26.04.2024 19:20:36
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

CEVİZİN MUCİZESİ..

Ceviz metabolizma için tepeden tırnağa adeta bir mucize etkisi yaratıyor. Saçları ve deriyi besleyen ceviz, deri hastalıklarından kalp ve damar hastalıklarına, kansızlığı önlemeden kanserden korunmaya kadar çok sayıda faydası olan ceviz, aynı zaman kilo verdiriyor.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK25 Eylül  2016 Pazar - 01:21
TEPEDEN TIRNAĞA CEVİZ MUCİZESİ
AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz cevizin tam anlamıyla bir mucize olduğunu söyledi. Her gün alışkanlık haline getirilerek tüketilen 3-4 cevizin kalp ve damar hastalıklarında tedavi edici, sinir sistemini güçlendirici ve beyne doping etkisi olduğunu söyleyen Karadeniz, cevizin kansızlıktan hatta kanserden koruyucu etkisinin de olduğunu belirtti.
Ceviz metabolizma için tepeden tırnağa adeta bir mucize etkisi yaratıyor. Saçları ve deriyi besleyen ceviz, deri hastalıklarından kalp ve damar hastalıklarına, kansızlığı önlemeden kanserden korunmaya kadar çok sayıda faydası olan ceviz, aynı zaman kilo verdiriyor.
Günde tüketilen 3-4 kadar cevizin çocukluk yaşlardan itibaren ileri derecedeki yaşlılığa kadar insan vücuduna oldukça fayda sağlayacağını söyleyen AİBÜ Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, cevizin kabuğuyla saklanması gerektiğini belirterek, soyulduğu takdirde bir hafta içinde tüketilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Özellikle şekli itibariyle kabuğunun kafatasına, içinin de beyne benzeyen cevizin, adeta beyin organına özel faydaları olduğunu ifade eden Karadeniz, cevizin sinir sistemi ve hafızaya yönelik güçlü etki ve faydaları olduğunu ifade etti.
CEVİZİN BESİN DEĞERİ
Cevizin, sağlığa faydalı doymamış yağ asitlerinden ibaret olduğunu söyleyen Karadeniz, 100 gram cevizde 15 gram protein ve 3 gram da şeker olduğuna dikkat çekerek “Anlayacağınız ceviz besin maddeleriyle dolu bir enerji deposu. 100 gramdaki kalori miktarı da 654, yani bir insanın günlük enerji ihtiyacının üçte biri” dedi.
BARSAKLARI ÇALIŞTIRIR
Cevizin barsakları çalıştırıcı özelliği olduğunu söyleyen Karadeniz, “100 gram ceviz, 7 gram lif içeriyor. Bu bayağı yüksek bir miktar ve bu lifin hepsi suda çözünmez cinsten. Suda çözünmez lifler bağırsak hareketlerini artırıyor. Bolca yağ içerdiğini de hatırlarsanız, cevizin kabızlığa iyi gelebileceğini tahmin etmek zor değil. Ama işin öteki yönünü de düşünmek lazım” diye konuştu.
AKŞAMDAN CEVİZİ SUYA BIRAKIP, SABAH SUYUNU İÇİN
Karadeniz, cevizin kalp ve damar hastalıkları ayrıca sinir sistemine etkisi hakkında da konuştu. Akşamda bir bardak suya bırakılan cevizin sabah yenip, suyunun içilerek etkisinin arttırıldığını söyleyen Karadeniz, cevizin kolestrolü ve şekeri de düzenlediğini belirtti. Karadeniz şöyle konuştu:
SİNİR SİSTEMİ VE KALP HASTALIKLARINA BİREBİR
“Alfa-lionelik asit yada ALA, omega-3 temel yağ asitlerinden biridir ve en çok bulunduğu yiyeceklerden birisi cevizdir. Bununla birlikte cevizde diğer omega-3 türleri olan eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosaheksaenoik asit (DHA) yoktur. Bunlar sadece balıkta bulunur ve genel kanı bu ikisinin cevizdeki ALA’dan daha faydalı olduğu yönündedir. Özellikle DHA, beynin yapıtaşlarından birisi olduğundan sinir sistemine faydasının ALA’dan daha çok olması ihtimal dahilindedir. Öte yandan, cevizdeki ALA’nın da kalp hastalığı riskini ve kolesterolü azalttığı, tansiyona iyi geldiği yönünde bulgular mevcuttur. Ayrıca ALA, vücutta bir miktar EPA ve DHA’ya dönüştürülebilmektedir.
KANSERİ ENGELLİYOR
Cevizde dikkate değer miktarda bulunan vitaminlerden üçü B1, B6 ve folik asittir. 100 gram ceviz bu üç vitaminin herbiri için günlük ihtiyacın ortalama dörtte birini sağlar. Cevizde en çok bulunan vitamin ise E vitamininin bir çeşidi olan gama-tokoferoldür. E vitamini molekülü gıdalarda birbirinden küçük farkları olan birkaç biçimde bulunabilmektedir. Bunlardan çok bilinen iki tanesi alfa-tokoferol ve gama-tokoferoldür. Gama-tokoferolün en çok bulunduğu gıdalardan birisi cevizdir ve cevizdeki tüm E vitamini de gama-tokoferol türündendir. Yakın zamana kadar alfa-tokoferol işe yarayan tek E vitamini çeşidi olarak görülmüş ve yiyeceklerin E vitamini içeriği hesaplanırken sadece alfa-tokoferol dikkate alınmıştır. Oysa yakın zamanda yapılan araştırmalar cevizdeki gama-tokoferolün de kendine has faydaları olduğunu ve yok sayılmaması gerektiğini göstermiştir. Gama-tokoferol, kalbi koruyucu ve bazı kanser türlerini engelleyici özelikler gösterdiği gibi özellikle cilt hücrelerinde en çok bulunan E vitamini molekülüdür.
KANSIZLIKTAN KORUYOR
Mineraller açısından ceviz zengin bir gıdadır ve bu durum özellikle manganez ve bakır için geçerli. 100 gram cevizde günlük ihtiyacınızın iki katına yakın manganez ve bakır var. Aynı miktardaki ceviz, ayrıca günlük magnezyum ihtiyacının yüzde 40’ını, çinkonun üçte birini, potasyum ve kalsiyumun ise onda birini içeriyor. 100 gram cevizde yaklaşık 3 mg demir var. Demir, kan üretilmesinde kilit rol oynayan bir mineral olduğundan kansızlıktan korunmak için bir erkeğin günde 8 mg, kadının ise 18 mg demir alması gerekli.
İYİ BİR MİNERAL KAYNAĞI
Cevizin diğer kuruyemişlerden daha iyi bir mineral kaynağı olmasının asıl sebebi ise fitik asit oranının oldukça düşük olması. Fitik asit, tahıl ve yağlı tohumlarda bulunan ve fosfor içeren bir maddedir. Zararsızdır ve vücutta sindirilemeden atılır. Ancak fitik asit gıdalardaki demir, çinko, magnezyum ve kalsiyum gibi minerallere bağlanarak bunların da sindirilmeden atılmasına sebep olmaktadır. Bu yüzden, yediklerinizin içinde fitik asit varsa minerallerin bir kısmı boşa gidebilir. Cevizdeki fitik asit miktarı; fındık, badem ve kajudakinin yaklaşık yarısı kadardır. İşte bundan dolayı, cevizdeki minerallerin diğer kuruyemişlerdekinden daha çok fayda sağlaması muhtemeldir.
HABER: Arzu Sarı / koroglugazetesi.com




 

YAZARLAR

Tamamı