29.03.2024 17:29:49
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Panayır Deyince, Kızarmış Kaz..

Tarihi bir geçmişe dayanan Dörtdivan Hayvan ve Emtia Panayırı bugün başlıyor. Dörtdivan panayırının simgesi halini alan kızarmış kazlar hazır. Dörtdivan deyince Akla Panayır, Panayır değince de akla Kızarmış Kaz gelir.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : DÖRTDİVAN08 Eylül  2017 Cuma - 02:54
DÖRTDİVAN’DA KAZLAR PANAYIRA HAZIR
Dörtdivan deyince Akla Panayır, Panayır değince de akla Kızarmış Kaz gelir. Köylü teyzeler Köroğlu diyarı Dörtdivan’da baharın başlamasıyla başlayan kaz yetiştiriciliği serüveni çıktıkları yaylalarda özel bakıma aldıkları kazları eylül ayı gelip panayır öncesiyle Özel Besiye alarak keserler ve özellikle taş fırınlarda ekmek ateşi ile kızartarak bu leziz kazı panayıra gelen müşterilere sergilerler.
Özellikle Dörtdivan kaz pazarının vazgeçilmez müşterileri Bolulu, Ankaralı konuklar ve diğer çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlar Dörtdivan Panayırı tarihini takip ederek gruplar halinde gelerek en az 15 – 20 kaz alarak ya Dörtdivan’da yerler ya da evlerine getirirler.
Dörtdivanlı Ayşe Teyze de bu panayırın değişmez satıcılarından 50 yıldır kaz satarak geçimini sağlayan Ayşe teyze bu yılda 40 kazı ile panayırda yerini alacağını ifade ederek şunları söylüyor. Beni 50 yıldır tanırlar, müşterilerim bellidir onun için panayırda fazla beklemem müşterilerim gelir kazlarımı hemen satın alır, çünkü daha önceden benim kazlarımın besiliğini ve temizliğini çok iyi bilirler, bu alanda kazların besili iyi kesilmiş ve arkaları iyi temizlenmiş olmakla birlikte çelik tencerelerde haşlanarak fırında kızartılır Allah korusun bazı vatandaşlarımız kazları bakır tencerede pişiriyorlar ve bakır çalıyor ondanda zehirlenmeler oluyor bu konuya dikkat etmeliyiz diye uyarıda bulunuyor.
NEDEN DÖRTDİVAN KAZI MEŞHUR ?
Dörtdivan Belediye Başkanı Hazan Uzunoğlu, Dörtdivanlıların 8 Eylül yani bugün yapılacak olan panayırda buluşacağını söyledi.
Uzunoğlu, Dörtdivan’ın hayvan ve emtia panayırı her yıl 15 gün arayla iki defa kurulur, ilkinin Eylül ayının ilk haftasına gelen Cuma günü ve ikincisinin de 15 gün aradan sonra yine 22 Eylül Cuma günü tekrarlandığını ifade eden Uzunoğlu bu yıl ilk panayırımız 8 Eylül Cuma günü (bugün) başlıyor” dedi ve şöyle devam etti. “Türkiye genelinde kurulacağı tarihleri belli olan Dörtdivan Panayır etkinliklerinin amacı, ekonomik bir alış veriş fırsatıdır. Bizim amacımız Dörtdivanlı vatandaşlarımız arasındaki kaynaşmayı sağlamak ve aralarındaki özlemi gidermektir. Belediyemiz imkânları ölçüsünde önümüzdeki yıllarda vatandaşlarımıza festival havasında daha modern bir panayır ortamı ve daha çağdaş, bir alışveriş mekânları sunmaktır’’
Bu amaç doğrultusunda bu yıl Köroğlu Kaz Festivali olarak düzenleyecektik yapmak istedik fakat 15 Temmuz'da yaşamış olduğumuz olumsuz durumlar nedeniyle bu yıl festival olarak kutlamayacağız. Nasipse Önümüzdeki yıl daha geniş bir ortamda Türkiye'nin her yerinden gelecek olan misafirlerimiz için Köroğlu kaz festivalini yaparak ilçemizi ve ürünlerimizi tanıtmak istiyoruz" dedi.
Neden Dörtdivan Kazı ?
Başkan Uzunoğlu Neden Dörtdivan kazının yurt genelinde meşhur olduğu konusuna da değinerek şunları ifade etti “Dörtdivanlı kadınlarımız köylülerimiz kışın başladıkları kaz üretim mücadelelerinde kuluçkalardan doğan yavru kazları baharın başlamasıyla birlikte Köroğlu yaylalarına çıkarlar ve bin bir çiçeklerin ve otların arasında doğayla baş başa özel bakıma alırlar ve beslerler Taha ki son baharın başladığı ve panayırların kurulacağı Eylül ayına kadar.
Besledikleri bu kazlar yine köylü kadınlarımızın marifetli elleriyle hazırladıkları adına bu yörelerde söbelek dedikleri özel bakım yiyecekleri olan yemleri kafes içersin de aldıkları kazların etlerinin daha lezzetli olması için bakıma alırlar.
Panayırın arife gününe kadar bakımdaki kazlar kafeslerden çıkarılarak kesilirler ve özel temizlendikten sonra haşlanırlar ve taş ekmek fırınlarında kızartılarak kaz pazarına getirilip satışa sunulur.
Bu nedenlerle Dörtdivan kazları yurt genelinde meşhurdur dedi.
Esnafa hayırlı işler ve bol kazançlar dileyen Uzunoğlu, ’’Binlerce Dörtdivanlının katılacağı panayırda civar il ve ilçelerden de, katılım bekliyoruz’’ diye konuştu.

Dörtdivan Mutfağından Köroğlu Kazı ve Pilavı Tarifi
Malzemeler
-1 adet kaz
-5 su bardağı pirinç
-2 su bardağı kuru üzüm
-2 su bardağı kaz suyu
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı
Kazı yıkayıp üzerine su ekleyip 3 saat haşlayın. Kaz haşlandıktan sonra bir kaba çıkarın. bir tencereye koyup üzerine de su ekleyerek haşlayın. Haşlandıktan sonra biraz sulu bir şekilde süzün.
Pilavı için;
Pirinci ıslayın. Bir tencereye tereyağını koyup eritin. Eriyen yağa kuru üzümü ekleyip kavurun.. Sonrasında pirinci de süzüp ekleyerek kavurun. Kavrulduktan sonra tuz, kaz suyu ve normal su ekleyerek demlendirin.
Haşlanan kazın içini demlendirdiğiniz pilavla doldurup iple sararak tas fırına verip kızartın. Sonrasında pilava biraz daha su ekleyip pişirin. Pişen pilavı bir tepsiye yayıp üzerine kızaran kazın iplerini çıkarıp üzerine koyarak servis edin. Afiyet olsun
PAZARA GELEN VE KÖYLÜ KADINLARIMIZIN PİŞİRDİĞİ KAZ
Kaz Kesilip temizlendikten sonra tepsiye konarak köydeki toprak fırına konur. Fırının büyüklüğüne göre aldığı kadar kaz konur. Fırının ağzı kapatılır. Kazlar fırın ateşinde yavaş yavaş pişirilir.
Tirit; Pişen Kazın suyu tepsiye akar, daha sonra yufka kaz yağına batırılır. Tepsiye üst üste dizilir, muska şeklinde kesilir. Büyükçe bir tabağa konarak yenir. (Sonsöz.com.tr)





YAZARLAR

Tamamı