26.04.2024 05:26:41
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
İbrahim YILMAZ
6 Mart 2013 Çarşamba

NEZAKET VE GÖRGÜ ...

NEZAKET VE GÖRGÜ KURALLARI ( SAYGI )?
Değerli Dörtdivan dünyası okurları
Burada nezaketin ve dostluğun serlikten kuvvetli olduğunu anlatmaya çalışacağım…
Açıklamaya başlamadan bir zamanlar dedelerimizden masal tadında dinlediğimiz rüzgâr ile güneşin arasında geçen diyaloğu anlatmaya çalışacağım…
Rüzgâr güneşe derki;
Ben senden daha kudretliyim. Bak şu ihtiyarın ceketini sırtından fırlatıvereyim..
Rüzgar esmeye başlar, fırtınaya dönüşür, ama ihtiyar ceketine daha sıkı sarılır..
Güneş:
Bak beceremedin der ve rüzgâra döner ben daha kudretliyim der; senin ihtiyardan çıkartamadığın ceketi çıkartacağım der…
Güneş saklandığı bulutun arkasından çıkar ve bir gülümsemeyle ortalığı ısıtıverir… İhtiyar ceketini eline alır ve neşe içinde yürür.
Güneş rüzgâra döner ve derki,
“ Nezaket ve dostluk sertlikten kuvvetlidir…”
align=Güncel yaşantımızda teşekkür etmek, teşekküre cevap vermek, lütfen kelimesini kullanmak, karşımızdaki birisine ismiyle hitap etmek, birisi yanımıza veya bulunduğumuz topluma geldiğinde ayağa kalkmak, selam vermek, empati kurmak, iyi bir dinleyici olmak nezaket kurallarının bazılarındandır… Kimi zaman bir teşekkür kimi zaman bir çiçek hallolması zor bir meselenin üstesinden gelebilir… Kimi zaman da bazı durumlarda özür aşılamayacak meselenin düzeltilmesine de neden olabiliyor…
Toplum tarafından onay gören nezaket kuralları, zorlama olmaksızın geleceğin nesili olan çocuklara kazandırılmalıdır. Bu da en iyi davranışlarımızla çocuğa model olunarak mümkündür. Aile içerisinde ilişkilerdeki incelik samimiyet topluma kendiliğinden yayılacaktır. Nezaketi, saygıyı aile içindeki tüm kişilerin benimsemesi gerekir. Ailesi tarafından kibar davranılan çocuğun görgü kurallarını öğrenmeleri daha kolay olur…
Çocuklarımızı toplum önünde kibar davranma konusunda utandırmayalım… Bu tür davranışlar çocuğumuzun kendisine ve bizlere karşı saygısını zedeler. Utanç ve öfke duygusundan başka bir işe yaramaz… Aile ve Toplum görgü kuralları çocuğa örnek olarak öğretilmelidir.. mutlaka uyarmak gereken durumlarda ise çocuğa nazikçe bir kenarı çekilerek utandırmadan, korkutmadan, şiddet uygulamadan konuşulmalıdır, anlatılmalıdır diyorum….
Benim kanaatimce çocuk konuşmaya başladığında selamı, hoş hareketlerin neler olduğunu ona ilgili bir şekilde aşılanmalıdır, zamanla yaş seviyelerine geldikçe toplum içi hareketler konuşmalar, davranışlar hepsi bir bir anlatılarak çocuğumuzu topluma kazandırmalıyız…
Her şekliyle Nezaketi ve görgü kurallarını sıralayacak olursak bunu anlatmaya satırlar bile yetmez, ama iyi bir topluma sahip olabilmek için her aile büyüğünün üzerine düşen görevi layıkı ile yaparsa, modern bir toplumda saygı ve sevgi kaçınılmaz olur..
Bu vesile ile şu cümle ile bitirmek istiyorum…
“Nezaket içten olursa, sahip olamayacağı değer ve değerler yoktur…”

İbrahim YILMAZ




Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı