28.03.2024 11:34:54
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Ramazan YAMAN
21 Haziran 2011 Salı

BOLU GEZİSİ

Her yıl geleneksel hale getirilmesi düşünülen Bolu gezinin ilk etabı Anneler gününde ikinci etabı da Babalar gününde yapıldı.

BOLU GEZİSİNDEN İZLENİMLER

Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Ankara Şubesi tarafından organize edilen; Kıbrıscık, Seben Taşlı Yayla Sulama Göleti, Gölcük, Bolu Küçük Kaplıca ve Sarıalan Yaylası, Kartalkaya, Gökçesu (Salı Pazarı) Beldesi, Mengen, Yeniçağa, Dörtdivan ve Gerede Esentepe gezisi iki gün sürdü.

Ankara Kızılay Kumrular Sokakta buluşan Bolulular ve Bolu’yu sevenler, 18 Haziran 2011 Cumartesi günü sabah saat. 10.00 da Bolu’ya hareket etti. Yaklaşık 39 kişinin katıldığı geziye Beypazarı üzerinden Bolu’nun Kıbrıscık ilçesine ulaşıldı.

Yol güzergâhı üzerinde bulunan Beypazarı Kanyon vadiden ilerleyerek inözünde ihtiyaç molası verildi. İnözünde bulanan bahçe ve mağaralarda kısa bir gezinti yapılarak, burada toplu bir hatıra fotoğrafı çekildi.

Kıbrıscık yolu üzerinde bulunan yazıca köyüne uğranıldı. Yazıca Köyü Muhtarı Hacı İbrahim Çeltek misafirlere ayran ikram etti. Soğuk ayranlarını yudumlayan katılımcılar yürek serinliği içerisinde yola devam etti.

Geziye katılanlar, Kıbrıscık Belediye Başkanı Kemal Aktaş tarafından Kıbrıscık Belediyesi Köroğlu Dağ evlerinde karşılandı. Başkan misafirlerine kavurma, pilav ve ayran’dan oluşan öğle yemeği ikramında bulundu. Yemek sonrası kaval dinletisi ile Kıbrıscık Halk oyunları ekibi gösteri yaptı. Katılımcılar tarafından beğenilerek, uzun süre alkışlandı. Kıbrıscık Belediye Başkanı Kemal Aktaş çalışmalarından kısaca bahsederek, Köroğlu Dağ evlerinde isteyenlerin hafta sonu veya hafta içi kiralayarak konaklayabileceklerini söyledi. Dağ evlerinin 4 kişilik bir aileyi barındırabilecek konforda olduğunu belirtti. Başkan, 25-26 Haziranda yapılacak Kıbrıscık Kültür etkinliklerine ve Yağlı güreşlere katılımcıları davet etti. Buradan Kıbrıscık merkezine inilerek, parkta çay içildi. Yöreye özgü olan Kıbrıscık pirincinden alış veriş yapıldı. Ve hareket edilerek, yol güzergâhında bulunan Seben Taşlı Yayla Sulama Gölet’ine uğranıldı. Gölet de hatıra ve manzara fotoğrafları çekilerek, yola devam edildi.

Bolu Kaplıca tesislerine de uğranılmadan geçilmezdi. Geziye katılanları Karacasu Termal Tesisleri İşletme Müdürü Sinan Yılmaz karşıladı. Hamama girmek isteyen katılımcılar, Bolu Küçük Kaplıca Karacasu Termal tesislerine girerek yaklaşık bir saat hamam sefası sürdü. Hamam da terleyen ve günün yorgunluğunu da bir nebze olsun üzerinden atan katılımcılar İşletme Müdürü Sinan Yılmaz'ın ikram ettiği sıcak çayları yudumladıktan sonra, bir an evvel konaklama yerine varalım diyerek, konaklayacağımız Sarıalan yaylasına hareket edildi.

Kartalkaya eteklerinde bulunan Sarıalan Yaylası görülmeye değer güzel yerlerden sadece biri. Doğa harikası tabiatla iç içe yeşillikler içerisinde oksijen solumak, kelimelerle anlatılmayacak kadar güzel. Konaklayacağımız Baysal Otele yerleştikten sonra akşamın alaca karanlığı ve hafiften yağan yağmura rağmen misafirler doğayı seyredip, temiz havayı soludular.

Akşam yemeği başladığında eğlence de başlamış oldu. Mudurnulu Udi Mustafa Tenekeci Bolu - Mudurnu Türkülerini seslendirdi. 1954 Mudurnu doğumlu olan Mustafa Tenekeci Emekli, Halk Eğitim Müdürlüğü yapmış. Bolu ve İlçelerinde; gecelerde, düğün ve nişan merasimlerinde, çeşitli etkinliklerde, saz ve söz sanatçısı olarak yer almakta ve Bolu-Mudurnu Türkülerini seslendirmektedir. Geceye renk katan sanatçıya katılımcılarda eşlik ederek, eğlence ve mutluluğun doruğa ulaşmasına vesile oldular. Gönüllerince eğlenip, oynadılar, dans ettiler ve birlikte söyleyip, coştular. Saatler geceyi aşıp, 01 gösterdiğinde günün yorgunluğunu üzerlerinden atmak için istemeyerekte olsa dinlenmek için odalarına çekildiler.

Sabah erken kalkan katılımcılar sabah kahvaltısını yaptıktan sonra Sarıalan Yaylasında yaklaşık bir saat yürüyüş yaptılar. Yürüyüş sonrası buraya kadar gelmişken Kartalkaya’yada çıkmadan olmaz diyerek, hep birlikte Kartalkaya’ya çıkıldı. Yaz sezonu nedeniyle Kapalı bulunan Kartalkaya tesisleri, bakım ve onarım faaliyetlerine geçtiği görüldü. Katılımcılar, Kartalkaya’yı ve manzarayı seyrederek, oradan ayrıldılar. Akıllara şu soru takıldı. Kışın faaliyet gösteren Kartalkaya yazın neden faaliyette olmuyor diye sesli düşünceler ortaya atıldı. Doğa ile iç içe tabiat harikası bu yer neden gerçekten yazın da faaliyette bulunmuyor. Turizmin can damarı olan doğa güzelliği var. Tesisler var. Yayla turizminin canlanacağı güzel bir ortam. Yetkililerin bu hususu göz önünde bulunduracağını umarak, değerlendirileceği kanaati içerisindeyiz.

Otel İşletmecisi Hüseyin Baysal misafirperliğinin yanı sıra akşamdan köylülerle irtibata geçerek, köy ve yayla ürünlerinden alınmasına katkı sağladı. Sabahleyin Kartalkaya’dan geldikten sonra yayla ürünleri olan, Tereyağı, torba yoğurdu, Kesme Hamur, Keş, Beyaz Peynir, Köy Ekmeği ve Tarhanadan taze taze alındı.

Gezimize 19 Haziran 2011 Pazar günü saat:10.00 dan itibaren Sarıalan Yaylasından hareketle ikinci etabı başlamış oldu. Gökçesu (Salı Pazarı) Beldesi üzerinden Mengen’e geçildi. Mengen’e ulaşmadan önce Gökçesu Beldesi Belediye Başkanı Vahit Aydın geziye katılanları karşılayarak, belediye imkânları ile yaptığı çay bahçesinde ağırlayarak, çay ikramında bulundu.

Mengen ziyareti; Mengen Aşçılar Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi ziyaretiyle başladı. Mengen Belediye Başkanı Osman ERARSLAN ve eşi tarafından ağırlandı. Yemekte Okul Müdürü de hazır bulundu. Nezih bir ortamda yenen yemek tadı, damaklarda kaldı. Okul Bahçesinde içilen çaylardan sonra otobüsle Mengen turu atıldı.

Tura Yeniçağa gölü kuş cenneti ile devam edildi. Yeniçağa gölünde gezen misafirler balık tutanları seyre dalarken gezinin devam ettiği hatırlatıldı. Yeniçağa gölünün geçen seneye nazaran daha dolduğu gözlemlendi.

Yeniçağa’dan hareket eden heyet, Dörtdivan’a da uğrayarak otobüsle ilçe turu attı. Dörtdivan Merkezine dikilen Köroğlu heykeli muhteşem görünümüyle misafirlere hoş geldiniz diyordu. Köroğlu’nun doğduğu, at koşturduğu alanlarda gezip, dolaşmak misafirler için gurur kaynağı oldu. Dörtdivan Gerede yolunu izleyerek, Gerede Esentepe’ye hareket edildi.

Gerede Esentepe’ye gelindiğinde her gittiği yerde hoş karşılanan heyet, Esentepe’ye ücret karşılığı girmek zorunda kaldı. Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Ankara Şubesi Başkanı Özer Özcan, Gerede Belediye Başkanı Ömer Baygın ile yaptığı görüşme sonucunda giriş ücretinin yarısı alındı. Çanak şeklinde olan Esentepe mesire alanı çevresi çam ağaçları ile kaplı olup, çim kayağı, kışın ise kayak yapmaya elverişli güzel bir mekân. Esentepe havuzlu çay bahçesinde içilen çaylar yorgunluğu bir nebze olsun hafifletmeye yetti. Tabiatın harika görünümü, isminden esinlenmiş olsa gerek, esmesi yüreklere gönüllere serinlik verdi. Gün bitmiş artık Ankara’ya hareket zamanı gelmişti. Misafirler istemeyerek de olsa otobüse binerek, gönülsüz Ankara yolunu tuttular. Böylelikle bir Bolu gezisi de tamamlanmış oldu.

Her iki geziye katılanlar seneyi iple çekeceklerini, haberleri oldukları takdirde geziye katılacaklarını ifade ederek, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ettiler.

Ramazan YAMAN
18-19 Haziran 2011



Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı