18.04.2024 13:37:01
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Aynı Fatura Ödenecek!

Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, bir açıklama yaparak, mecliste görüşülen ve yasalaşan Elektrik Piyasası Kanunu ile ilgili bilgiler verdi. Kayıp kaçak bedeli ile ilgili de konuşan Ercoşkun, bedelde bir değişiklik olmadığını, aynı elektriği tüketen vatandaşın aynı faturayı ödeyeceğini söyledi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SİYASET07 Haziran  2016 Salı - 00:20
Ercoşkun; "Vatandaşımız Aynı Faturayı Ödeyecek"
Ak Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun Elektrik Piyasası Kanunu ile ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi; “Cuma günü saat 14.00’te başlayan görüşmeler, cumartesi sabah 06.30’a kadar aralıksız devam etti. 30 maddeden oluşan Elektrik Piyasası Kanunu, yasalaştı. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz süreçte aslında Türkiye Cumhuriyeti tarihinden bu yana devam eden bir uygulama var. Kayıp ve kaçak bedellerinin elektrik faturaları üzerinde bir yansıması var. Bu kayıp kaçak bedeli elektrik şirketlerinin özelleşme sürecinden önce %20’ler civarındaydı. Şu anda bakanlığın verdiği hedefler doğrultusunda %14’lere kadar düşmüş durumda. Dünya ortalaması da %7 – 8 civarında. Dolayısıyla dünya ortalamasını hedefleyen devamlı aşağı yönde bir düşüş söz konusu. Fakat bu süreçte şeffaflaşma sürecinden kaynaklanan bir değişim söz konusu oldu. Eskiden elektrik faturası 100 kilowatt saat örneğin 100 lira fatura gelirken, şimdi gelen faturalar, 100 TL elektrik faturası ama bunun 60 TL’si elektrik, bir kısmı kayıp, şu kadarı TRT payı diye detaylı bir döküm söz konusuydu. Bununla alakalı yargının vermiş olduğu farklı kararlar vardı. Orada yazarsa alırsın yazmasa alamazsın diye. Bir kaos ortamı söz konusuydu. Bizim yapmış olduğumuz düzenlemede 30 maddenin sadece 3 maddesi bu konuyu düzenliyor.
Elektrik faturasını aynı kilowatt saat tükettiysek, aynı faturayı ödeyeceğiz
Önceden olduğu gibi devam etmesini ve kayıp kaçak bedellerinin faturada görünmesi ve bunun da alınabilmesi ile alakalı bir uygulama. Bu zaten alınan bir şeydi. Vatandaşımız şuna bakmalı, ben geçen ay elektrik faturası ne kadar ödedim. Bu ay aynı kilowatt saat tüketiyorsam ne kadar ödeyeceğim. Buna bakınca şunu görecekler ki, hiçbir fark olmayacak. Maalesef muhalefet partileri yine her şeyde olduğu gibi bunda da yük gelecek diye bir yaygara kopardılar. Bu kesinlikle doğru değil, geçen ay ödediğiniz elektrik faturasını aynen aynı rakamlarla aynı kilowatt saat tükettiysek aynı faturayı ödeyeceğiz. Hiçbir fark olmayacak. Sadece yasadaki mahkemelerin farklı kararlarını toparlayacak ve düzgün hale getirecek bir düzenleme yaptık. Ama bunun yanında elektriğin daha ucuza sağlanabilmesi için Enerji Bakanlığının bazı düzenlemeleri, MTA’nın yurtdışında faaliyet göstermesi için düzenlemeler. Doğalgaz dağıtımı ile alakalı düzenlemeler var. Büyüyen Türkiye’nin en önemli ihtiyacı enerji alanında ihtiyaçlar. Bu alanda daha düzgün bir gelişim sağlanabilmesi için atılan adımlar var. Ben faydalı bir yasa olduğu kanaatindeyim.”



 

YAZARLAR

Tamamı