27.04.2024 00:34:52
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Bolulular Mudurnuyu Gezdi

Ankara da yaşayan Bolulular ve Mudurnulular, Ankara Mudurnulular Derneği ile Ankara Bolulular Derneği organizasyonunda Mudurnu'nun tarihi ve turistik yerlerini gezdiler. Mudurnu Yöresel Ürünler Çarşısından da alış verişte bulundular. Mudurnuyu gezen Bolulular Mudurnu'ya hayran kaldılar.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR28 Şubat  2017 Salı - 23:03
Mudurnu gezisine; Ankara Bolu Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Bilgin, Ankara Bolulular Derneği Başkanı İrfan Bayar, Ankara Mudurnulular Derneği Başkanı Haydar Çakırtekin, Dörtdivan Köroğlu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ramazan Yaman, Göynük Dernek Başkan Yardımcısı Ahmet Akbaş, Ankara Bolulular Derneği ile Federasyon Başkan Yardımcıları, Genel Sekreter Engin Ulaş ile birlikte iki otobüs ve özel araçlarıyla 122 Bolulu katıldı.

Ankara Mudurnulular Derneği ile Ankara Bolulular Derneği organizasyonunda Ankara da yaşayan Bolulular Mudurnuya iner inmez 10 - 15 kişilik bir heyet oluşturarak ilk önce Mudurnu Kaymakamını ve Belediye Başkanını makamlarında ziyaret edip, kendilerine plaket taktim ettiler. Heyet Mudurnu Muhtarlar Derneği Başkanı Birol Taşkın'a da plaket verdi.

Ziyaretlerin akabinde Bolulular yemekte bir araya geldiler. Yemeğe Mudurnu Kaymakamı, Belediye Başkanı ve Muhtarlar Derneği Başkanı da katıldı.
Yöresel yemeklerin ön planda olduğu yemek organizasyonunu Ankara'dan kişi başına 25 TL'ye ayarlayan Ankara Bolu Dernekleri Federasyonu Başkanı Mehmet Bilgin yemek öncesinde; "Gezimizde hemşehrilerimize yöresel yemeklerin başında gelen Kaşık sapı, yaprak sarması ve menüde bulanan yemekler ikram edilecek. Yemekten sonra Mudurnuyu gezip, yöresel ürünler alış-verişinde bulunacağız" açıklamasında bulundu. Topluca yemek yenilecek mekana geçildi.

Ankara Bolulular Derneği Başkanı İrfan Bayar yemekte yaptığı konuşmasında; "Mudurnu bizim gözümüzde değerli bir ilçemizdir. Kaymakamımız Efecan Şahin, meslektaşımızın, ağbimizin oğlu. Çocuklarımla birlikte büyüdü. Burada olmasından gurur duyduk. Çalışkan azimli bir gencimizdi. Kaymakamlık görevinde ve hayat boyu şahsım ve eşim adına, Bolulular adına başarılar diliyorum. Belediye Başkanı Mehmet İnegöl ise benim yıllarca görüştüğüm çok değerli kardeşimdir, kendisiyle devamlı görüşüyoruz. Dernek olarak gezilerimizi destek ve kaynaşmak amacıyla ilk Kıbrıscık ilçemize yaptık. Sonra koşarak Mudurnu’ya geldik. Bundan sonraki gezimizi Göynüğe yapacağız. Bolumuzu ve şirin ilçelerimizi hem hemşehrilerimize hemde yeni neslimize gezdirip tanıtmak ve kaynaşmayı sağlamak amacımız. Bu gün hep birlikte buradayız. Siz değerli hemşehrilerime, gönül dostlarıma minnet ve şükran duygularımı ifade ediyorum. Bu gün burada olmaktan çok mutluyuz. Bu günü hazırlayan Haydar Çakırtekine teşekkür ediyorum. Bize ev sahipliği yapan Kaymakamımıza değerli Blediye başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi.

Ankara Mudurnulular Derneği Başkanı Haydar Çakırtekin de katılımlarından dolayı Bolululara teşekkür ederek, başladığı konuşmasında; "İlk gezimizi Kıbrıkcık ilçemize yaptık. İkincisinide Mudurnuya gerçekleştirdik. Sırası ile Göynük ve diğer ilçeleri takib ederek, amacımız Memleketimizin tarihi kültürü ile ilçelerimizi tanıtmaktır. Mudurnu deyince; Ahilik ve 700 yıllık esnaf duası, kaplıcaları, saray helvası, kaşıksapı, mantı, kızılcık tarhanası akla gelsin, Mudurnu ilçesine üniversite yurt kazandıran Süreyya Astarcı akla gelsin. Şeyhül ümran gelsin, son Kaymakam olan Nail Boratav ve filibeli hoca akla gelsin, Mudurnu denince akla Mustafa Kemal Gelsin" dedi.

Çakırtekin den sonra söz alan Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl "Mudurnu, beşbin nufusa sahip ve Osmanlı topraklarına katılmış, ipek yolu güzergahında hareketli bir ilçemiz. Mudurnu adını tavukculuk sektörüne Süreyya Astarcının teşvikiyle girmesi sonucunda duyurdu. Mudurnu ipekyolu üzerinde olması hasebiyle Yıldırım Beyazıt Han; cami, hamam, yaptırmış ve o döneme ait kale kalıntıları bulunmaktadır. İlçemize Termal tesisler yapılmakta olup, faaliyete geçtiklerinde borvo, babas burjual, sarot termal tesisleri ile ilçede hareketlilik başlayacaktır. Elimizden gelen ne varsa yapacağız ama bazen yapamadıklarımızda oluyor sizlerin desteği ile ilçedeki bakımı yapılacak evlerin kültür bakanlığı tarafından onarımı için desteğinizi bekliyoruz. Sizler birer turizm elçileri olarak hareket ederek, Mudurnumuza hemşehrilerimizi ve Mudurnuyu ziyaret etmek isteyenleri yönlendireceksiniz. Böylelikle İlçemiz tanınmış olacak ve esnaf sirkülasyondan kazançlar elde ederek, Mudurnu kalkınacaktır. Ziyatiniz bizi memnun etmiştir. Dernek Başkanlarımıza ve sizlere teşekkür ediyorum. Buraları unutmayın kapımız her zaman açık sizleri bekliyoruz” dedi.

Yemekte son konuşmayı yapan Mudurnu Kaymakamı Efecan Şahin ise; "Mudurnuya hoş geldiniz. Ben Mudurnu ilçesini çok sevdim. Kısa sürede ilçeyi köyleri tanımaya çalışıyorum. Mudurnumuzu gezerek güzel vakit geçirdiğinizi umuyorum. İlçemizi beğeneceksiniz. Bana söyleyecek pek fazla söz kalmadı. Çok teşekkür ediyorum, buraya kadar gelerek ziyaretinizden dolayı mutlu oldum. TC hükümetinin bir görevlisi olarak vatanıma milletime hizmet için buradayım. Ziyaretiniz bizleri memnun etmiştir. Değerli Belediye Başkanımız, Muhtarlar Derneği Başkanımız da buradalar, onlarada katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum. Mudurnumuz için hep birlikte el ele gönül gönüle bir şeyler yapabilme gayretini göstereceğiz. Bizlerle birlikte oldunuz için tekrar teşekkür ederim”dedi.

Yemek sonrası Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl rehberliğinde Bolulular, otobüslerle Mudurnu turu yaptılar. Mudurnu'nun tarihi ve turistik mekanlarını gezip, bilgiler dindiler. En son Mudurnu Müzesine girilerek, müze gezildi. Müze içerisinde eski tarım aletleri, esnaf figürleri, Ramazan da iftar topu olarak kullanılan top arabası, eski kıyafetler, evlerde kullanılan eşyalar, tarihi radyo ve müzik aletleri gezenleri eski anı ve hatıralara götürdü. Müzenin her bir köşesi tarih ve geçmiş özlemini yansıtıyor. Müze sonrası Bolulular serbest dolaşımda Mudurnu yöresi ürünlerden alışveriş yaptılar. Meşhur Saray Helvası da alınanlar arasındaydı.

Bolulular geziye gelemeyenlere; "Her bir sokağı, Caddesi tarih kokan Mudurnu'nun tarihi mekanları görülmeye değer. Bir hafta sonunu Mudurnu'ya ayırıp gezip, görebilirsiniz" diye seslendiler.
Bolulular fotoğraf çekimleriyle hem tarihi mekanları hemde gezi anınını fotoğraf karelerine yansıttılar. Bir dahaki gezide buluşmak dileğiyle Mudurnudan ayrıldılar.

1) Mudurnu Gezi Fotoğrafları için Tıklayın




 

YAZARLAR

Tamamı