25.04.2024 02:32:26
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Durmus ÖZTEKİN
15 Temmuz 2014 Salı

KADİR GECESİ NEDİR?

EMİRLERİN VE HÜKÜMLERİN
TAKDİR EDİLDİĞİ GECE DEMEKTİR.
Önümüzdeki 23 Temmuz 2014 Çarşamba gününü Perşembe’ye bağlayan gece mübarek kadir gecesidir. Kur’anın indirilmesine kadir gecesinde başlanmıştır. Kur’an-ı Kerim yüksek semadan yakın semaya kadir gecesi birden indirilmiş, sonra hadiselere ve zamanın icaplarına göre yirmi üç senede Hz. Muhammed’e peyderpey tebliğ edilmiştir.
“Rivayete göre Cibril Kur’an-ı yüksek semadan almış, yakın semaya getirmiş, orada meleklere kopya ettirmiş, sonrada yine hıra dağında bir kadir gecesi getirmeye başlamış, peyderpey icap ettikçe Hz. Muhammed’e 23 senede tebliğ edilmiştir.” ( Esbab-ı Nüzûl, c.14, s.117)
“Leyle tül Kadr”
1- Emirlerin ve hükümlerin takdir edildiği gece demektir. Allah’ü tealanın ibni Abbas’tan rivayet edildiğine göre: “Allah azze ve celle Hz.leri, yağmur, rızk, ölme, dirilme gibi o sene içinde vukû bulacak olan bütün olayları bu gece takdir eder.” Allah’ü Teâlâ hadiseleri: gökleri ve yerleri yaratmazdan önce ezelde takdir etmiştir. O yıl vukû bulacak olan hadiseleri bu gece; yani: kadir gecesi levhi mahfuza yazdırmak suretiyle meleklere bildirmesidir.
2- Bu gece azamet ve şeref gecesidir. Bu gece yapılan ibadet, içinde kadir gecesi bulunmayan bin ay ibadet yapmaktan hayırlıdır.
3- Bu gece tazyik gecesi olmasıdır. Bu gece arza o kadar çok melek iner ki; dünyanın her tarafı hınca hınç melekle dolar. Her taraf darlık ve sıkıntı içinde kalır.
Kadir gecesini niçin gizlediği hususunda bilginlerin kavilleri şöyledir. Allah’ü teala bazı şeyleri gizlediği gibi bu geceyi de gizlemiştir.
1-Ümmeti Muhammed ramazanın bütün gecelerini ihya etsinler diye. Kul bu geceyi yakinen bilmezse bütün ramazan gecelerinde çok çalışır ve bütün ramazan gecelerini ihya eder. Böylece bol ecre nail olur.
2-Kendisine taatta rızasını gizledi, kulları bütün taatlara devam etsinler diye,
3- İsyanlarda gazabını gizledi, bütün isyanlardan sakınsınlar diye,
4-Duanın kabulünü gizledi, bütün duaları yapsınlar diye,
5-İsmi âzamını gizledi, bütün isimlerine tazim etsinler diye,
6-Salâtı vustayı “orta namazı” gizledi, bütün namazları kılsınlar diye.
7-Tövbenin kabulünü gizledi, bütün tövbeleri yapsınlar diye.
8-Ölümün vaktini gizledi her zaman ölümden korksunlar diye. (Esbab-ı Nüzûl, c.14, s.118)
width=
Bu gecenin gizlenmesindeki hikmetlerden birisi de mümin kul bu geceyi aramakta çok çalışsın ve bu çalışması ile çok sevaba nail olsun diye, Allah’ü Teâlâ kadir gecesini bulmak için çalışan müminlere, meleklere iftihar eder de: “ey meleklerim ben yeryüzünde halife yaratacağım, dediği zaman, sizler Âdemoğulları: Onlar yeryüzünü ifsad ederler ve kan dökerler.” (Bakara, 2/30) buyurmuştur.
Belli olmayan bir geceyi bulmak ve ihya etmek için nasıl çalışıyorlar gördünüz mü? Der. Ben o geceyi belli etmiş olsaydım, onların çalışmaları nasıl olurdu? İşte o zaman Allah Teâlâ “sizin bilmediğinizi ben bilirim” (Bakara, 2/30) Sırrı zahir olurdu.
“Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır ve değerlidir.” (Kadr Suresi, 97/3)
Bu kadr suresinin nüzulüki kavillerden biri şudur. “Allah’ın resulü (sav) ümmetine İsrail oğullarından bir kimsenin silahlanarak Allah yolunda bin ay savaş yaptığını söyleyince Müslümanlar buna şaşıp kaldılar, bunun üzerine Allah azze ve celle Hz.leri bu sureyi inzal buyurdu da bir kadir gecesini ihya etmenin, silah kuşanıp Allah yolunda bin ay savaş yapmaktan hayırlı olduğunu beyan buyurdu. Müminlerde buna çok sevindiler.” (Esbab-ı Nüzûl, c.14, s.116
Sözlerimi peygamber (sav)efendimizin Hz. Aişe annemize bu gecede yapılmasını tavsiye ettiği duayla bitirelim. “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” (Tirmizi, Deavat, 84)
14.07.2014
Durmuş ÖZTEKİN
Emekli İmam-Yenimahalle-Ankara





 


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı