26.04.2024 13:30:40
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Yeniçağa da Kümes Belası !

Eski Çalışma Bakanlığı Emekli Müsteşarı Yeniçağalı Özer Özcan 500.000 kapasiteli tavuk kümesleri için yaptığı açıklamada; “Yeniçağa Gölü ve havzası, çevre sağlığı ile beraber ekosistem ve küresel ısınma açısından çok önemlidir. Bilinçsizce tüketilecek bir miras değildir. Onu yaşatmak bizim insanlığa ve gelecek nesillere borcumuzdur” dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR07 Mayıs  2020 Perşembe - 05:07
YENİÇAĞA GÖLÜ VE HAVZASINDA KÜMES BELASI !..
Bolu ili Yeniçağa ilçesi Çamlık Köyünde kurulmak istenen 500.000 kapasiteli tavuk kümesleri için, Eski Çalışma Bakanlığı Emekli Müsteşarı Yeniçağalı Özer Özcan sosyal medyada açıklama yaptı.
İşte o açıklama;
Yeniçağa Gölü ve havzası, çevre sağlığı ile beraber ekosistem ve küresel ısınma açısından çok önemlidir. Bilinçsizce tüketilecek bir miras değildir. Onu yaşatmak bizim insanlığa ve gelecek nesillere borcumuzdur.
Bardağı taşıran son damla olan ve yapılmasına asla razı olmayacağımız Yeniçağa’nın Çamlık Köyünde kurulmak istenen 500.000 kapasiteli tavuk kümesleri için düğmeye kimlerin, ne zaman bastıkları, olayın süreç içindeki gelişimi, muhtarlarımız başta olmak üzere ilçe halkı tarafından ayrıntıları ile bilinmektedir. Hükümette etkili konuma gelmekle birlikte, birden ticari zekâları tavan yapanlar, Bolu merkezli bir şirket kurmuşlar. Bunlar yerelde etkili olduklarını düşündükleri, konu hakkında pratiği olanlar ile ekonomik ve sosyal açıdan güç katacaklarına inandıkları kişilerle dayanışarak Çamlık Köyündeki bu arsayı ehven fiyata satın alarak şirketlerine tapulamışlar. Bu tapu üzerinden yapılan projelendirme ve ruhsatlandırma çalışmaları ile şirket kadrolarındaki değişimler, konuda yetkin arkadaşlarımız tarafından mücadele sürecinde değerlendirilmek üzere çalışılmaktadır…
İşin başında bu şirket sahiplerine tavsiyemiz, edinmiş oldukları arsanın değer bulabilmesi için, kanatlı hayvan kümesleri yerine, büyükbaş hayvancılık tesislerine yönelerek, çevre kirliliği yaratmadan çevre halkına yararlı olmalarıdır. Çevre köylerimizin rahmetli Sn. Şerafettin Erbayram’ın hayvancılık modelindeki gibi ortak hareket edecek beşeri kaynağı ile boş meraları bulunmaktadır. Her Yeniçağalı bölgesine yarar sağlayacak yatırımlar için işi kolaylaştırıcı beraber çalışmalara katılacaktır. Bu tür bir hayvancılığın ve mandıracılığın ekosisteme zararı, hava ve su kirlenmesine katkısı olmaması da tercih nedenidir..
Bölgemizde doğal yapının korunmasının öneminin farkında olan devletimiz büyük projeler ve yatırımlar yapmıştır.
Göçmen kuşların konaklama, yaşama ve üreme bölgesidir Yeniçağa gölü ve etrafındaki turbalık alandaki kuş çeşitliliği kayıt altına alınmıştır. Kuş gözlem kuleleri yapılmıştır, hiçbir masraftan kaçınılmamış, doğayı sevenler için. Göl üzerine iskeleler tekneler konulmuş, arıtma tesisleri yapılmıştır.
İnsan, bitki, hayvan bütün canlıların, verimli topraklarda, temiz sularda, uygun atmosferde yaşaması için doğanın korumasına yönelik büyük projeler yapılmıştır. Bu bölgedeki ekosistemin korunması için, bilim adamlarımız büyük emek harcamış, devletimiz hiçbir masraftan kaçınmadan uluslararası proje çalışmalarını raporlar ve uygulamalar halinde halkımız ile insanlığın hizmetine sunmuştur.
Yeniçağa Gölü ile çevresindeki turbalık ve sulak alanlar çok duyarlı olmamız gereken bir ekosistemdir. Hayvancılık veya sanayi başta olmak üzere her türlü imar hareketlerinde, bilimin gösterdiği yoldan gidilerek doğal çevreye zarar verilmemelidir.

Göçmen kuşlara, çeşitli canlılara ve endemik bitkilere ev sahipliği yapan göl ve havzası Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası RAMSAR SÖZLEŞMESİ kapsamındadır.
Dolayısıyla dünyanın, bilim adamlarımızın ve halkımızın gözü bu topraklar üzerindedir. Hiç kimse rant için yanlış işlere kalkışmamalıdır... “Kurt ile yiyip, kuzu ile meleşen…” sinsi azınlık teşkil edenler, olaylara sessiz kalmazlar da tez zamanda halkının ve isteklerinin yanında yer alabilirlerse, biz yaşayanları mutlu, rahmetli atalarımızın ruhlarını da şad edeceklerdir...
Etrafındaki torf ağırlıklı topraklar, onları besleyen akarsu ve yeraltı suları ile havza "Karbon Yutağı" görevi gördüğünden dolayı "Küresel İklim Değişikliği" ni önlemek için doğal yapının korunması gerekmektedir. Bu gereklilik, toprakları üzerinde halkın geçim için yapacağı her tür üretim için de söz konusudur..
En nihayet, memleketimizin güzel çevre, temiz hava, verimli toprak, yaşanılası bir yerleşim yeri olarak kalması hepimizin ortak ve vazgeçilemez arzusudur. Çiçek kokan, yosun kokan memleketimizin tavuk gübresi kokmasını istemeyiz...
Havzada tavuk, civciv ve yumurta olarak üretimde bulunan kanatlı kümesleri, dar bir alanda çok yoğun kurulduğundan ekosistemi tehdit hali çoktan oluşmuştur. Gölü besleyen yer üstü ve yeraltı suları gölü besleyememe noktasına erişmiştir.
Göl ve tarım suyunun azalması ve kirlenmesinin zararları yazımın sonunda eklediğim, konusunda uluslararası söz sahibi akademisyenlerin özenle hazırladığı ve bilim dünyasında önemli bir yeri olan projede, göl ve havzasının hava, su ve toprak rejimi irdelenerek anlatılmıştır.
Geçerli bir "Çet Raporu" olmamasına rağmen, korona ile mücadele günlerinde olağanüstü toplanan Bolu İl Genel Meclisinde, Yeniçağa Çamlık Köyünde 500 000'lik bir Tavuk Üretim Çiftliğinin kurulmasının bir oldubitti ile oylatmasını anlamak mümkün değildir...
Konu hakkında çevre incelemesi yapmadan ve araştırmada bulunmadan, doğanın artık tahammül edemeyeceği bu devasa tesisin kurulması için, korona salgını koşullarında, başka nedenlerle olağanüstü toplanmış heyetin başkan ve üyelerinin oy çokluğu ile evet kararı çıkması ne büyük gaflettir… Alelacele oldu bitti ile karar oluşturmak ne kadar hazindir… Bolu'nun hiç bir yerine çok ufak kapasiteler için dahi izin verilmez iken, bilemediğimiz herhangi bir tesir ile oy çokluğu sağlayarak evet denmesi ne büyük haksızlıktır…
Dostlarım; Bölgenin çevre konusundaki hassasiyetini ve önemini anlayabilmek için;
LÜTFEN, BURAYA TIKLAYINIZ.
TUBİTAK' in 110Y204 Proje Nolu uluslararası öneme haiz büyük proje ve raporuna bir göz attığınızda feryadımızdaki haklılığımızı değerlendireceksiniz düşüncesindeyim, Yeniçağa İlçesi, Çamlık Köyü sınırları içerisinde yapılması için zemin hazırlanmaya çalışılan kümes projesine evet diyenlerin de, doğru kararlara imza atmaları işlerini bilerek yapmaları açısından büyük yaralar olduğunu düşünmekteyim... Saygılarımla.
ÖZER ÖZCAN



YAZARLAR

Tamamı