26.04.2024 09:40:26
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

YEKA Projesi Bolu'dan da Geçecek

Bolu'da yıllarca AK Parti'den siyaset yapan ve çeşitli görevler yürüten Yüksel Coşkunyürek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki makamında Merkez TV'ye özel açıklamalar yaptı. Başdanışman Yüksel Coşkunyürek, “Bolu'nun bir evladı olarak Bolululara layık olmaya çalışıyoruz” dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR28 Kasım  2018 Çarşamba - 16:44
BAŞDANIŞMAN'DAN MERKEZ TV'YE ÖZEL AÇIKLAMALAR
YEKA PROJESİ BOLU’DAN DA GEÇECEK
“Bolu’nun bir evladı olarak Bolululara layık olmaya çalışıyoruz” diyen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Başdanışmanı Yüksel Coşkunyürek Merkez TV’ye yaptığı özel açıklamalarda YEKA projeleri kapsamında Bolu’yu önümüzdeki günlerde güzel haberlerin beklediğini kaydetti.
Yüksel Coşkunyürek, “Türkiye’de doğudan batıya mevcut olan bir saat farkı var. Yani güneşin doğuşu ve batışı arasında ciddi bir zaman farkı var. Bunu kullanarak o paraleller doğrultusunda güneşten verim alabileceğimiz hemen hemen yüzde 60-70 vilayetimizde YEKA kapsamında bir hayli verimlilik yani enerji çalışmamız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Sayın Bakanımız bunu paylaşacak. Yani buradan mutlaka Bolumuz da bir pay alacak. Ama ne kadar miktar olacağı o konuda bir şey söyleyemiyorum çünkü teknik arkadaşlarımız bu konuda çalışmaları yürütüyorlar” diye konuştu.
“PETROLDA DIŞA BAĞIMLIYIZ AMA…”
Petrol yakıtında dışarı bağımlı olan bir ülke olduğumuzu söyleyen Coşkunyürek, “Petrol varsa mutlaka bulacağız” diyerek “Biz şuanda hem açık denizlerimizde hem karada var olan petrolü bulabilmek için büyük bir gayret içerisindeyiz. Bunun için gerekli olan tüm çalışmayı yapıyoruz” dedi.
2002’DEN BU YANA…
Bakanlıkça yürütülen enerji programlarının 2002’den günümüze artarak katlandığını kaydeden Coşkunyürek, verilere dayanarak “Elektrik üretimine batkımızda 2002’den bu güne büyük bir gelişimin olduğunu görüyoruz. 2002’de tüketilen enerji miktarı ile bugün tüketilen enerji miktarına bakıldığında arada çok büyük fark olduğunu ama bu farkın da giderildiğini söyleyebiliriz. 2002’deki toplam elektrik üretimimiz 129 bin 400 GB iken bugün 297 bin 298 GB’a yükselmiş durumda. Elektrik tüketimi de 132 bin GB’tan 296 bin GB’a yükselmiş. Yani yüzde yüze yakın büyük bir artış var ama biz bunu karşılayacak çalışmaları yerine getirmişiz ve ülkemize enerjideki verimliliği arttırmak için gerekli altyapıları yapmaya devam ediyoruz. Yenilenebilir enerjide başta hidroelektrik santraller, güneş enerjisi, rüzgâr enerjisinde de büyük bir sıçrama yapmışız. Bu rakamları da baktığımızda hidrolikte 33 bin 684 GB iken üretim bugün 58 bin 218’e çıkmış. Rüzgâr, güneş ve jeotermalde ise 153 GB iken bugün 26 bin 921 GB’a ulaşmış durumda. Yerli kömür kaynaklarımızın kullanımı için de büyük bir seferberlik içerisindeyiz. Yani yerli kömür kaynaklarımızla elektrik üretmek için de çalışma içerisindeyiz. 30 bin 702 GB iken yerli kömürden elektrik üretimi bugün 46 bin GB’a yükselmiş durumda. 2002’de kömürde 8 milyar ton kapasitemiz olduğu bilinirken bugün 12 miyar tona kadar çıkmış durumda” diye konuştu.
BOR ÜRÜNLERİNDEN 850 MİLYON DOLAR KÂR
Bor madeninde dünya rezervinin yüzde 70’inin Türkiye’de yer aldığını kaydeden Coşkunyürek, bor ürünlerinde üretimin arttığını belirtti. Coşkunyürek, “Bor madeni konusunda da çalışmalar hızlı şekilde devam ediyor. Dünyadaki bor rezervinin yüzde 70’i ülkemizde bulunuyor. Borda birçok endüstri ve sanayide kullanılıyor. Boru işleyerek daha verimli ve kaliteli hale getirerek yüksek gelir getirecek ürün elde etmek için de Bor Enstitümüz çalışıyor. Boru direkt satmak değil, üretilen ürünleriyle satarak da 2002’de 200 milyon dolar bor madeni ürünleri satarken bugün bu 850 milyon dolara kadar çıkmış durumda” diye konuştu.
YILSONUNA KADAR 81 İLE DOĞALGAZ
Yılsonuna kadar doğalgaz gitmeyen hiçbir ilin kalmayacağını da söyleyen Coşkunyürek, “Şuanda ülkemizde 81 vilayetimizin tamamında bu yılın sonuna kadar doğalgaza geçmiş olacağız. Bolu da zaten malumunuz çok önce 2005-2006’da doğalgaza kavuşmuştu. Bu konuda da bakanlık çalışmalarını sürdürdü. 81 ilden sonra büyük ilçelerimizde olan çalışmalarımız da var. Geçen yıl itibarıyla yaklaşık 150 tane ilçeye doğalgaz götürdük. Bolu’da bundan nasibini aldı. Hem Yeniçağ hem de Dörtdivan ilçemiz doğalgaza kavuşmuş oldu. Önümüzdeki yıllarda tüm ülkede ilçeler bazındaki çalışmalarımız devam edecek bu hem tüketim miktarına hem doğalgaz hatlarına olan yakınlığına göre yerel dağıtıcı firmaların kapsamı dâhilinde bu daha yaygınlaşacak. Nüfusumuz yüzde 70-80’i doğalgaz kullanırken kalan kısmı da inşallah doğalgaza kavuşacak” dedi.
Haber: Merkez TV merkeztv.com.tr
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Başdanışmanı Yüksel Coşkunyürek'in Merkez TV’ye yaptığı özel açıklamayı izlemek için aşağıdaki resmi tıklayın..




YAZARLAR

Tamamı