28.03.2024 17:41:24
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT!

Oruç tutarken karşılaşılan sorunlardan biri de ağız kokusu. Ağız kokusu, kişinin genelde fark etmediği ama karşısındakini rahatsız eden nahoş bir durum. Ramazan ayında ağız kokusunu önlemenin ve ağız sağlığını korumanın pratik yolları nelerdir?

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK22 Haziran  2015 Pazartesi - 12:00
RAMAZAN’DA AĞIZ KOKUSUNA DİKKAT!
Ağız kokusu, kişinin genelde fark etmediği ama karşısındakini rahatsız eden, Ramazan ayında da artan oldukça nahoş bir durum. Normal zamanlarda gün içinde; diş fırçalama, sakız, ağız spreyi vs… gibi yöntemlerle giderilen ağız kokusu problemi Ramazan ayında oruç tutanlar ve muhatapları için komplike bir hal alıyor.
Armadent Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği uzmanlarından Dt. Yüksel Tozlu, Ramazan’da ağız kokusunu önlemenin pratik yollarını anlattı. Dt. Tozlu bu yöntemleri şöyle sıraladı:
“Ramazan’da yemeklerden sonra ağızdaki asit-baz dengesi bozulur, asit oranı artar. Sahurda hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar. Bu da bakteri çoğalması için uygun ortam oluşturur. Özellikle sahurda fırçalanmayan dişlerde ve ağız içinde kolayca üreyen bakteriler ağızda istenmeyen kötü kokulara neden olur. Bunun için dişlerin sahurda mutlaka fırçalanması gerekli. Eğer ağızda kullanılan çıkarılabilir bir protez varsa protez çıkarılarak temizlenmelidir.
Ramazan ayında oruç tutanların ağızlarında tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu durum bakterilerin ağız içinde üremesini kolaylaştırır. Bakteriler ise asitlenmeye yol açarak diş çürüklerine dahi neden olabilir. Bu nedenle dişlerin yemeklerden sonra iyice temizlenmesi şarttır.
İftarda ve sahurda dişler fırçalanırken dil ve yanak yüzeyi de iyice temizlenmeli. Diş fırçalama hızlıca yapılarak geçiştirilmemeli, en az 2 dakika sürmelidir.
Ramazan’da iftar sofraları diğer zamanlara göre daha zengin olmakta. Bu da tüketilen gıda ve çeşidinin çok olması anlamına geliyor. Özellikle iftarda ve hemen sonrasındaki kısa bir zaman dilimi içinde tüketilen tatlı, çay, kahve ve asitli içeceklerin dişler için var olan çürük riskini arttırdığı bilinmelidir.
Ramazan’daki ağız kokusunun sebebi sadece uzun saatler bir şey yiyip içilmemesi değildir. Diş eti rahatsızlığı, çürük, ağza uygun yapılmamış protez, boğaz ve mide rahatsızlıklarının da ağız kokusu yaptığı bilinmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Ağız kokusu tedavisi olan, iyi bir ağız bakımı ile önlenebilen, korkulmaması gereken ama mutlaka önlem alınması gereken bir rahatsızlıktır. Tüm halkımıza Armadent ailesi olarak hayırlı, sağlıklı, güzel bir Ramazan diliyoruz.”

YAZARLAR

Tamamı