29.03.2024 17:08:08
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

ZATÜRREYE DİKKAT EDİN!

Uzm. Dr. Nurhayat Topaloğlu, geçmeyen öksürük ve ateşe dikkat çekerek şöyle konuştu: ''Öksürük, balgam, ateş, kan tükürme, eklem ve karın ağrıları zatürre belirtileri arasında yer almaktadır. Bu tür belirtiler görülüyorsa en kısa sürede mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir" dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK12 Kasım  2021 Cuma - 18:53
ZATÜRREYE DİKKAT EDİN!
Havaların giderek soğuması, grip mevsimin açılması ve kapalı mekânlarda geçirilen sürenin artması ile daha sık karşılaşılmakta olan zatürre konusunda, Bolu Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Nurhayat Topaloğlu, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü nedeniyle “Zatürre ve Zatürreye Karşı Alınması Gereken Önlemler” hakkında önemli açıklamalar yaptı.
"Zatürre (pnömoni) akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır."
Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Uzm. Dr. Nurhayat Topaloğlu ‘’Zatürre (pnömoni) akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Pnömokok bakterisi başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Zatürreler tüm dünyada ve ülkemizde en sık görülen ve en fazla ölüme neden olan hastalıklar arasındadır. Türkiye’de beşinci sıradaki ölüm sebebidir. Özellikle, bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda ve bilinen başka bir hastalığı olan kişilerde zatürreler daha ölümcül olabilmektedir. Hastalığın ayakta tedavi edilebilen hafif formlarının yanı sıra yoğun bakıma ihtiyaç duyulabilecek kadar ağır formları da vardır" dedi.
‘’Öksürük ve ateşe dikkat!’’
Dr. Nurhayat Topaloğlu, geçmeyen öksürük ve ateşe dikkat çekerek şöyle konuştu: ‘'Öksürük, balgam, ateş, kan tükürme, eklem ve karın ağrıları zatürre belirtileri arasında yer almaktadır. Bu tür belirtiler görülüyorsa en kısa sürede mutlaka doktora başvurulması gerekmektedir. Tanı için ise, akciğer filmi ve kan tahlili incelemelerinden yararlanılmaktadır. Başka bir hastalığı bulunmayan, genç ve genel durumu iyi olan hastalarda zatürre ayaktan tedavi edilebilirken, 65 yaşın üzerindekilerin altta yatan hastalığı olanların, solunum yetmezliği bulunanların ya da ağır zatürresi olanların hastanede yatırılarak tedavi edilmeleri uygundur'' dedi.
‘’Aşının belli bir zamanı var mı?’’
Zatürre aşısının grip aşısı gibi zamanı olmadığını, her mevsim yapılabildiğini ifade eden Uzm. Dr. Nurhayat Topaloğlu, Covid-19 aşısı, grip aşısı ve zatürre aşıları farklıdır. Bu nedenle gerektiğinde üçü de yapılabilir. Zatürre hayati tehlike yaratan ciddi bir hastalıktır. Dolayısıyla risk grupları mutlaka aşılanmalıdır” dedi.
‘’Kimler Risk Grubundadır?’’
Uzm. Dr. Nurhayat Topaloğlu, ‘’Herhangi biri zatürreye yakalanabilirken, bazı insanlar daha yüksek risk altındadır ve zatürre semptomları varsa bir doktor tarafından görülmelidir.
Risk altında popülasyonları şunlardır:
• 65 yaş üstü insanlar,
• 2 yaşın altındaki çocuklar,
• Bağışıklığı zayıflamış insanlar,
• Kemoterapi gören insanlardır dedi.
‘’Herkes aşı yaptırmalı mı?’’
Sağlıklı beslenme ve aşının zatürreden korunmada önemli rol oynadığını söyleyen Dr. Nurhayat Topaloğlu açıklamalarının son bölümünde ise sözlerini şu şekilde sonlandırdı: ‘'Zatürreden korunmada genel sağlık tedbirlerine uyulması oldukça önem taşımaktadır. Sağlıklı beslenme bağışıklık kuvvetimizi güçlendirmektedir. Ayrıca sigaradan kesinlikle uzak durulması gerektiği de unutulmamalıdır. Zatürre aşısını herkesin yaptırmasına gerek yoktur. Risk grubundaki kişilere önerilmektedir.
(memleketimbolu.com)


 

YAZARLAR

Tamamı