28.03.2024 13:44:42
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Bu Fasulye Başka Fasulye..

BOLU'da TÜBİTAK destekli proje ile soğuk stresi ve dona dayanıklı taze ve kuru fasulye çeşidi geliştirildi. 3 yıl süren çalışma ile Bolu, Antalya ve benzer ekolojilerde tarlada kış mevsiminde taze ve kuru fasulye yetiştirilebilecek.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL01 Ağustos  2017 Salı - 00:21
Soğuk ve Dona Dayanıklı Fasulye Çeşidi Geliştirildi
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün ortaklaşa yürüttüğü projenin tanıtım toplantısı, Bolu'da Aşağısoku Mahallesi'ndeki uygulama tarlasında yapıldı. AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi ile Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Faik Kantar'ın öncülük ettiği projenin toplantısında İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ile öğretim üyeleri yer aldı.

800 FASULYE GENOTİPİ İNCELENDİ
Prof. Dr. Vahdettin Çiftçi, Türkiye'de yüksek kesimlerde çiftçilerin yıllardır yetiştirdiği yaklaşık 800'e yakın yerel fasulye genotipinin toplanarak laboratuvar ve arazi çalışmalarıyla incelendiğini söyledi. Prof. Dr. Çiftçi, 3 yıl süren çalışmada fasulye sıcaklık testlerinde soğuğa karşı dayanıklılık gösteren fasulye çeşidinin eksi 4 derecede ve 10 santimetre kara rağmen gelişimini tamamladığını kaydetti. Bolu ve Antalya'daki uygulama tarlalarında gerçekleştirilen testlerin olumlu sonuç verdiğine vurgu yapan Prof. Dr. Çiftçi, şöyle konuştu:"Genel literatüre göre fasulye 8-10 derece sıcaklıktan daha düşük sıcaklıklarda çimlenip gelişemez. Onun için genelde fasulye ekimi ülkemizin her yerinde yazlık olarak ilkbaharın son donlarından sonra ekilmektedir. Kışın ise Antalya ve benzer ekolojilerde seralarda yetiştirilmektedir. Bu çalışmadan sonra Antalya ve benzer ekolojilerde tarlada rahatlıkla kışlık taze ve kuru fasulye yetişebilecektir. Bu da maliyetin önemli ölçüde düşmesi anlamına gelmektedir. Bolu ve benzer ekolojilerde ise artık ekimler 1 ay erkene alınabilecektir. Bu da daha fazla fasulye üretimini sağlayacaktır."

"TARLADA YETİŞTİRMENİN MALİYETİ DÜŞÜK"
Prof. Dr. Çitfçi, en yüksek verimi Hakkari'den topladıkları genotipte aldıklarını söyleyerek, "Projenin temel hedefi soğuğa dayanıklı fasulye çeşitleri yetiştirmek. Serada bir ürünün yetiştirilmesi masraflı oluyor. Biz bu ürünleri tarlada yetiştirerek daha ucuz masraflarla yetiştiriyoruz. Fasulye dünyada çok yetiştirilen bir tür. Bizim ülkemizde düşük olsa da dünyada 30 milyar hektar alanda kuru fasulye yetiştiriliyor. 10 milyon hektar alanda da taze fasulye yetiştiriliyor. Beslenme değeri yönünden de çok önemli bir bitki" diye konuştu.




YAZARLAR

Tamamı