26.04.2024 12:38:53
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Bolu Sallandı, Neler Yaşandı ?

Bolu'da 08.04.2017 tarihinde gece saat 00.16'da Bolu Yeşilcele merkezli 4.9 şiddetli bir deprem meydana geldi. Gece boyunca artçı depremler devam etti. Bolu'da vatandaşlar sokağa dökülürken, deprem ilçelerden ve çevre illerden de hissedildi. Bolu da gece boyunca neler oldu? Neler yaşandı? Haberimizde...

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL08 Nisan  2018 Pazar - 18:10
Gece Yarısı Bolu Sallandı, Halk Sokağa Döküldü
Bolu Yeşilcele merkezli deprem yerin 5.8 kilometre altında gerçekteşti. Saat 00.16’da meydana gelen depremin büyüklüğü 4.9 olarak ölçüldü. Bolu’da vatandaşlar sokağa dökülürken, deprem ilçelerden ve çevre illerden hissedildi. Bolu merkezli 4.9’luk depremin ardından 00.26’da 1.9, 00.29’da 2.2 ve 00.30’da 1.8 olmak üzere başka depremler de gerçekleşti. Bolu halkı geceyi sokakta geçirdi.
Bolu Valisi ve Belediye Başkanından açıklamalar yapıldı
Bolu Valisi Aydın Baruş, depremle ilgili yaptığı açıklamada, gece saat 00.16 itibarıyla Bolu il merkeze bağlı Yeşilçele köyünde 4,7 şiddetinde deprem yaşandığını belirterek, şunları kaydetti: “Deprem özellikle il merkezi ve köyler ile yakın ilçelerde hissedildi. Şu anda ekiplerimiz sahada. Emniyetimiz, jandarmamız ve AFAD ekiplerimiz herhangi bir olumsuz durum olup olmadığını tespit çalışması yapıyorlar. Şu ana kadar gerek 112 Acil’e gerekse jandarma ve emniyetimize ve AFAD’a herhangi olumsuz bir durum intikal etmedi.” dedi.

Bolu’nun Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğunu hatırlatarak, depremlerle iç içe yaşamayı öğrenmek gerektiğini söyleyen Bolu Belediye Başkanı Yılmaz, yaptığı açıklamada, “Paniğe ve telaşa gerek olmadan depremle yaşamayı öğrenmek durumundayız. Bazen panikler de can kayıplarına neden olabiliyor. Allah can kaybı verecek depremlerden uzak tutsun diyoruz. Bunun yanında depreme dayanıklı binalarda yaşamayı hepimize nasip etsin. Bu konuda da vatandaşlarımız depreme dayanıksız olduğunu gördüğü binalar varsa bunları ciddi bir testten geçirsin istiyoruz.” dedi.

Gece yarısı gelen depremler korkutdu
İlk deprem saat 00:16:31’de 40.8615 enlemleri ile 31.6625 boylamları arasında yer kabuğunun 5.8 kilometre altında il merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Yesilçele Köyünde meydana geldi. Aletsel büyüklüğü 4.9 olan deprem il merkezinde herkesi sokaklara döktü. Evlerinin önüne çıkan vatandaşlar panik içinde olanı biteni anlamaya çalıştı. İkinci deprem ise ilk depremden 13 dakika sonra meydana geldi. Saat 00:29:00’da kaydedilen deprem yer kabuğunun 3.9 Kilometre altında aletsel büyüklüğü 2.2 olarak gerçekleşti. İl Merkezine 9 kilometre uzaklıkta Cukurören Köyünde olduğu öğrenilen depremin ardından 43 saniye sonra üçüncü deprem meydana geldi. Saat 00:29:43’te meydana gelen son deprem ise yer kabuğunun 11 kilometre altında ve 1.8 büyüklüğünde ölçüldü. İl merkezine 7 kilometre uzaklıkta bulunan Yumrukaya Köyünde olduğu öğrenilen deprem vatandaşın paniğini daha da artırdı. Saatler 00:59:02’yi gösterdiğinde ise Cukurören Köyünde bir deprem daha yaşandı. Yer kabuğunun 2.5 kilometre altında aletsel büyüklüğü 2.8 olan depremin hemen üç dakika sonrasında beşinci sarsıntı yaşandı. Saat 01:02:22’da yaşanan son depremin aletsel büyüklüğü 1.6 olarak ölçüldü. Depremin merkezi ise Kızılagıl Köyü olduğu belirtildi.

Deprem herhangi bir hasara neden olmadı. Sarsıntıların ardından korku yaşayan vatandaşlar ise sokağa döküldü. Vatandaşlar büyük endişe yaşarken, bir süre evlerine girmedi.
AFAD, depremle ilgili olumsuz bir ihbar olmadığı belirtildi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca (AFAD), Bolu’da meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremle ilgili olumsuz bir ihbar olmadığı belirtildi.
AFAD’ın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Bolu’da saat 00.16’da meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depreme ilişkin, “An itibariyle olumsuz bir ihbarın olmadığı bilgisi alınmıştır. Gelişmeler takip edilmektedir.” ifadesi kullanıldı.

Depremin Ardından Kriz Merkezi oluşturuldu
Bolu Valiliği gece saatlerinde meydan gelen 4.9 büyüklüğündeki depremin ardından gelişmeleri takip etmek ve gerekli tedbirleri almak üzere Kriz Merkezi oluşturulduğunu açıkladı.
Konuyla ilgili Bolu Valiliğinden şu açıklama yapıldı; “08.04.2018 tarihinde saat 00.16’da meydana gelen Bolu İli Merkez Yeşilçele Köyü merkezli 4,7 büyüklüğündeki depremde İlimiz genelinde her hangi bir can ve mal kaybı meydana gelmemiştir. 112 Acil Çağrı Merkezi, Afet Acil Durum Yönetim Merkezi, Emniyet, Jandarma ve İtfaiye Müdürlüklerine intikal eden olumsuz bir durum bulunmamaktadır. AFAD Başkanlığı’ndan alınan bilgilere göre yaşanan depremin ardından 1,0 - 2,7 arasında 11 artçı sarsıntı meydana gelmiş olup en son sarsıntı saat 01:02 itibariyle 1,6 büyüklüğünde olmuştur. Depremle ilgili gelişmeleri takip etmek ve gerekli tedbirleri almak üzere Valiliğimizde Kriz Merkezi oluşturulmuştur. Tüm Bolulu vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiriz.”

Depremle ilgili, rahatlatan açıklamalar geldi
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bolu Merkez Yeşilçele Köyü’nde meydana gelen 4,7 büyüklüğündeki depremin öncü niteliği taşımadığını ve vatandaşların evlerine girebileceğini ifade etti.
Daha öncede Türkiye’de bazı depremlerin olacağı yönünde iddiaları ile gündeme gelen Deprem Tahmincisi Kadir Sütçü ise koroglugazetesi.com'u arayarak, Bolu depreminin öncü bir deprem olmadığını fakat Türkiye’de depremlerin devam edeceğini ifade ederek; “Depremler sona ermiş değil. Şuan basınç yine batıya doğru gidiyor. Bulutları batıya doğru gönderiyor. Depremlerin devam edeceği söz konusudur ama Bolu’da olan bu depremi öncü bir deprem olarak görmüyoruz. İran tarafında biraz daha büyük depremler olabilir. Oradan da baskı var. Ayrıca Yunan denizinden bir baskı var orada da deprem olabilir. Türkiye ve çevresinde depremlerin devam edeceği görülüyor" dedi.





YAZARLAR

Tamamı