28.03.2024 13:48:29
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Evde Bakımda, Yeni Birimler..

Bolu Köroğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Emin Demirkol Merkez TV mikrofonlarına Evde Bakım Birimine yeni eklenen bölümler hakkında özel açıklamalarda bulundu. Evde bakım hizmetlerinde neler yapılıyor.?

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK10 Ekim  2016 Pazartesi - 12:30
Uzman Doktor Emin Demirkol “Evde bakım hizmeti il merkez ve ilçeler olmak üzere iki ayrı bölümde inceleniyor. İl merkezde olan evde bakım hastaları için sağlık bakanlığına bağlı kamu hastaneler birliği genel sekreterliği ve ona bağlı devlet hastanesinde kurulan evde bakım biriminde yürütülüyor. İl merkezin dışında kalan köylerde ve ilçelerde il sağlık müdürlüğüne bağlı toplum sağlığı merkezlerinde yürütülüyor. Biz kendi üzerimize düşen kamu hastaneler birliğinin merkez içerisindeki evde bakım hastaları için beş yıldır hizmet veriyoruz. Bu hizmet beş yıldır çok düzenli ve güzel bir şekilde yürüyor. Bizler yeni eklemeler ve gelişmelerde de bulunduk. Genel sekreterliğimizin desteğiyle evde bakım birimimize yeni bir birim daha ekledik.’’ diyen Demirkol sözlerine şöyle devam etti:
GÜN İÇERİSİNDE TOPLAM 35 HASTAYA BAKIM VERMEKTEYİZ
‘’Bolu Merkezde 1045 tane evde bakım ihtiyacı olan ve bu hizmeti alan hastamız var. Gün içerisinde iki ayrı ekiple şoförümüzün ve iki ayrı hemşiremizin bulunduğu ekip gün içerisinde toplam 35 tane hastaya bakım vermektedir. Daha önce bu hastalarımızla randevulaş ılıyor ve randevulaştığımız zaman da bizden istenilen saatte orada oluyoruz. Her ekip yaklaşık 17-18 evde bakım veriyor. Toplamda 35 hastayı bir günde bitiriyoruz.”

Evde bakım hizmetlerinde ne gibi uygulamalar yapıldığını sorduğumuz Demirkol şunları kaydetti:
SORUMLU DOKTORUMUZ O ADRESE GİDEREK HASTAYI MUAYENE EDİYOR
“Bu birimlerde eve gidildiği zaman yara bakımları, yatak yaralarına bağlı olarak dekübit pansumanları yapılıyor. Hastaları iğne veya serumları varsa bunlar yapılıyor. Hastamızın ihtiyacı olduğunda hemşiremizde uygun gördüğünde sorumlu doktorumuz o adrese giderek hastayı muayene ediyor. Buna bağlı olarak da gerek görülürse ambulansımızla hastayı alıp hastaneye getiriyoruz ve hastamızın girişi ve acilden tetkikleri yapılıyor. Gelemeyecek hastalarımızın da kanları alınarak evde bakım birimimizin olduğu merkez ünitemizde hastanın tetkikleri yapılarak doktora gösteriliyor. Gerek görülürse doktorumuz hastamızı görmeye gidiyor.”
DİYETİSYEN, PSİKOLOG VE FİZYOTERAPİST
Başhekim Muhammed Emin Demirkol ‘’Bu zaten düzgün yürüyen bir sistemle devam ediyordu. Biz hastalardan gelen talep ve sorumlu doktorumuzun orada gördüğü bir ihtiyaç üzerine yeni bir birim kurduk. Evde bakım birimimizin altında genel sekreterliğimizin desteği ve gayretiyle bu birimde bir Diyetisyen, bir Psikolog ve bir Fizyoterapist haftanın belirli günlerinde ihtiyaç nispetinde evlerinde yeni bir servis şeklinde çıkıyor.
Doktorumuz ve hemşiremizin gördüğü, ihtiyaç duyduğu Fizyoterapistler giderek evde yatağa bağlı hastalarımıza evlerinde hizmet veriyor. Aynı zamanda diyet programı olan aşırı kilolu veya aşırı zayıf bakıma bağlı hastalarda genellikle Alzheimer hastalarında çok ciddi bir kilo kaybı oluyor. Bunları planlıyor. Tabi ki özellikle evde bakım ihtiyacı olan hastalarımızın ve yakınlarının psikolog ihtiyacı oluyor. Zaten bir psikiyatri ekibi çıkıyor ama biz de hastane bünyemizde bulunan psikologlarla birlikte bu ekibi destekledik ve yeni bir ekip oluşturduk. Çarşamba günleri ihtiyaç durumunda bu ekibimiz hizmete başladı. Bu hizmetlerin Bolumuza ciddi bir katkı sağlayacağını düşünüyoruz. “diyerek sözlerini noktaladı. (memleketimbolu.com)
Haber: Ayşegül AYDIN - Kamera: Barış ESKİCİOĞLU
Haberin Videosu

YAZARLAR

Tamamı