28.03.2024 11:49:29
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

YHT Bolu'yu Geleceğe Taşıyacak

Bolu Bağışçılar Vakfı'nda yaptığı bilimsel sunumda, Prof. Dr. Ayhan Şamandar yüksek hızlı tren hattının neden Düzce-Bolu ve Gerede güzergâhından geçmesi gerektiğini gerekçeleriyle anlattı. Şamandar, “yüksek hızlı trenin, bölgenin kalkınması için hayati önem taşıdığını ve Bolu'yu geleceğe taşıyacak” dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR07 Şubat  2020 Cuma - 02:11
“YÜKSEK HIZLI TREN BOLU’YU GELECEĞE TAŞIYACAK”
Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Şamandar Bolu Bağışçılar Vakfı’nda düzenlenen toplantıda yüksek hızlı tren hakkında vakıf yönetim kurulu üyelerine bilgi verdi.
Ankara-İstanbul arasında yapılması planlanan yüksek hızlı tren hattının Düzce-Bolu ve Gerede güzergâhından geçmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Ayhan Şamandar, yüksek hızlı trenin, bölgenin kalkınması için hayati önem taşıdığını söyledi.
Prof. Dr. Ayhan Şamandar, Bolu Bağışçılar Vakfı’nda yaptığı bilimsel sunumda, yüksek hızlı tren hattının neden Düzce-Bolu ve Gerede güzergâhından geçmesi gerektiğini gerekçeleriyle anlattı. Şu anda yapılması planlanan hattın Beypazarı ve Mudurnu’dan geçeceğini, yüksek hızlı trenin Sakarya hariç hiçbir yerleşim merkezinde durmayacağını belirten Şamandar, “Bilimsel ve ekonomik tüm verilerin hattın Düzce-Bolu- Gerede güzergâhından geçmesi gerektiğini gösteriyor” dedi.

“15 YILDA YAPILAN YATIRIM GERİ DÖNECEK”
Şu anda planlanan hattın 6 milyar dolara mal olacağını ve bu maliyetin hiçbir şekilde geri dönmeyeceğini vurgulayan Şamandar, “Ankara-İstanbul arası yüksek hızlı tren hattı iki büyük kenti 80 dakikada birbirine bağlamayı hedeflemiş. O yüzden Beypazarı ve Mudurnu üzerinden geçirilmesi planlanmış. Fakat bu hat Düzce-Bolu ve Gerede üzerinden geçse de yine Ankara-İstanbul arası 80 dakikada kat edilebilecek. Mevcut hatta tren Beypazarı’nda ve Mudurnu’da durmuyor. Günlük 46 bin yolcu hesaplanmış, bu yolcu sayısı ile 6 milyar dolarlık yatırımın geri dönüşü olmuyor. Bizim hattımızda ise farklı trenler farklı şehirlerde duruyor. A treni hiçbir yerde durmadan Ankara ve İstanbul arasında gidiyor. B treni iki şehirde duruyor. C treni her yerde duruyor. Bu trenler 15 dakika ara ile kalkıyor. Bu hattaki maliyet ortalama 5 milyar dolar. Günlük minimum 125 bin yolcu taşınacak. Bu sayı 200 binlere ulaşacak. 15 yılda yapılan yatırım geri dönecek ve yıllık önemli bir kazanç elde edilecek” dedi.
“YÜKSEK HIZLI TREN BOLU’YU GELECEĞE TAŞIYACAK”
Yüksek hızlı tren hattının Düzce-Bolu-Gerede güzergâhından geçmesi halinde bölgenin hızlı bir şekilde gelişeceğini ve bölge insanın hayatının değişeceğini de anlatan Ayhan Şamandar, “İstanbul’daki bir kişi 70 dakikada Bolu’ya gelebilecek. Ankara’ya 50 dakikada gidilebilecek. Bolu’ya yılda 2 milyon turist geliyor. Bu sayı 10 milyona ulaşacak. Turizm gelirlerinde büyük artış sağlanacak. Tabii burada şehirlerimizi ve turizm alanlarımızı bu duruma göre hazırlamamız gerekecek. Yüksek hızlı tren Bolu’yu geleceğe taşıyacak” ifadelerini kullandı. (koroglugazetesi.com)


 

YAZARLAR

Tamamı