29.03.2024 08:46:52
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Süt Denetimleri Devam Ediyor!

Bolu İlimizde çiftlikten Sofraya Gıda Güvenliği çerçevesinde ilimizde Süt İşleme Tesislerine çiğ süt temin eden Süt Toplama Merkezleri de tıpkı süt işleme tesisleri gibi denetlenmektedir.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK19 Ağustos  2016 Cuma - 16:53
Süt Toplama Merkezlerindeki Onay Denetimleri Devam Ediyor
Bolu da Süt toplama merkezlerinde üreticiden alınan sütlerde sıcaklık ve antibiyotik kontrolleri yapılmakta, antibiyotikli ve hileli (Su katma, yağını alma) olan sütler tespit edildiğinde, bu sütler toplanmamaktadır. Bu nedenle süt üreticilerimizin, sütlerini sağımdan sonra soğutma tankları vasıtasıyla ya da tankı yok ise buzdolabına koymak suretiyle sağıldığında 37°C olan ütün 1 saat içerisinde +10°C 'ye 2 saat içerisinde de+4°C'ye düşürülerek bakterilerin üremesini engellenmeleri gerekmektedir. Sütün kalitesi içerdiği kuru madde oranı, yağ oranı ve somatik hücre sayısına göre belirlenmektedir.
Üreticilerimizin sağımı hijyenik ve doğru yapmaları, hayvanlarını doğru ve dengeli beslemeleri ve düzenli aralıklarla süt numunesi alıp mastitis (meme iltihabı) testi yaptırmaları çok önemlidir. Hayvanların mastitis hastalığına yakalanmamaları için memelerin dezenfekte edilmesi, kurulanması ön sağım yapılması ve memelerin sağım sonunda da tekrar dezenfekte edilmesi gerekir. Ayrıca hijyenik üretim yapmayanlar 5996 sayılı kanun gereği 1544 TL idari para cezasına maruz kalabilirler. Bu cezaya maruz kalmamak için hijyenik süt üretmeli ve uygun koşullarda muhafaza etmelidirler. Sütün konulduğu güğüm ve tank gibi tüm ekipmanlar temiz ve paslanmaz çelik malzemeden yapılmış olmalıdır.

Mevzuat gereği süt işleme tesislerine zorunlu olan ve İl Müdürlüğümüzce denetimler sonucu verilen Onay Belgesi alma zorunluluğu, Süt Toplama Merkezleri için de geçerlidir. Süt toplama merkezlerine onay belgesi verilirken; Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şubesi'nde görev yapan gıda kontrol görevlileri tarafından yerinde denetim yapılmakta ve denetimler sonucunda şartlarının uygun olması durumunda süt toplama merkezlerine onay belgesi verilmektedir. Onay belgesi kapsamında yapılan denetimde süt toplama merkezinde soğutma tankı bulunması, işyerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik alt yapıya sahip olması, çiğ sütte yapılacak analizleri gerçekleştirebilecek alet ve ekipmanların olması ve HACCP (Risk Analizi Kritik Kontrol Noktaları) sisteminin çalışır vaziyette olması durumunda Onay Belgesi düzenlenmektedir.
Sütlerini soğutma tankında soğutan çiftçilerimizin soğuk süt desteğinden yaralanmaları için bağlı oldukları birliklere ya da onay numarası almış süt toplama merkezlerine dilekçe ile başvurmaları gerekmektedir. Soğuk süt desteği Birlikler aracılığıyla yapıldığında 6 kuruş/lt birlikler olmadan yapıldığında ise 5 kuruş/lt olarak uygulanmaktadır.
Bolu ilimizde 15 adet süt işleme tesisi ile 19 adet süt toplama merkezi bulunmaktadır. İlimizde üretilen sütün hepsi ilimizde işlenmemekte büyük bir kısmı cıvar illerde bulunan Süt İşletmelerince işlenmektedir.



 

YAZARLAR

Tamamı