29.03.2024 12:24:37
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

YÜKSEKOKUL İÇİN HAZIR!

Yüksek Okul'un Dörtdivan'a açılması için gerekli çalışmaları yapan Dörtdivan Belediye Başkanı Hasan Uzunoğlu'da hazırladığı projeyi Bolu Olay Gazetesiyle paylaştı. Dörtdivan'a yüksekokul'un açılması için 2 okul belirlendi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : KÜLTÜR-SANAT25 Ocak  2015 Pazar - 23:21
"DÖRTDİVAN YÜKSEKOKUL İÇİN HAZIR" 
Köroğlu'nun doğduğu, yaşadığı Dörtdivan İlçesi coğrafyası, tarihi, eğitim ve kültür, nüfus durumu, idare durumu, sosyal durumu, ekonomik durumu, asayiş ve güvenliğiyle, tarım ve hayvancılığıyla, turizm ve ormancılığıyla yüksekokul'un ya da üniversiteden bölümlerin açılması için her yönüyle hazır durumda. Yüksek Okul'un Dörtdivan'a açılması için gerekli çalışmaları yapan Dörtdivan Belediye Başkanı Hasan Uzunoğlu'da hazırladığı projeyi Bolu Olay Gazetesiyle paylaştı.
Dörtdivan Belediye Başkanı Uzunoğlu'nun hazırladığı projeye göre Dörtdivan İlçesi'nin özellikleri ve yüksek okulun açılacağı okullar geniş bir şekilde anlatılmış. İlk olarak Dörtdivan İlçesi Batı Karadeniz Bölgesinde kuzeyinde Yeniçağa ilçesi, doğusunda Gerede ilçesi, batısında Bolu İli ve Güneyinde Kıbrısçık ilçeleri ile komşu bir ilçedir. İlçe Bolu'ya 45 km, Gerede'ye 15 km, Yeniçağa'ya 7 km uzaklıktadır. Uluslararası E80 TEM otoyoluna 3 km, D100 karayoluna 7 km mesafede bulunmakta olup otoban giriş çıkış mevcuttur. Hem Tem otoyoluna hem de D100 karayoluna yakınlığı yönünden ulaşım sıkıntısı yoktur. Ayrıca ilçe Ankara'ya 1 saat, İstanbul'a 3 saat uzaklıkta iki metropol şehir arasında jeopolitik konuma sahip bir ova üzerindedir.
Coğrafyası
İlçenin coğrafik özelliklerini incelediğimiz zaman Dörtdivan ilçesinin rakımı 1167 metredir. İlçede dağlar, Kuzey Anadolu Sıradağları, Ilgaz tepesinden batıya doğru iki ayrılarak uzanırlar. Bu sıradağların güney kolu ilçenin güneyinde Ankara ile Dörtdivan arasında tabii sınırlarını çiziyor. Doğu batı doğrultusunda uzanan bu sıradağlara Benli ve Kütüklü adı verilir. Bu sıradağlarını teşkil eden Köroğlu dağları da ilçenin güneybatısından hafif bir yay çekerek kuzeye doğru uzanırlar ve ilçenin batı tabii sınırlarını çizerler. Bu dağların en yüksek tepesi Köroğlu tepesi olup, 2378 metredir. Dörtdivan ilçesi yerleşim yerleri ve tarımsal alanlar genelde düzlük ve ovalıktır. Bu nedenle yerleşim yerleri birbirine çok yakındır. İlçenin en önemli akarsuyu Ulusu çayı, Köroğlu dağlarının doğu yamacında iki kol halinde çıkıp, Dörtdivan Ovasında birleşen, Gerede Ovası ortasından batı-doğu doğrultusunda akan, Çankırı topraklarından sonra Zonguldak topraklarından Filyos Çayı'na karışarak Karadeniz'e dökülür. Ulusu çayı ilçe sınırları içerisinden Sorkun, Yalacık, Düğer dereleri ile beslenmektedir.
Tarım ve Hayvancılık
İlçenin en önemli geçim kaynağı olan tarım ve hayvanlığı incelediğimiz zaman, Dörtdivan İlçesi öteden beri tarımla uğraşan bir yöre olup, arpa, buğday, patates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Çiftçilere alternatif ürün olarak bedelsiz yem bitkisi tohumluğu dağıtımı yapılmış olup ilçe ekonomisine katkıda bulunan büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık da yapılmaktadır. Son 18 senedir broiler türü et tavukçuluğu yapılmaktadır. İlçede broiler kümes adedi 174 olup, yıllık toplam kapasitesi 1.700.000'dir. Büyükbaş hayvan sayısı 7491, küçükbaş hayvan sayısı 6950 adettir. İlçede arı potansiyeli gittikçe azalmakta olup, 2014 yılı itibariyle ilçe merkezi ve köylerde 600 adet kovan mevcuttur. İlçeye bağlı 10 köyde Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ve ilçe merkezinde 1 adet Tarım Kredi Kooperatifi mevcuttur. Kooperatiflere bağlı 33 yerleşimde 1626 kayıtlı ortak mevcut olup, çiftçimize tohumluk, kimyevi gübre, zirai alet, zirai makine, zirai mücadele ilaçlan tüketim ve pazarlama, akaryakıt ve yedek parça, hayvan alımı ile nakit para konularında yardım etmektedirler. İlçenin tarım ve hayvancılığının gelişmesi içinde iki önemli proje yürütülmektedir. Bu projelerden ilk ki Tekke Barajıdır. 2014 yılında temeli atılan Tekke Barajı ile ilçenin 155 bin hektarlık arazisi sulu tarıma uygun hale gelecek. Ön yüzü beton kaplamalı kaya dolgu gövde tipinde, temelden 76,50 metre yüksekliğinde ve gövde dolgu hacmi 1 milyon 750 bin metreküp olan Tekke Barajı sayesinde yılda 7,33 hacim birimi metreküp içme suyu da temin edilecek.
İkinci proje ise toplulaştırmadır. Toplulaştırma, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmalarının tamamlanmasının ardından, parseller yol ve sulama imkanına kavuşacaktır. Bu sayede, kadastro sorunları ortadan kaldırılacak. Yapılacak yol düzenlemeleri, drenaj kanalları, tarım arazilerinin düzgün şekillere kavuşturulması gibi uygulamalar üreticilere büyük faydalar sağlayacak. Bu çalışmalar ilçenin ekonomik ve sosyal açıdan gelişmesine büyük katkı sağlayacak, sürekli göç vererek kan kaybeden ilçenin yeniden canlanmasına ve tekrar baba ocağına dönüşü sağlayacaktır. Bu bağlamda ilçede kurulması düşünülen yüksek okul ilgili bölümlerin bu çalışmalara bilimsel ve akademik destekle fayda sağlayacağı, bu faydanın da üniversite ve öğrenciler açısından da karşılıklı olarak yapılacağı ortadadır.
Turizm
Dörtdivan İlçesinin üç tarafı ormanlarla çevri olup ülkemizin önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya' ya 26 Km uzaklıktadır. Kartalkaya' ya ulaşım % 4 - 5 gibi bir eğimle daha güvenli ve rahat sağlanabilmektedir. Yine büyük bir halk kahramanı ve şair olan Köroğlu bölgemizde doğup yetişmiş biri olup ilçemize bu alanda yüzlerce ziyaretçi gelmektedir. Bölgede Avrupa'da görülen 4 tür akbabanın (Kara akbaba, kızıl akbaba, küçük akbaba, sakallı akbaba) tamamı yaşamakta ve üremektedir. Son yıllarda bu alanda da birçok ziyaretçi ve bilim adamı ilçeye ziyaret etmekte ve incelemeler yapmaktadır. Bu incelemeler neticesinde bölgede yaşayan farklı kuş türleri de tespit edilmiştir.
Yaylaları ve ormanları bölgede önemli bir yere sahip olup oryantiring spor ve doğa yürüyüşleri ve sporları açısından yerli yabancı birçok turistin ilgisini çekmekte ve her yıl ziyaretçi akınına uğramaktadır. Gerek kış ve yayla turizminde gerekse kültür turizminde önemli bir yere sahip olan Dörtdivan'ın bu alanlarda daha ileriye taşınabilmesi, yerli yabancı ziyaretçilere daha iyi hizmetler verebilmesi açısından akademik ve bilimsel olarak desteğe, bunun içinde bir Yüksekokula ihtiyacı bulunmaktadır.
İŞTE YÜKSEKOKUL'UN AÇILACAĞI YERLER
Dörtdivan'a yüksekokul'un açılması için 2 okul belirlendi. Bu okullardan bir tanesi 4 katlı 23 adet Derslik, 2 adet Atölye, Fizik- Kimya-Bilgisayar Laboratuarları, kütüphanesi ve 150 kişilik çok amaçlı salonu, yurt ve lojmanı bulunan Çok program Lisesidir. Diğer okul ise 3 kat 16 derslikli fizik-kimya-biyoloji-resim-müzük-yabancı dil bölümleri olan kütüphanesi, laboratuarı, spor salonu ve basketbol sahası bulunan Anadolu Lisesidir. Ayrıca okulun 100 erkek ve 100 kız olmak üzere toplam 200 kişilik kapasiteli yurt binası vardır. Bu okullar tüm her şeyiyle yüksek okul'un açılması için hazır durumdadır.
Özel Haber: Semih BAYKALBolu Olay

src=

 



 

YAZARLAR

Tamamı