25.04.2024 18:46:06
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Bakan Eroğlu: Yer Yerinden Oynayacak!

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bir dizi açılış ve temel atma törenine katılmak üzere Bolu'ya geldi. Bakan, Bolululara Ocak ayında büyük bir müjdesi olacağını söyledi ve Turizm Master Planı Taslaklarını Vali Aydın Baruş'a verirken “Yer yerinden oynayacak” dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SİYASET21 Kasım  2016 Pazartesi - 12:18
Bakan Eroğlu, Bolu’ya Yatırım Müjdeleriyle Geldi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu 14 milyon lira tutarındaki 6 adet yatırım müjdesi ile Bolu’ya geldi. Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bolu programı kapsamında Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’ne ait 6 adet yatırımın temelini atarken yine DSİ’ye ait 2 tesis, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’ne ait 1 adet tesis ile Orman Genel Müdürlüğü’nün ormancılık ve ağaçlandırma çalışmalarının açılışını gerçekleştirdi.
17 Temmuz Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen toplu temel atma ve açılış merasiminde bulunan tesislerin 1’i DKMP projesi, 8 adedi taşkın koruma tesisi, 1 adedi ise ağaçlandırma ve ormancılık projesinden oluşurken 17 Temmuz Kapalı Spor Salonu’nda düzenlenen törene Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Bolu Valisi Aydın Baruş, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Ak Parti il Başkanı Nurettin Doğanay, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Genel Müdürleri, Bolu ilçelerinde görev yapan belediye başkanları, daire müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

“Bolu’daki Birçok Çalışmayı Bakanımız Sayesinde Yaptık”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan programda ilk konuşmayı Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz yaptı. Yılmaz, “Kafamızda bir Bolu rüyası var. Güneyimizde Büyük Su var. O Büyük Su belediye başkanı olduğumuzda irin gibi akıyor, kokudan geçilmiyor ve içinde canlılar yaşamıyor idi. Biz tekrar burada yüzeceğiz balık tutacağız dediğimizde dalga geçilen adam olmuştuk. Sayın Bakanım sayesinde Büyük Suyu kurtarmak için pis su arıtma tesisinden Abant’a kadar kolektör hattı döşedik. Abant’ı da temizledik, Büyük Suyu da temizledik. Bolu’da bu ve bunun gibi pek çok çalışmayı yapmamızı sağlayan Sayın Bakanımızın teşvikleri olmuştur. Bakanım gelirken kendisi gelmiyor. Bütün genel müdürleri burada. İşi yerinde çözmek için geliyorlar. Genel müdürlerimizde sağ olsunlar bakanımız sayesinde bize her türlü yardımı yapıyorlar. Bolu’nun doğu tarafında Kuruçay Deresi var. DSİ ve OGM ile birlikte Kuruçay’da bir peyzaj çalışması yürütüyoruz. Kuruçay Deresi şehirle kucaklaşacak. Benim söylemeye çalıştığım çalışmaları her biri tamamen bakanımız sayesinde oluyor. Ben belediye başkanı olduğumda Bolu kuyu suyu içiyor idi. Bakanımız sayesinde Gölköy’den suyu aldık arıttık Bolu’ya verdik. Pahalıydı ve büyük enerji giderimiz vardı. Amacımız kaynak suyu içmekti. Karadere Sularını acaba Bolu’ya alabilir miyiz diye Sayın Bakanım genel müdürlüğünden bakanlık süreci içerisinde binlerce şükür ki o suların tahsisi yapıldı. Şuan tünelimiz 975 metreyi geçti. İnşallah gelecek sene sizlerin bu enerjisi ve gayreti ile Bolu İlk defa kaynak suyu ile buluşacak.”
Gelir Getirici Türler 49 Yıllığına Vatandaşın Olacak
Başkan Yılmaz’ın konuşmasının ardından DSİ Genel Müdür V. Murat Acu, Bolu’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi verdi. OGM Genel Müdürü İsmail Üzmez ise konuşmasında Bolu’nun kalkınmasına yönelik hamleler yapılacağını söyledi. Köylüyü kalkındırıp desteklemek için devlet ormancılığından millet ormancılığına geçildiğini ifade eden Üzmez, gelir getirici türlerin ormanlara dikileceğini ve bu ağaçların vatandaşlara 49 yıllığına kiralanacağını aktardı.
“Bolu’nun Çukurovası Seben”
Bakanlık genel Müdürlerinin ardından kürsüye davet edilen Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, “Bolu özel bir coğrafya. Yüzde 65’i orman yüzde 18’i tarım arazisi olan, gölleri, barajları ile manevi kişilikleri ile güzel bir coğrafya. Bu coğrafya 2002’den bu güne kadar bu milletin medeniyet kodlarından gelen kadim hikayesi ile sadece manevi erenleri ve güzel coğrafyası ile tespit edilip bir kenara bırakılan bir coğrafya olmadı. Yüzde 64’ü orman olan bir coğrafyada 2002 yılında tüm Türkiye’de 3 milyon ağaç yetiştirilirken sadece Bolu’ya 25 milyon ağaç dikilen bir hareket oldu yol hikayesi oldu. Yanı başımızda Mengen Köprübaşı Barajı 330 milyon TL bedelli kocaman devasa bir baraj. Yine Kıbrıscık’ta yapılan çalışmalar var. Kıbrıscık’taki barajımızla 15 bin dekarlık alan sulu tarımla buluştu. Göynük’te yapılan barajlarımız yapımı devam eden barajlarımız var. Seben Taşlıyayla Göleti 40 milyon metreküp su depolayan Abant’ın 7 katı büyüklüğünde Bolu’nun Çukurovası olan Seben’i ihya edecek bir göl” diyerek Bolu ve ilçelerini sulu tarıma kavuşturan çalışmaların detaylarını anlattı.

“Bu Değerli Yatırım ve Çalışmalar İlimize ve Halkımıza Hayırlı Olsun”
Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü’nün ardından kürsüye davet edilen Bolu Valisi Aydın Baruş şunları söyledi; “Bolu halkı, Bolu’yu ve Anadolu'yu yurt edindiğinden beri, yüzyıllardır ormanla içi içe bir yaşam sürüyor. Her sabah gözünü açtığında yemyeşil doğasının, gönlüne verdiği mutlulukla güne başlıyor. Ekmeğini ormandan kazanıyor, orman emvali üretiminde çalışıyor, ondan edilen ürünleri sanayisinde işliyor, ormanın içindeki meralarda hayvancılık yapıyor, zengin doğasının çiçeklerinden faydalanarak arıcılık yapıyor, ormandaki ağaçların meyvelerini kendine azık ediyor. Binlerce vatandaşımız, ormanlarının ve doğanın sağladığı güzellikleri temaşa etmek isteyen, yüzbinlerce insanımızın getirdiği turizm hareketliliğinden, istifade ederek ailelerinin geçimine önemli katkıda bulunuyor, ormanın sağladığı temiz su kaynaklarından suyunu temin ediyor, toprağını ormanın bekçiliği sayesinde koruyor. Kısaca ifade etmek gerekirse, Bolu’da ormanı anmadan yaşamı ifade etmek mümkün değildir. Bolu demek orman demektir. Orman ve ağaç denince Bolu akla gelir. Bunun için Bolu halkı ormanın ve onun kendisine sağladığı kaynakların, hayatı için ne kadar önemli olduğunu biliyor. Bunu bildiği için de, ormanlarına sahip çıkıyor, canı gibi koruyor.
Bolu için bu kadar önemli olan ormanları ve su kaynaklarımızı korumanın, halkımızın yüzyıllardır canı gibi koruduğu ormana zarar vermeden, geçimini devam ettirebileceği imkânları ona sağlamanın, orman köylümüze, yaşadığı yerde hayatını devam ettirebilmesi için, alternatif ekonomik olanaklar sunmanın son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Bu kapsamda, Orman ve Su İşleri Bakanlığımız bünyesinde, Orman Genel Müdürlüğü’nce yürütülen; Fidan dikimi ve sosyal ağaçlandırma projeleri, Şehir Ormanı, Bal Ormanı ve Mesire yerleri oluşturulması, Gelir getirici türlerle yapılan ağaçlandırma çalışmaları, Mikro Havza projeleri kapsamında yapılan mera ıslah çalışmaları, Orman varlığımızın zenginleşmesini, Vatandaşlarımızın rahat ortamda dinlenme imkânı bulmasını, Orman Köylümüzün istifade edebileceği doğal kaynakların çeşitlendirilmesini sağlamaktadır. ORKÖY tarafından; Orman köylülerinin konut şartlarının iyileştirilmesi amacıyla, dış cephe yalıtımı ve güneş enerjisinden faydalanmak için verilen krediler, süt koyunculuğu ve arıcılık için verilen destekler, kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın geçim imkânlarının ve hayat kalitelerinin artmasına ciddi katkı sağlamaktadır. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce; Yedigöller Milli Parkı, Abant ve diğer tabiat parklarımızda gerçekleştirilen; yol, park, mesire yeri ve çevre düzenlemesi çalışmaları sayesinde, ilimizin doğal güzelliklerini görmek isteyen ziyaretçi sayımız her geçen gün artıyor, misafirlerimiz daha nezih bir ortamda bu güzellikleri temaşa edebilmenin keyfini yaşıyorlar.
Vali Baruş, “Bolu’yu Ziyaret Eden Sayısı Bir Milyonu Aşıyor”
Bu çalışmalar sayesinde, sadece Yedigöller Milli Parkı, Abant ve Gölcük Tabiat Parklarını ziyaret eden kişi sayısı 2015 yılında 885 Bin iken, 2016 yılının ilk 10 ayında bu sayı 924 Bine çıktı. Diğer tabiat alanlarını göz önüne aldığımızda bu sayı 1 Milyonu aşıyor. Önümüzdeki yıllarda ziyaretçi yoğunluğunun daha da artmasını bekliyoruz. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce; İlimizde çok önemli yatırımlar hayata geçiriliyor. İl merkezi ve ilçelerimizde yapılan taşkın koruma tesisleri sayesinde, Vatandaşlarımız su baskınlarından emin bir yaşama kavuşuyor, Yapımı devam ettirilen Tekke Barajı'nın tamamlanmasıyla, 15.523 hektar arazi suya kavuşacak, Gerede, Dörtdivan ve Yeniçağa ilçelerimiz sağlıklı içme suyu içecek, Bolu Ovası Sulaması Rehabilitasyon Projesiyle birlikte 5.115 hektarlık alandaki topraklarımızın verimine verim katılacak, Taşlıyayla Göleti Sulama Projesi sayesinde Seben ilçemizde 2.871 hektar alanın suya kavuşması temin edilerek özellikle meyvecilik ve sebze tarımında çok önemli ilerleme sağlanacak. Bolu olarak bu imkânların kıymetini bilerek çalışmaya devam edeceğiz. Orman ve Su İşleri Bakanlığımızca gerçekleştirilen bu değerli yatırım ve çalışmaların, İlimize ve halkımıza hayırlı olmasını diliyorum.”

Bakan Eroğlu “Kendimi Bolulu Gibi Hissediyorum”
Bolululara birçok müjde veren Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu konuşmasında şunları aktardı; “Bu güzel şehirde evliyalar, yiğit insanlar diyarı bu ilimizde sizlerde birlikte olmanın bahtiyarlığını mutluluğunu yaşıyorum. Benim Bolu’ya karşı ayrı bir gönül bağım var. Sebebi şu yıllar önce İstanbul Teknik Üniversitesi’nde öğretim görevlisiydim. Bolu’da SEKA diye bir sanayi kuruluşu vardı. SEKA’nın genel müdürü dostumdu o yüzden sürekli buraya geliyordum. Burada çok dostumuz var ve kendimi Bolulu gibi hissediyorum. Yani damarlarımızda Bolu’nun suları dolaşıyor. Ayrıca Hayrettin’i Tokadi Hz. Var, hoca Akşemseddin var, daha birçok evliya var. Bolu’nun saygınlığı var. Bolu yiğitlik açısından iyiliği açısından Türkiye’nin mümtaz şehirlerinden birisidir. Bizde her türlü hizmeti yapmak için elimizden geleni yapıyoruz. Başbakanımız Binali Yıldırım’da herkeslere selamlarını iletiyorum. Ayrıca yarın bakanlar kurulu var ve tesadüfen yarınki kurulda bizim bakanlığın sunumu var. Bu vesile ile sizlerin selamını da hem başbakana hem de bakanlar kuruluna ileteceğim.
Bakan Eroğlu "Bolu'yla Gurur Duyduk"
15 Temmuz’da Demokrasi Meydanında Gösterdiğiniz Davranış Sonrasında Bolu’yla Gurur Duyduk
Değerli kardeşlerim, ben bugün özellikle sizlere teşekkür etmek için geldim. Birinci teşekkürüm hakikaten burada çok değerli kardeşlerim var. Ayrıca Ali Bey kardeşimle evvelsi gün akşam beraberdik ve NATO ile ilgili bir toplantı vardı. 15 Temmuz’da demokrasi meydanında gösterdiğiniz davranış sonrasında Bolu’yla gurur duyduk. Tarihimizin en alçak en hain kanlı FETÖ terörüne diyorlar ki darbe girişimi, bence darbe girişimi değil Türkiye’yi bölüp parçalamak teşebbüsüydü ama milletimizin kahramanlığı ve Recep Tayyip Erdoğan’ın cesareti ile bu darbe girişimi püskürtüldü. Bütün Dünya tarihine geçecek bir kahramanlık destanı yazıldı. Bende bu kahraman milletin bir ferdi olmaktan gurur duyuyorum. İnşallah bir daha böyle bir durum olmaz. Bu ülkede tanka vücudunu siper edecek 79 milyon insanımız var. Bu topraklarda şanlı bayrağımız ilelebet dalgalanacak. Hatta dahası var Allah’ın izni ile bu ülke çok daha büyüyecek. İşte 2023 hedefleri yani cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılında bir destan daha yazarak bu dünyada 10 ülke arasına girecektir. Zaten Cumhurbaşkanı ne diyor, hedef 2023.
“Bolu Bizim Canımız Ciğerimiz”
Değerli kardeşlerim bunun için sizlere teşekkür için geldim. Bolu bizim canımız ciğerimiz. Ayrıca bizim Bolu’yla sadece gönül bağımız yok, fiziki olarak da bağımız var. Çünkü Bolu’nun %65’ı orman. Biz arkadaşlar arasında diyoruz ki Bolu Orman Su İşleri Bakanlığı’nın hizmet birliği. Bolu deyince akan sular duruyor değerli kardeşlerim ne gerekiyorsa yapıyoruz, Bolu’yu başka bir şehir yapacağız. Peki ne için geldik buraya, 41 milyon TL’lik yaklaşık 10 tane su tesisleri açılışı temel atması yapılacak. Bolu’da esasen Büyüksu vardı. Bu Büyüksu çok kirliydi ve durumundan dolayı üzüntü duyuyorduk. Büyüksu’yu ve Borazanlar Mahallesindeki dereyi Bolu için bir gerdanlık yapalım dedik. Artık Bolu’da bundan sonra nehirler gerdanlık olacak. Sadece Bolu değil, ilçelere de başlayacağız. Siz beğeneceksiniz biz yapacağız. Bizim eskiden 3E kuralımız vardı. Önce ekonomik, emniyet son olarak da estetik olsun diyorduk. Ama artık diyoruz ki ilk olarak estetik olsun, sonra emniyet son olarak ekonomik olsun diyoruz. Ucuz etin yahnisi kara olur. Bizde böyle muhteşem bir eseri Bolu’muza kazandıracağız. Hatta Belediye Başkanımızla birlikte bununla ilgili bir tarih belirleyeceğiz. Biliyorsunuz eski Türkiye’de bir dere ıslahı 12 yılda biterdi, ama şimdi en geç 2 yılda bitiriyoruz.

“Devletin Parası Bol Artık İnanç Lobisinin Hortumu Bitti”
Çünkü Orman Su İşleri Bakanlığı’nın sloganı şudur. Biz zamanla yarışıyoruz. Göynük’de dere ıslahları var, Mudurnu’da dere ıslahları ayrıca çok güzel orman yolları yaptık. Orman köyleri rahat etsin diye de köprüler ve yolları yaptık. Ayrıca Bolu’daki milli parkların çevre düzenlemeleri de bitti. Çünkü bizim burada şöyle bir düşüncemiz var, burada zengin turistleri buraya çekebilmek için büyük bir seferberlik başlattık. Allah’ın izniyle kırsal kalkınmayı turizmle, tarımla geliştireceğiz. Her gelişte müjdeyle geldik bu seferde 6 tane müjde var. Geçen sene verdiğim müjdelerle birlikte etti 50 tane müjde. Bunlarında toplam bedeli 332 Milyon TL. Bu müjdelerden üç tanesi Devlet Su İşlerine, iki tanesi doğa koruma milli parklar bir tanesi de meteorolojiye ait. Bu müjdelerden Büyüksu deresi, Gerede, Mudurnu ilçe merkezlerindeki yatırımlar var. Yedigöller milli parkında yeni bir düzenleme yapılacak. Meteorolojide de milli parklar otomatik ölçüm istasyonu kuracağız. Geçen yıl geldiğimde 44 müjde vermiştim ve bu müjdelerden 28 tanesi kısa sürede bitmiş. Bunlardan 16 tanesi kaldı ve bunun en önemlisi Tekke Barajı onunda hızlı bir şekilde yapılması için talimat verdim. Devletin parası bol artık. İnanç lobisinin hortumu vardı. Geçmişte bir antibiyotik 63 TL idi. Şimdi aldım 9 liraymış. Bu para nereye gidiyordu, sizin cebinizden çıkıyordu. Biz şimdi sizden aldığımızı sizin için kullanıyoruz. Sizlere yeni bir müjde veriyorum, Batı Karadeniz için gençlik projesi hazırladık. Bunun arkasında odalar dolusu projeler var. Değerli kardeşlerim Allah’ın izniyle 11 yılda 533 Milyon TL’lik yatırım yapılacak. Allah nasip ederse bu proje 21 Aralık 2019 tarihinde bitecek. Bunun içinde bütün su tesislerini tamamlayacağız. Bolu ovasında çok kaçak var, biz dedik ki %10 katkı payı versin çiftçilerimiz, tabi onlarda ödeyemedi. Bizde %10 katkı payını almadan modern bir sulama tesisi yapalım dedik. Ayrıca 33 Bin dekar alanda erozyonu önlemiş olacağız. Birde burada hayvancılık çok önemli. Mera sahalarını da biz yapacağız. İki tane şehir ormanı, 9 bal ormanı yapacağız. Bolu’da 334 adet köyde gelir getirici orman kuracağız. Yer bizden, dikmesi bizden, masrafı bizden sadece sizler toplayıp 49 yıl boyunca satacaksınız.”
Bolu’ya Son 4 Yılda 332 Milyon Tl’lik 50 Müjde
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, programı çerçevesinde ayrıca 6 Ocak 2013, 20 Temmuz 2014 ve 25 Aralık 2015 tarihlerinde Bolu’ya verdiği 318 milyon TL’lik 44 müjdeye ilave olarak 14 milyon lira yatırım bedeline sahip 6 müjde daha verdi. Böylece son 4 yılda Bolululara toplam 332 milyon TL’lik 50 müjde vermiş oldu. Bakan Eroğlu’nun müjdeleri arasında taşkın koruma tesisleri, Abant Tabiat Parkı’na seyir terasları ve yaya yürüyüş yolları yapılması, Yedigöller Milli Parkı’nda çevre düzenleme çalışmaları, Karadere Köyü yol yapımı ile 2 adet otomatik meteoroloji gözlem istasyonu (OMGİ) kurulumu yer aldı.

Bakan Eroğlu, konuşmasının ardından Bolu Valisi Aydın Baruş, AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, AK Parti Bolu İl Başkanı Nurettin Doğanay ve AK Partili belediye başkanları ile birlikte butona basarak projelerin temel atma ve açılışını gerçekleştirdi. Bakan Prof. Dr. Eroğlu, düzenlenen merasimde 5 aileye gelir getirici tür sertifikası, 11 aileye Orköy sertifikası verdi.
Haber: Elif SARIHAN / memleketimbolu.com



 

YAZARLAR

Tamamı