28.03.2024 15:47:45
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Yılmaz ''Adalet Çökerse Devlet Çöker''

Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, 'Türkiye'de adalet yok' eleştirilerine yönelik olarak, “iktidar ve muhalefet adalet konusunda duyarlı olmalı. Adalet çökerse devletin çökmesi muhakkak olur” dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL03 Mart  2018 Cumartesi - 00:58
Orman Ceza Hukuk Sempozyumunda HSK Başkan Vekili
Mehmet Yılmaz ''Adalet Çökerse Devlet Çöker''
Bolu’nun önemli turizm merkezlerinden birisi olan Abant Tabiat Parkı’nda “Orman Ceza Hukuk Sempozyumu” düzenlendi. Düzenlenen sempozyuma Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Bolu Cumhuriyet Başsavcısı Önder Yaman, hakim ve savcılar katıldı. Sempozyumda konuşma yapan HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, özellikle 2016 yılında Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması’nın hain darbe girişiminden sonra 4 bine yakın meslektaşlarının uzaklaştırıldığını ve bu yüzden sıkıntılı duruma düştüklerini ifade etti.
Adaletin eskiden de tartışıldığını ama şimdi daha geniş kesimler tarafından tartışılır hale geldiğini söyleyen Yılmaz, “Bunun hem iyi hem de kötü tarafı var. İyi yönü, üzüm yemeye yönelik her eleştiri baş tacıdır. Ama eleştiri bağcı dövmeye dönüşürse işte o çok büyük bir haksızlık oluyor. Hem bize hem adalete hem de ülkeye büyük haksızlık. Şunu hiç kimse unutmasın, eğer adalet çökerse devlet çöker. Adalet mülkün temelidir sözü adliye binalarında ve duruşma salonlarına asılmış süsten ibaret değildir. Hakikaten adalet mülkün temelidir, yani devletin. Onu yok ettiğiniz anda devletin çökmesi mukadder değil muhakkaktır. Buna emin olun. O yüzden sorumlu olan herkes, özellikle siyasetçilere rica ediyorum, iktidar, muhalefet herkes adalet konusunda çok duyarlı olmalı.
Adalet eleştirileri son derece sağlam bilgilere dayanmalı ve yapıcı olmalı. Adalet sadece hükumetlerin meselesi değildir. Hükumeti eleştirirken kullanılacak herhangi bir argüman da değil. Çünkü adaletsizlik inancının yayılması ve devletin zaafa düşer hale gelmesi sadece hükumetlere değil topumuza zarar verecek” dedi. “Adalet sorunlarını en iyi bilenler biziz” Adaletle ilgili sorunları iyi bildiklerini ve adaletin sadece bugün değil dün de hata yaptığını kaydeden Yılmaz, “Türkiye’de adaletin 2016’dan sonraki sürecini düşünürsek en büyük sorunumuz bilgi seviyesi açısından noksan tecrübesiz hakim ve savcılar. Bunları biz de biliyoruz ama diğer yandan bizim alt yapı eksikliklerimiz. Adalet sadece bugün değil dün de hata yapıyordu.Bir kaç dava üzerinden Türkiye’de adalet yoktur demek ve bu inancı yaygınlaştırmak hiç kimseye yarar sağlamaz” şeklinde konuştu. “Darbe teşebbüsünden sonra ertelenen bir tek duruşma olmadı” Hain FETÖ/PDY darbe girişimininden sonra Pazartesi günü adliyeleri açık tuttuklarını ve hakim yada savcı yokluğundan hiç bir duruşmayı ertelemediklerini, bu çabayı gösteren hakim ve savcıların fedakarlığının görmezden gelinemeyeceğini belirten Yılmaz, “2016 yılı rakamlarına göre hakimlerimiz 2,5 milyon ceza davası, 3,5 milyon hukuk davasını gördü. Bir gün içinde Ankara adliyesine belki 80-100 bin kişi, İstanbul adliyesine 100-150 bin kişi adalet arayışı için gidiyor.

Bu davaların içinde sadece belli davalar yok, gasp, ırza geçme, adam öldürme, ticari ve boşanma davaları var. Biz hain darbe teşebbüsünden sonra bile Pazartesi günü adliyeleri açık tuttuk, tek hakimsiz mahkeme olmadı. Hakim yokluğundan ertelenen tek duruşma olmadı. Hiç bir devlet bunu başaramaz. Eğer bu kadar iş yükü altında çaba gösteren hakimlerin bu fedakalarlığını görmez ve Türkiye’de adalet yok denirse evvela o hakim ve savcılara büyük haksızlık yapmış oluruz. Biz eksikliklerimizi herkesten iyi biliyoruz, eğitim yoluyla bu eksiklerimizi hızla gidereceğiz. Yeni alımlarla birlikte, Pazartesi günü bin 300 hakim ve savcı kura çekerek görev yerlerine gidecek. Önümüzdeki 2-3 yıl içinde adliyenin bu sorunların bir çoğunu konuşmayacak hale geleceğiz” dedi. “Suçu sadece cezayla önlemek mümkün değil” Kadın ve çocuklara yönelik cinsel istimarla ilgili meclis çalışmaları ile ilgili de açıklama yapan HSK Başkan Vekili Mehmet Yılmaz şunlar kaydetti.: “Aslında ceza kanunumuzdaki istismarı öneleyecek maddeler mücadele için az değil. Meclis daha yeni ne düzenleme yapabiliriz diye çalışma yapıyor. Ama sonuçta sadece cezayla suçu önlemek mümkün değil. Suçu ortadan kaldırmaya yönelik başka davranışlarla birlikte düşünmeliyiz. Bununla sadece cezayla mücadele ederiz diye düşünürsek yanıltır bizi. Ama meclis yine de ek tedbirler olarak neler yapabiliriz arayışının içinde. Yakında uzlaşı halinde bir teklif meclise gelecek.”





YAZARLAR

Tamamı