25.04.2024 22:38:18
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
23 Kasım 2020 Pazartesi

DÖRTDİVAN'DA ÂŞIK RÜMÛZÎ DİYE BİR ŞAİR YAŞADI MI?

DÖRTDİVAN’DA ÂŞIK RÜMÛZÎ DİYE BİR ŞAİR YAŞADI MI?
Dörtdivan’da Rümûzî diye bir halk şairinin yaşadığından Osman Mitralyöz, Gerede kitabında söz etmektedir (Osman Mitralyöz, Gerede, Ankara 1970, s. 51.). Fakat Rümûzî hakkında kaynaklarda bir şiiri hariç tutulursa hemen hiçbir bilgi yoktur. Bu hususta Dörtdivanlı Hilmî’yi haber veren ve şiirlerini yayınlayan Cevdet Canbulat’ın bir yazısı vardır. Türk Folklor Araştırmaları Dergisi’nde Canbulat, Zuhûrî ve Rümûzî’yi birlikte söz konusu etmektedir. Hayrettin İvgin, Yedigün Gazetesi’ne yazdığı yazıda haklı olarak bu şairlerin Dörtdivanlı oluşuna şüpheyle yaklaşmaktadır. Fakat bu hususta eldeki en sağlam malumat ve dayanağımız Osman Mitralyöz’ün kitabıdır. Bir de Dörtdivan dışında herhangi bir yerde âşığın şiirlerine rastlanmamış olmasıdır. Cevdet Canbulat, söz konusu yazısında şairin şu şiirine yer vermektedir:
Dosta giden tozlu yollar
Bölük bölük demen şimdi
Malum olsun sana haller
Boyun servi semen şimdi

Garibim kaldım arada
Gemim gark oldu karada
Sen orada ben burada
Ah edecek zaman şimdi

Bu yâreler onar m’ola
Çeşmim yaşı döker m’ola
Acap bizi anar m’ola
O kaşları keman şimdi

Çekticeğim benim senden
Beni ettin vatanımdan
Sevdiğimin hasretinden
Halim gayet yaman şimdi

Hasretim gonca güllere
Döndüm garip bülbüllere
Rümûzî’nin o ellere
Varacağı güman şimdi

[Cevdet Canbulat, “İki Ozan: Zuhûrî ve Rümûzî”, Türk Folkloru Araştırmaları Dergisi, Ocak 1963, S. 162, s. 2953-2956. Ayrıca bkz.: Osman Mitralyöz, Gerede, Ankara 1970. s. 51-52. (Mitralyöz, kitabında şiirin ilk iki dörtlüğüne yer vermiştir.)]
Bu şiir Rümûzî’nin güçlü bir halk şairi olabileceğine işaret etmektedir. İnternette kendisinden ismen söz eden çok az yer de bunun üzerinde durmakta ve onun şiirlerinin güçlü olduğundan söz etmektedir. Rumûzî’nin şiirlerinin bulunması şüphesiz Dörtdivan ve Bolu için çok büyük hizmet olurdu. Bütün bunlardan sonra Rumûzî’nin Dörtdivanlı olup olmadığı hususunda kesin bir hüküm vermek mümkün olabilecektir. Fakat aksi ispat edilene kadar onu Dörtdivanlı bir şair olarak tanıyacağız.
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni





Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı