26.04.2024 05:36:31
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Koah Hastalığı Sinsice İlerliyor!

Hastaların çoğu farkında bile değil ama KOAH hastalığı sinsice ilerliyor. Sigara içen kişilerde daha sık görülen KOAH'ın hava kirliliğine maruz kalan kişiler için de ciddi tehlike oluşturduğu ortaya çıkarken, ülkemizde yılda 26 bin kişinin KOAH sebebiyle hayatını kaybettiği tespit edildi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK15 Kasım  2016 Salı - 14:28
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre dünyada 50 milyon insanı etkileyen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH), Türkiye’de 40 yaş üstü her 7 kişiden birinde görüldüğü belirlendi.
Ülke çapında 5 milyona yakın KOAH hastası olduğu tahmin edilirken, hasta olan her on kişiden dokuzunun ise hasta olduğunu dahi bilmediği ortaya çıktı.
Türkiye’de ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer alan hastalığın, dünyada ise her yıl 3 milyona yakın insanın yaşamını yitirmesine yol açtığı saptandı.
Sigara içen kişilerde daha sık görülen KOAH’ın hava kirliliğine maruz kalan kişiler için de ciddi tehlike oluşturduğu ortaya çıkarken, ülkemizde yılda 26 bin kişinin KOAH sebebiyle hayatını kaybettiği tespit edildi.

KOAH Hastalığının Belirtileri ve Nedenleri;
Hava yollarını daraltan, solunumu güçleştiren bir hastalık olan KOAH'ın, kronik bronşit ve amfizem içeriklerine göre hastalarda, öksürük, balgam, kısa mesafeli yürüyüşte dahi nefes darlığı gibi değişik belirtiler gösterebiliyor. Hastalığın en önemli sebebinin sigara kullanımı olduğuna işaret ediliyor. Sigaranın bırakılmasının hastalığın gelişme riskini azaltan ve ilerlemesini durduran tek ve en etkili girişim olduğu vurgulanıyor.




 

YAZARLAR

Tamamı