29.03.2024 05:31:42
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

İzzet Baba Şükranla Anıldı

Bolu'ya eğitim ve sağlık alanında 140'tan fazla tesis kazandıran ve 1994'te Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilen hayırsever iş adamı Bolu'nun Mimarı Babası merhum İzzet Baysal adına düzenlenen 'Şükran Günleri' programında minnet ve şükranla anıldı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR13 Mayıs  2019 Pazartesi - 03:31
Hayırsever Merhum İzzet Baysal, Şükranla Anıldı
Bolu Valiliği, Bolu Belediyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nin katkılarıyla Bolu Kent Konseyi tarafından düzenlenen etkinlikler kapsamında ilk olarak Bolu halkı adına Kent Konseyi Başkanı Refik Özçelik Atatürk Anıtına çelenk koydu.
Çelenk sunumunun ardından ise saygı yürüyüşü yapıldı ve program İzzet Baysal heykeli önündeki programla devam edildi. Programda ilk olarak Bolu Valisi Ahmet Ümit, Belediye Başkanı Tanju Özcan ve BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı İzzet Baysal Heykeline çelenk koydu. Törende Saygı Duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Törene Bolu Valisi Ahmet Ümit, Milletvekili Arzu Aydın, Belediye Başkanı Tanju Özcan, Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, İl Jandarma Komutanı Nadir Çelik, İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli Heyeti Üyeleri, Kent Konseyi Başkanı Refik Özçelik, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

HUKUK FAKÜLTESİNİN PROTOKOLÜ İMZALANDI

Programda İzzet Baysal Vakfı tarafından yaptırılıp üniversitemize devredilecek olan Hukuk Fakültesinin protokolü okundu ve Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Milletvekili Arzu Aydın, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, BAİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal tarafından protokol imzalandı
BOLU VALİSİ AHMET ÜMİT: “ESAS UNSUR İNSANDIR”
Bolu’nun yetiştirdiği önemli değerlerden birisi olan ülkemizin “yardımseverlik simgesi” haline gelmiş merhum İzzet Baysal’ın anısına düzenlenen Şükran Günleri vesilesi ile bir araya geldiğimizi ifade eden Vali Ahmet Ümit, “Literatürümüzde çok anlamlı bir atasözümüz bulunmaktadır. “Şerefül mekân, bil mekin; bir mekân güzelliğini, şerefini o mekânda mukîm olanlardan alır. Yani esas unsur insandır” dedi.
“ŞEHİRLER BAĞIRLARINDA YETİŞMİŞ OLAN DEĞERLERİ İLE ANILIR”
Merhum İzzet Baysal’ın Bolu ile özdeşleşen ismini ve kendisinin Bolu’ya kazandırdığı değerleri bilen ve takip eden birisi olarak bu şehre hizmet etmekten büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Ümit, “ Şehirler bağırlarında yetişmiş olan değerleri ile anılır. Bir şehrin tamamını kapsayıp kucaklayan, birleştiren, o şehirde yaşayan hemen herkesin hayatına bir şekilde dokunabilmeyi başaran şahsiyetleri yetiştirmek son derece zordur. Bu konuda Bolu şanslı illerimizden birisidir. Çünkü ismi ülkemizin dört bir yanında bilinen örnek bir hayırseveri, İzzet Baysal’ı yetiştirmiştir.
Biz tarih boyunca yardımsever kimliğimizle ve misafirperverliğimizle ön plana çıkmış yüce bir milletin evlatlarıyız. Komşusu açken kendisinin tok uyumaması gerektiğini yüce Peygamberinden miras almış derin bir kültürümüz bulunmaktadır” şeklinde konuştu.
Bugün de her şehirde çok değerli yardımseverlerimiz bulunduğunu ifade ederek konuşmasına devam eden bolu Valisi Ahmet Ümit konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi: “Ancak köprülerin en sağlamı gönülden gönüle kurulan köprülerdir. Gönülden gönüle köprü kurmayı çok iyi bilen ve başaran merhum İzzet Baysal bu kulvarda ender şahsiyetlerdendir. Onun için ülkemize mâl olmuştur.

“BÖYLE BİR AYRICALIK HER KULA NASİP OLMAZ”

Bir şehir düşünün ki, çocukları onun yaptırdığı hastanede doğuyor, yaptırdığı okullarda okuyor, onun kurduğu üniversitede yüksek tahsilini yapıyor, onun adını taşıyan mahallede oturuyor, hatta onun yaptırdığı huzur evinde ömrünü tamamlıyor. Böyle bir ayrıcalık her kula nasip olmaz.
Aşık Veysel’in ifade ettiği gibi iki kapılı bir han olan bu hayat yolculuğunda yaptıklarıyla toplumun gönlünde kalıcı bir yer edinmiş olabilmek büyük bahtiyarlıktır.
“BU KENTİN KİMLİĞİ İZZET BAYSAL İLE BÜTÜNLEŞMİŞTİR”
İzzet Baysal hayırseverliği ve insan hayatının her evresine dokunan eserleri kadar ilkeleri ve yaşam tarzıyla, çalışma azmi ve tasarruf anlayışıyla israfı düşman sayan iş ahlakıyla da gelecek nesillere örnek bir şahsiyettir. Mevlâna’ya “Gözden ırak olan gönülden ırak olur” demişler. Mevlâna da “ Gönüle giren gözden ırak olsa ne olur” diye karşılık vermiş. Merhum İzzet Baysal, Bolu’nun tarihinde yediden yetmişe her Bolulunun gönlünde taht kurmuş, öldükten sonra da yaşamaya devam eden kıymetli bir toplum büyüğüdür.

Kentlerin kimliği vardır. Bu kentin kimliği İzzet Baysal ile bütünleşmiştir. İzzet Baysal’ın şahsında kendisine ve ahirete irtihal etmiş tüm yardımseverlere Cenab-ı Hak’tan rahmet diliyorum.
Büyük değerlere sahip çıkmak elzemdir. Bu da önemli bir görevdir. Bu vesile ile İzzet Baysal’ın adıyla 1986 Yılında kurulan, İzzet Baysal’ın hayırseverlik anlayışını yaptığı 140’ın üzerindeki eserlerle bugünlere getiren ve yarınlara taşıyacak olan bugün de bu çalışmalarını Hukuk Fakültesi inşaatı taahhüdü ile taçlandıran İzzet Baysal Vakfı’nın değerli Başkanı Sayın Ahmet Baysal’a, Sayın Esin Avunduk’a ve tüm vakıf mütevelli heyeti üyelerine halkımız ve devletimiz adına teşekkür ediyorum.”
AYDIN “ÜNİVERSİTEMİZ VESİLESİYLE ALLAH ÜLKEMİZE HAYIRLI BİREYLER YETİŞMESİNİ NASİP EYLESİN”
Bolu Milletvekili Arzu Aydın, bir kez daha Bolu’nun babası Hayırsever İzzet Baysal’ı anmak için toplandıklarını ifade ederek, “İzzet Baysal’ın ilimize yaptığı tüm emekler ve serler için kendisine bir kez daha teşekkür ediyor, bir kez daha saygı ve minnetle kendisi yâd ediyorum. Diğer taraftan ise İzzet Baysal Vakfımıza O’nun ilimize yaptığı bu eserleri devam ettirdiği için kendilerine şükranlarımı sunuyorum. İzzet Baysal ve O’nun devamı niteliğinde olan İzzet Baysal Vakfımızın bir eserinin daha bugün protokolünü imzaladık. Bir hukukçu olarak Hukuk Fakültemizin ilimize kazandırılacak olması nedeniyle çok mutlu oldum. Bu üniversitemiz vesilesiyle Allah ülkemize hayırlı bireyler yetişmesini nasip eylesin. Bir kez daha merhum İzzet Baysal’ı rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

BAŞKAN ÖZCAN: “İZZET BAYSAL, AMA HASTANESİ AMA OKULU BİR ŞEKİLDE BİZİM HAYATIMIZA DOKUNUYOR”
Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolumuzun yetiştirdiği en kıymetli hayırsever, değerli büyüğümüz İzzet Baysal’ı şükran, minnet ve saygıyla bir kez daha andıklarını ifade ederek, “Her insan İzzet Babamız kadar gönül zenginliğine sahip olamaz. Biz Bolulular olarak İzzet Baysal’a minnettarız. Ben İzzet Babamız tarafından yaptırılan İzzet Baysal Anadolu lisesinin ilk mezunlarındanım. İlk mezun olarak hem milletvekili oldum hem de Belediye Başkanı oldum. Ben İzzet Babamızın yaptırdığı bir okulda okuduğum için gururluyum. İzzet Baysal, ama hastanesi ama okulu bir şekilde bizim hayatımıza dokunuyor ve dokunmaya devam edecek. o, hep hayatımızda olacak. Büyük hayırsever İzzet Baysal’ı bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum” dedi.
ALİŞARLI “BÜYÜK İNSAN İZZET BAYSAL’I SAYGI VE RAHMETLE ANIYORUZ”
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı konuşmasında; “İzzet Baysal’ın bize emanet ettiği üniversite yönetimi olarak; öğrenci, akademisyen, diğer personelimiz ve diğer personelimizle katılımcı bir anlayışla, kalıcı ve köklü hizmetler üretmeye devam ediyoruz” dedi Rektör Prof. Dr. Alişarlı, konuşmasının devamında üniversite yapılan çalışmalar ve bilimsel araştırmalar hakkında bilgiler verdi.

AHMET BAYSAL AMCASINA YAZDIĞI MEKTUBU OKUDU
İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal, törende amcası için yazdığı mektubu okudu. Merhum İzzet Baysal’a 19’uncu mektubunu okuyan Ahmet Baysal, konuşmasında özetle şu ifadelere yer verdi: “Sevgili Amca, Bolu’da bugün sana adanan bir Şükran Gününü daha yaşıyoruz. Her sene olduğu gibi sabahtan, senin adına, büyük önderimiz önünde ona olan sağımızı yerine getirdik. Sana olan şükran yürüyüşümüzü yaptık ve şu anda senin huzurunda bulunuyoruz. Senin çizdiğin yolda, gösterdiğin hedefe kimseye muhtaç olmadan, sadece senin bıraktığın varlığın gelirleriyle çok sevdiğin Bolumuza eğitim ve sağlık alanında yeni eserler kazandırmaya devam ediyoruz. Senin Başkanlığında bu eserler 106’yı bulmuştu. Senden sonra da Bolulular adına vakfını teslim ettiğin Bolulu Mütevelli Heyetinin çalışmalarını şevkle ve onur duyarak devam ettiriyor. Senin ardından vakfımız tarafından Bolululara armağan edilen eser sayımız 140’ı geçmiş durumda. Bu yıl da senin bizlerden son isteğin olan Hukuk Fakültesi’nin protokolünü imzaladık ve bunun gururunu yaşıyoruz. Sevgili amcan: Yeter ki sen Allah’ın sana lütfettiğine inandığın cennet köşende müsterih ol ve rahat uyu. Gözün arkada kalmasın” dedi.

BOLU HALKI ADINA MÜESSER SARPKAYA KONUŞTU
Düzenlenen şükran günü etkinliğinde Bolu Halkı İzzet Baysal Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinde 20 yıl ebe hemşirelik görevini yürüten Müesser Engin konuştu. Bugünün Bolu için özel bir gün olduğunu ifade eden Engin, merhum hayırsever İzzet Baysal ile arasında geçen bir anıyı katılımcılarla paylaştı ve büyük hayırsevere bir kez daha şükranlarını iletip O’nun eserlerini devam ettiren İzzet Baysal Vakfı üyelerine Bolu Halkı adına teşekkür etti.
ÖĞRENCİLER ADINA MUHSİN ÖZDEMİR KONUŞTU
Programda öğrenciler adına AİBÜ Tıp Fakültesi Öğrencisi Muhsin Özdemir bir konuşma yaptı. Özdemir konuşmasında, her sene olduğu gibi bu yıl da, İzzet Baysal’ı anmak üzere onun anıtını ziyaret edip toplanmış olduğumuzu ifade ederek, Merhum İzzet Baysal’ın üniversitesinde eğitim aldığı için mutlu ve şanslı olduğunu dile getirdi.

İzzet Baysal anıtı önündeki tören, yapılan konuşmaların ardından sona erdi.




YAZARLAR

Tamamı