeki konuları yazıları ile değerlendirerek, yorumlayacak. Bu yazısında 128 Milyar$ (dolar) nerede diye soranlara açıklık getiriyor.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL18 Nisan  2021 Pazar - 02:09
128 Milyar ($) Dolar Burada
Hayırlı günler. Ramazan-ı şerifinizi tebrik eder fazileti feyiz ve bereketinin üzerinize olmasını Allah CC. den niyaz ederim.
Son günlerde belirli bir kesim tarafından bir yalan uydurulmuş, bu yalanla insanların kafasını karıştırmaya, algı oluşturmaya, değerlerini değiştirerek sözde muhalefet etmeye çalışıyorlar.
Bu yalanlarla ciddi algılar oluşturuluyor, insanların kafalarında gönüllerinde soru işaretleri bırakılıyor. Bunda da başarı elde ediyorlar. Yöremizde sık kullanılan bir kelam-ı kibar vardır. “İki laf bir büyü yerine geçer.” Bu günkü durum buna cuk diye oturuyor.
Dostlar, insanımız araştırmaya incelemeye pek yatkın değil. Neyi nerede nasıl bulacağını kestiremiyor veya hiç bilmiyor. Sosyal medyada ve halk arasında ortaya atılan yalanlara dedikodulara inanmak durumunda kalıyor. Yalanın da nerede duracağı belirsizdir.
Önceki yazımda kamu kurum ve kuruluşlarının internet sayfalarında idari yapıları, faaliyet alanları, yetki ve görevleri, faaliyet raporları ve finansal raporları hakkında geniş bilgi ve açıklamaların yer aldığını belirtmiştim. Ancak insanımız bunları araştırıp bilgi edinme ihtiyacı hissetmiyor. Halkımızın bu zaafını bilen kesimler de bu açıktan hareket ederek toplumun algılarını, bilgilerini, inançlarını değiştirmeye çalışıyorlar.
Kamu bütçe ve muhasebe sisteminde devletin değil 128 milyar doları, 1 kuruş açığı dahi olsa tespit edilir ve bunun hesabı sorulur. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. Kurumların teftiş kurulları ve İç Denetim birimlerinin bu faaliyetleri ve hesapları kontrol edip Üst yönetime bilgi verme zorunlulukları vardır. Diyelim ki onlara kontrol ettirilmiyor.
Sayıştay her kamu kurum ve kuruluşunu denetler ve raporlarını yetkili mercilere sunar ve kendi internet sayfasında da yayımlar. Bu raporlara kurumlarca verilen cevaplar sonucu Sayıştay yargılama yapar ve varsa açık ya da yanlışlar hakkında tazmin kararı verir. Çünkü Sayıştay bir yargı kurumudur. Sayıştay denetimlerinde buna benzer bulgu, tespit yapılmış değil. Eğer böyle bir şey olsaydı yer yerinden oynar görevliler kendilerini kurtaramazlardı. Şaka gibisiniz!
Bütün bunları görmezden gelerek bir yalan furyası estirip oluşturulan algıya karşı da yetkililerin halka gerçekleri açıkladıklarını göremiyoruz. Bu nasıl bir şey böyle akıl almıyor. Sanki tarih tekerrür ettiriliyor. Merhum Adnan Menderes ve arkadaşları için de buna benzer yalanlarla (uçakla yurt dışına para kaçırma yalanı) toplumda infialler oluşturulmaya çalışılmış ancak mahkemede bu konuda bir delil bulamayan savcılar köpek bebek davaları ile oyalanmışlar ve üç günahsız insanı darağacına yollamışlardır. Mekânları cennet olsun. Bu gün de sanki buna benzer bir furya ortalıkta dolaşıyor.
Bu açıklamalar çerçevesinde Merkez Bankası’nın internet sayfasından derlediğim 2016-2020 yıllarını kapsayan bileşik Bilançolarını düzenledim. Bu bilançolara dikkatle bakınız inceleyiniz. Merkez Bankası stoklarında ne zaman 128 milyar$ (dolar) olmuş da bu gün kaybolmuş?
Bir bilançonun aktifinde kurumun, şirketin bütün varlıkları, varlık cinsine göre değerlendirilerek Türk Lirası olarak yer alır. Aşağıda Merkez Bankası’nın beş yılına ait bilançolarında varlıklarının cinsleri TL olarak yer almıştır.
Merkez Bankası’nın stoklarında hiçbir zaman söylenen rakam gibi bir dövizin yer almadığı gerçeği vardır. Peki, bu söylenen rakam nereden çıkmaktadır? Sayın Cumhurbaşkanımızca Merkez Bankası’nın varlık toplamının dövize çevrilerek ifade edilmesinden kaynaklanıyor.
Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği bu rakamı bilançoda göremeyen sözde uyanıklar 128 milyar$ nerede yaygarasını koparıyorlar. Merkez Bankası’nın varlıkları değeri 128 milyar$ (dolar) değil, aksine 167 milyar$ dolardır.

128 Milyar$ (dolar) nerede diye soran sözde uyanıklar Bilançoda yer alan 319,7 Milyar TL tutarında altın, 344 milyar TL. Yabancı bankalardaki meblağı, Piyasaya sunulan 138,5 milyar TL krediyi görmezden gelir, bir bardak suda fırtına koparmaya çalışırlar. Sahi bilançoda dikkat çeken altın tutarındaki artışın sebebi nedir acaba? Sakın bu yaygarayı koparanların işbirlikçilerinin emanetindeki altınların Merkez Bankası’nın değerleri arasına alınmasından kaynaklı olmasın! İşbirlikçilerin damarına basılıyor, feryat figan içeride kopuyor. İlginç değil mi?
Şunu akıldan çıkarmayalım, Merkez Bankası varlık toplamı 2020 Sonu itibarı ile tüm dünyayı esir alan, ekonomileri darmadağın eden insanları işsiz bırakan salgına rağmen bir önceki yıla göre % 58,3 büyüme gerçekleştirmiş, bütün zamanların en iyi varlık toplamı olan 168 Milyar dolar rakamına yaklaşmıştır.
Bu sonuç ile gurur duymalıyız. Aksi takdirde nankörlük etmiş oluruz.
Nuri SEZGİN
Yerel Yönetimler Mali Uzmanı


YAZARLAR

Tamamı