28.03.2024 15:13:01
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

İlaç ve Elektrikli Tuzak Dağıtıldı

Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce Patateste Entegre Mücadele Projesi kapsamında, patates güvesine karşı mücadelede kullanılacak insektisit (kimyasal ilaç) ve depolarda kullanılmak üzere elektrikli tuzak sistemi, bitki pasaportuna sahip olan ve üretici kayıt defteri tutan patates üreticilerine dağıtıldı. Ayrıntılı bilgi İl/İlçe Müdürlüklerinde..

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL02 Ağustos  2018 Perşembe - 19:28
Patateste Entegre Mücadele Kapsamında Üreticilere İlaç ve Elektrikli Tuzak Dağıtıldı
Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce "Patateste Entegre Mücadele Projesi" kapsamında, bitki pasaportuna sahip olan patates üreticilerine kimyasal ilaç ve elektrikli tuzak dağıtımı gerçekleştirildi.
Patateste Entegre Mücadele Projesi kapsamında, patates güvesine karşı mücadelede kullanılacak insektisit (kimyasal ilaç) ve depolarda kullanılmak üzere elektrikli tuzak sistemi, bitki pasaportuna sahip olan ve üretici kayıt defteri tutan patates üreticilerine dağıtıldı.

Konu hakkında açıklama yapan İl Müdürü İzzet MURAT; "Örencik köyümüzle birlikte ilimizde patates hasadının startı verildi. Bilindiği gibi patates güvesi tarlada ve depoda tehdit oluşturmaktadır. Bunun önüne geçebilmek amacıyla entegre mücadele projesi kapsamındaki üreticilerimize hasat öncesi kimyasal ilaç ve depoda kullanılmak üzere elektrikli tuzak dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Dağıtılan kimyasal ilaç, hasattan 5 gün önce patatesin yeşil aksam ilaçlamasında kullanılarak, patates güvesinin depoya taşınmasını engellemeye yöneliktir. Bütün bitkiyi ıslatacak şekilde kullanılan kimyasal ilacın bir kutusu 5 dönüm araziye yetecektir.
Elektrikli tuzak sisteminin amacı ise; patates güvesini kendine çekerek yüksek voltajda öldürüp, depolarda üremesini engellemektir.
Geçen yılda aynı şekilde dağıtımı yapılmış ve başarılı sonuçlar vermiş olmasının akabinde bu yıl içinde uygun görülmüştür.

Bir anlamda bitkinin kendisini koruması için gerekli ürün ve aletleri veriyoruz. Bunu verdiğimiz çiftçiler, bitki pasaportuna sahip olan çiftçiler. Bu pasaport, hem normal satış yapabilmeleri hem de yol güzergâhlarında satış yapabilmeleri için gereklidir. Üreticimize bu ürünleri verelim ki deposunda güveye karşı kullansın, ilacı da hasat öncesi ve yeşil aksam da kullansın dedik. Sizlerden ricamız hasat öncesi yeşil aksam ilaçlaması, patates depoya girmeden boş depo ilaçlaması ve depoya giren ürünü koruma amaçlı tuzakları ihmal etmememizdir. Nihayetinde bu ürünleri hepimiz evlerimizde sofralarımızda tüketiyoruz. Bu hususlar üzerinde ehemmiyetle durmamız hem maddi kayıp yaşamamızı hem de tüketiciye sağlıklı ürün sunmamızı sağlayacaktır. Bereketi kazancı bol hasatlar olması dileklerimle hayırlı olsun" dedi.
Ayrıntılı bilgi, teknik destek, dilek, şikayet, talep ve görüşleriniz için İl/İlçe Müdürlüğü ile irtibata geçebilirsiniz.





YAZARLAR

Tamamı