28.03.2024 16:15:34
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Yasin ŞEN
26 Ocak 2021 Salı

DÖRTDİVAN DÜĞÜNLERİNDE OYNANAN OYUNLAR

DÖRTDİVAN DÜĞÜNLERİNDE OYNANAN OYUNLAR
Dörtdivan ve köylerinde düğünlerde oynanan oyunların bazılarının isimleri ve bunların içeriği şöyledir:
Hasan Oyunu
Gelinin arkadaşlarından biri seçilir ve erkek kılığına sokulur. Kına başladığı zaman erkek kılığına girmiş Hasan ortaya çıkar. Hasan elindeki mendili kınadaki kişilerin istediğinin üzerine atar ve oyuna kaldırır. Oyuna kalkmak istemese de mendili attığı kişi kalkmak zorundadır. Bu oyuna “Sahte Gelin Oyunu” ve “Kız İsteme Oyunu” da denir. Doğancılar Köyü kitabında bu oyun şöyle kaydedilmiştir:
“İyi taklit yapabilen bir kız ortaya çıkar ve erkek elbisesi giyer. Bu kıza bıyık takılır sonra da eline bir sigara verilir. Yani tam bir erkek kılığına girer. Bunun yanına bir kız da topal kadın olur. Sırtına bir tepsi sarılır, eline bir sopa verilir. O topal kadının elinden tutarak iki kız ana olarak oturanların yanına giderler. Bu kadınların yanına giderken şu sözleri söylerler:
Ayva dibinde
Meyva dibinde
Satarız, savarız
Altın ederiz,
Verin kızınızı
Hanım ederiz, derler.
Hasan’ın anası oturan kadına selam verir, kadın aleykümselam der.
Hasan’ın Anası
-Buraya kim geldi?
Kadın
-Bir topal kadın geldi.
Hasan’ın Anası
-Ne diliyor?
Kadın
-Bir kız diliyor.
Hasan’ın Anası
-Verme şu kele, verme şu köre, dağda davarım çan sallıyor. Ovada çiftçim var. Onun tavuklar benim tavukların artanı ile doyuyor. Ü, ü, ü, ürü.
Kadın
-E sen git ben bir düşüneyim, der.
Topal kadın topallayarak gelir. Aynı Hasan’ın anasının dediklerini der, gider.
Hasan tekrar gelir.
Hasan’ın Anası selam verir.
Kadın
-Aleykümselam.
Hasan’ın Anası
-Buraya kim geldi?
Kadın
-Bir yiğit geldi.
Hasan’ın Anası
-Ne diliyor?
Kadın
-Bir kız diliyor.
Hasan’ın Anası
-Verme şu kele, verme şu köre, denizlerde yatlarım var, İstanbul’da katlarım var, on tane bakkalım var, derken kadın kızı “Verdim” der. Hasan elini öper, gider.
Topal Kadın gelir. Topal kadın konuşmaya başlayacağı sırada kadın “Ben kızı Hasan’a verdim!” der. Bu sırada topal kadın sırtındaki tepsiye vurarak,
-Altına bak altına, der. Yere yatar.
Bundan sonra Hasan’ın Anası önce topal kadın sonra kız anası ile oynar. Daha sonra bütün kızlar kız anası ile oynarlar. Hasan her kızla toka ederek bu oyun biter.” (Ahmet Koçak, Ramazan Atlıkan, Mustafa Canalp, Bin Güzellik Bin İsim Doğancılar Köyü, Ankara 1998, s. 25-26.).
Cezayir Oyunu
Bu oyun, genelde düğünde damada eziyet etme üzerine kuruludur. Mesela damada saman getirtilir. Damat siyah kazanın içinde oynamaya mecbur edilir. Düğündeki vaziyete göre damada edilen eziyetlerin şekli de çeşitlilik kazanır.
Tef Oyunu
Düğünlerde kızlar kendinden hoşlanan bekâr erkekleri bu tef oyunu sayesinde anlar. Düğün alanına tefçi getirilir. Düğüncüler toplanır. Tef eşliğinde oyun türkü kurulur. Kızlar oyuna kalkar. Kenardan seyreden bekâr erkekler oyuna kalkan kız sevdiğiyse tefin içine para atar.
Yasin ŞEN
Dörtdivan ÇPAL
Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni





Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı