29.03.2024 01:07:50
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Altın Köy Kapandı..

Ankara ili Altındağ ilçesi sınırları içinde yer alan Altınköy Açıkhava Müzesi soğukların artması nedeniyle ve kış bakımı için 15 Ocak Pazartesi gününden itibaren ziyarete kapanarak, ilkbahar geldiğinde tekrar hizmet vermeye başlayacak. Açıkhava Müzesinin 2017 yılı ziyaretçi sayısı ise 240 bin 821.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL19 Ocak  2018 Cuma - 03:32
Altınköy Baharda Yeniden Ziyaretçilerini Ağırlayacak
Türkiye'nin tek açık hava köy müzesi olan Altınköy, her yıl artan ziyaretçi sayısı ile rekor kırdı. 2015 yılında ziyaretçi ağırlamaya başlayan Altınköy Açıkhava Müzesi'ni son üç yılda 502 bin 962 kişi ziyaret etti. 2017 yılında 79 zanaatkarın ağırlandığı Altınköy'de, 39'u geleneksel olmak üzere 44 farklı etkinlik gerçekleştirildi. Açıkhava Müzesi'nin ziyaretçi sayısı ise bu yıl 240 bin 821 oldu. Soğukların artması nedeniyle ve kış bakımı için 15 Ocak Pazartesi günü ziyarete kapanan Altınköy, ilkbahar geldiğinde tekrar hizmet vermeye başlayacak.

Altınköy'ün dünyadaki örnekleriyle kıyaslandığında, başarılı açık hava müzeleri arasında olduğunun altını çizen Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, "Dünyada bu tür müzeler 20 ile 50 yıl arasında turizme kazandırılıyor. Biz beş yıllık bir çalışma ile 650 dönüm alanı kullanılabilir hale getirdik ve resmi açılışı yapılmamasına rağmen 3 yıldır yarım milyondan fazla ziyaretçi ağırladık. Altınköy yılsonunda 1000 dönüm bir alana ulaşacak ve Türkiye'nin en önemli turizm değerleri arasında yer alacak. Altınköy, geleneksel kültürümüzü şimdiki ve gelecek nesillere taşımada önemli bir görev üstlenecek ve ülkemizin kültürel değerlerini yaşatmaya devam edecek" dedi.

ALTINKÖY ZİYARETCİ AKININA UĞRADI

2015 yılında ziyarete açılan Altınköy'ü ilk yıl 94 bin 976 kişi ziyaret ederken, bu sayı 2016 yılında 167 bin 165 kişi, 2017 yılında da 240 bin 821 kişi oldu. Toplamda ise, 502 bin 962 kişi Altınköy'ü ziyaret etti.
Altınköy'de, Hasat Festivali, Bağ Bozumu Şenliği, Gelenekten Geleceğe Nesiller Buluşması, Altın Dokunuş Resim Çalıştayı, Aşure Etkinliği ve Bostanda Fide Dikimi gibi çok özel organizasyonlar ve etkinlikler de yapıldı.
TÜRKİYE'NİN HER YERİNDEN GELENEKSEL SANATÇILARI AĞIRLADI
Türkiye'nin birçok ilinden kaybolmaya yüz tutmuş sanatların son temsilcileri ağırlanırken, geleneksel bıçak yapımından takunyaya, deri işçiliğinden baston yapımına kadar birçok sanat Altınköy'de yeniden hayat buldu. Altınköy'de 2017 yılında çömlek, ağaç oyma sanatı, kürkçülük, demircilik, cam üfleme, semer yapımı, maket ev yapımı, taş baskı, kilim ustası, sabun yapımı, keçecilik, kazazlık, kağıt üretimi, yorgan dikimi, buğday sapı örücülüğü, safran üretimi, yemeni sanatı, ahşap yakma ustası, şimşir kaşık üretimi, kaşık kukla sanatı, battaniye ustası, ney yapımı, ahşap oyuncak yapımı, sepet yapımı, takı sanatı, bez bebek yapımı, lüle taşı işleme, cilt yapım sanatı, gümüş işleme, iğne oyası, semaver yapımı, bakır işleme, geleneksel şapka yapımı, geleneksel giysi dikimi gibi sanatlar uygulamalı olarak ziyaretçilere tanıtıldı.

"ALTINKÖY, VAR OLAN DEĞERLERİMİZİ ORTAK NOKTADA BULUŞTURDU"
Altınköy'ün sadece köy kültürünü yaşatan bir açıkhava müzesi olmadığının altını çizen Başkan Tiryaki şöyle konuştu: "100 yıl öncesinin köy hayatını canlandırdığımız Altınköy, Ankara'ya ve Türkiye'ye kazandırdığımız çok özel bir projedir. Kent kültürü ile geleneksel değerleri birleştirmek açısından da anlam taşıyan müzemiz, tüm Ankara'nın gözde mekanı haline geldi. Bu kadar kısa sürede kazandığımız ilgi, hep birlikte verdiğimiz emeğin, inancımızın ve ortak duygularımızın sonucudur. Altınköy'de unutulmaya yüz tutmuş birçok geleneğimizi, sanatsal faaliyetlerimizi tekrar canlandırdık. En önemlisi de bu değerlerin yeni nesillerimizle tanışmasını, kaynaşmasını sağladık. Altınköyümüz, bizi var eden tüm değerlerin ortak paydası, buluşma noktası oldu. Yapacak daha çok işimiz var... Başkentliler ile buluşturmak istediğimiz çok sayıda kazanım var... Altınköyümüze sahip çıkan, ilgi gösteren herkese teşekkür ederim."




YAZARLAR

Tamamı