18.04.2024 18:04:40
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Altınköy'de Hasat Heyecanı Başladı

Altınköy'de Köy yaşantısının güzelliğini ve toprağın bereketini gözler önüne serecek olan 4'üncü Hasat Şenliği, 29 Temmuz'a kadar devam edecek. Altınköy'de gelenekselleşen Hasat Şenliği bu yıl da Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'nin köy meydanında tırpan bileylemesi, ekin biçmesi ve değirmende öğüttüğü buğdayı ekmeğe dönüştürmesi ile başladı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL26 Temmuz  2018 Perşembe - 18:39
ALTINKÖY DE HASAT ZAMANI "EKİNLER BİÇİLİYOR, BUĞDAYLAR ÖĞÜTÜLÜYOR"
Türkiye'nin ilk açık hava köy müzesi Altınköy'de hasat heyecanı başladı.
Ankara Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Altınköy'ün 100 yıl öncesinin köy yaşamını öğretmesi açısından bir okul görevini üstlendiğini belirterek, "Sütün fabrikada üretildiğini, salatalığın ağaçta yetiştiğini sanan ve böyle büyüyen çocuklarımız var. Biz, burada eski köy yaşamını öğrensinler istiyoruz. Hasat Şenliği artık gelenekselleşti. Her yıl Altınköy'ün hasadını kaldırıyoruz. Buğdayın nasıl ekmeğe dönüştüğünü tüm safhaları ile görebilirsiniz. Toprağımızın bereketi daim olsun" dedi.
Altındağ Belediyesi'nin köy kültürünü korumak ve bu zengin mirası gelecek nesillere aktarmak amacıyla bin dönümlük bir alana kurduğu Altınköy, "4. Hasat Şenliği" ile Anadolu'ya özgü hasat ritüellerini yeniden hayata geçirdi.
Başkan Veysel Tiryaki ekin biçti, buğday öğüttü, ekmek yaptı
4'üncü Hasat Şenliği'ne Başkentliler yoğun ilgi ve katılım gösterdi. Ak Parti Altındağ İlçe Başkanı Ahmet Karaca, ilçe teşkilat üyeleri ile meclis üyelerinin de katıldığı etkinlik, sabah erken saatlerde başladı. Başkan Veysel Tiryaki, önce köy meydanında tırpan bileyledi. Ardından maniler eşliğinde buğday tarlasına yüründü, ekin biçildi.
Veysel Tiryaki, atla düven sürdü, patoz yaptı. Başkan Tiryaki, biçilen buğdayların çuvallara doldurulup, atlara yüklenmesi sırasında da en önde görev aldı. "Altınköy'de hasretini çektiğimiz doğal hayatı ziyaretçilere yaşatıyoruz." diyen Veysel Tiryaki, tarlada gösterdiği mahareti değirmende de gösterdi.
Altınköy de, Eski köy gelenekleri yaşatıldı
Buğdayı öğütme işini bizzat gerçekleştiren Başkan Tiryaki, elde edilen unun hakiki kepekli buğday unu olduğuna dikkat çekti. Bu undan yapılan hamur, ekmek haline getirilerek, fırına verildi. Köy kadınlarının pişirdiği ekmek, fırından çıktığında sıcak sıcak ziyaretçilere ikram edildi. Toprağın mucizevi olduğunu dile getiren Başkan Veysel Tiryaki, "İşte, gerçek ve sağlıklı ekmek budur. Köy ekmeğimizi alnımızın teri ile emek vererek beraber yaptık. Özlediğimiz tatları Altınköy'ümüzde tadabilirsiniz. Burada her şey doğal ve sağlıklı" dedi.
Meydanda dibek taşında buğday döven Başkan Tiryaki, el değirmeninde bulgur çekti ve yaba ile buğday savurdu. Ziyaretçiler geleneksel orta oyunu gösterisini büyük beğeni ile izlerken Seğmenlerin gösterisi de büyük ilgi gördü. Başkan Tiryaki 29 Temmuz Pazar gününe kadar sürecek hasat şenliğine tüm Ankaralıları davet etti.





YAZARLAR

Tamamı