28.03.2024 12:22:57
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

SİGARA GÖRME KAYBINI...

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğurhan Sezer; sigara kullanımının, retinada bulunan ve bozulmaya uğraması halinde geri dönüşü olmayan büyük görme kayıpları yaratabilen Sarı Nokta hastalığı riskini iki kat artırdığını belirtti.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK04 Eylül  2015 Cuma - 15:35
SİGARA GÖRME KAYBINI İKİ KAT ARTIRIYOR
Sigara görme kaybı riskini iki kat artırıyor. Erken evrede belirti vermeyebilen sarı nokta hastalığında düzenli kontrollerle erken tanı ve tedavi, görme kaybının ilerlemesini durdurabilir.
Medicana International Ankara Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Uğurhan Sezer, sigara kullanımının, retinada bulunan ve bozulmaya uğraması halinde geri dönüşü olmayan büyük görme kayıpları yaratabilen "Sarı Nokta hastalığı" riskini iki kat artırdığını belirtti.
Sarı nokta hastalığının renk moleküllerinden oluşan, keskin ve renkli görmeden sorumlu küçük bir alan olan "makula" ismi verilen bölgenin bozulmasıyla ortaya çıktığını söyleyen Sezer, şunları kaydetti: "Sarı nokta hastalığında, makula dışında kalan retina alanları sayesinde çevresel görme korunur. Bu nedenle tam körlük oluşmaz. Hastalık ilerledikçe kişi, görme yeteneklerini kaybeder ve günlük hayatı sürdürme konusunda zorluklar yaşar. Bu hastalık, 40 yaş ve üstünde görülür, 85 yaş ve üstünde ise her iki kişiden birisinde belirtileri gözlenmektedir. Kadınlarda daha sıktır. Hipertansiyon, kalp hastalığı, sigara kullanımı ve UV ışınları da riski artırır. Tek gözünde sarı nokta hastalığı olanların diğer gözünde de hastalığın gelişme ihtimali 2 yıl içinde yüzde 90'dır."
Sarı nokta hastalığında yaşla birlikte risk artıyor

Op. Dr. Uğurhan Sezer, hastalığın yavaş ilerleyen "kuru tip" ve daha az görülen ama hızlı ilerleyen "yaş tip" olmak üzere iki formu bulunduğunu söyledi. Kuru tipte görme kaybının yıllar içerisinde geliştiğine ve yaklaşık 10 yıl sonra görmenin yüzde 10'un altına düştüğüne işaret eden Op. Dr. Sezer, şöyle devam etti: "Yaş tip ise, olguların ancak yüzde 10'unda görülmekle birlikte hızlı ilerler, tedavi edilmezse kalıcı görme kaybı ile sonuçlanır. Geri dönüşümsüz merkezi görme kaybının yüzde 80-90'ından sorumludur. En sık uygulanan tedavi seçeneği yeni damar oluşumlarını engelleyen ve gerileten ilaç enjeksiyonlarıdır. Işıkla aktif hale gelen bir ilacın damar içine verilmesini takiben yakıcı olmayan lazer uygulaması diğer alternatiftir."
/
Düz çizgilerde bükülme görüyorsanız dikkat...
Erken evre kuru tip sarı nokta hastalığında bazen hiçbir belirti olmayabileceğine, ancak ileri evrelerde önemli belirtiler gözleneceğine işaret eden Op. Dr. Sezer, "Bakılan bölgenin ortasında koyu karanlık bir gölge olur; düz çizgilerde bükülme, çarpılma ve silinmeler görülür; renkler soluklaşır. Zamanla bazı hastalarda kuru tip, yaş tipe dönüşebilir. Bu nedenle erken tanı ve tedavi büyük önem taşır. Mevcut tedavilerle var olan görme kaybı çoğunlukla geri döndürülemez, ancak ilerlemesi durdurulabilir" dedi.

YAZARLAR

Tamamı