26.04.2024 16:54:57
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21
Ramazan YAMAN
18 Temmuz 2012 Çarşamba

RAMAZAN, BİRLİK-KARDEŞLİK!

Yarın 19 Temmuz Perşembe. Akşamı İlk teravih namazı kılınacak ve 20 Temmuz Cuma gecesi Ramazan’ın ilk orucuna kalkılacak. Ve Ramazan ayına başlamış olacağız. Mevlam o günlere erişmeyi nasip eder, sağlık ve sıhhat içerisinde Ramazan’ı idrak etmemizi nasip eyler.
Ramazan birlik, kardeşlik ve paylaşma ayıdır. Ramazan dostluğun ve sevginin pekiştiği aydır. Ramazan da açlar gözetilir, iftarlar verilir. Aç insanın halini anlamak Ramazan ayının en güzel unsurudur. Senenin 11 ayında abur cubur yemenin bir ayında planlı yemek ve aç durmanın yanı sıra ibadetlerin en güzelidir. Tok insan aç insanın halini anlamanın akabinde birlik ve beraberliği, kardeşliği, dayanışmayı yaşamanın sevincini yaşatan aydır.
Ramazan ayı; Sevgi, saygı, hoşgörü, paylaşma, dayanışma gibi hasletlerin doruğa çıktığı, komşuluk ilişkilerinin yenilendiği, dargınlıkların unutulduğu, küskünlüklerin sona erdiği, kardeşlik duygularının pekiştirildiği, yoksula yardım elinin uzatıldığı, muhtaç olanların gözetildiği on bir ayın sultanı rahmet, mağfiret ve bereket ayıdır. Mübarek Ramazan Ayı rahmet, bereket, bağışlanma, beden ve kalbin ıslahı ile toplumun kendini düzeltme ayıdır. Sanılmasın ki bu ayın ibadeti sadece oruçtur, bilakis “nefs-i emmare” ile mücadele de en önemli ibadetlerdendir.
Dini vecibeleri yerine getirmek ana görevimiz olmasına karşılık manevi huzuru da yaşamak ayrıcalıktır. Dini bilgileri İslam âlimleri, İmamlar hutbelerden teravih namazı öncesi ve Cuma günleri ve muhtelif programlarla aktarmaktadırlar. Ben burada içinde bulunduğumuz sosyo-ekonomik ve kültürel açıdan yaklaşmak istiyorum.
/
Ramazan ayında çeşitli Vakıf, Dernek ve Kuruluşlar tarafından iftarlar verilir, ikramlarda bulunulur. Zengin İş adamları lüks otellerde misafirlerini ağırlarlarken, Bazı evlerde de eş dost ve Akrabalar ağırlanmaktadır. Kimisi ihtiyaç için bir araya gelir, kimisi Ramazan’ın verdiği ulvilikten ağırlama hissi kabarır. Sanki bu bir adet haline getirilmiş gibidir. Son birkaç yıldır iş adamlarımız Belediyelerin açmış olduğu iftar çadırlarına sponsor olarak, daha çok kitleye ve ihtiyacı olan insanlara iftarlar verilmeye başlanmıştır. Bu büyük bir gelişme olmuştur. Akraba akrabasını, İş adamı dostunu ağırlamaktansa ihtiyacı olanların ağırlanması ve bir nebze olsun onların yüzünün güldürülmesi en güzel harekettir. Gıda paketleri hazırlayıp ihtiyaç sabi olanların evlerine dağıtmak ise ab ayrı bir inceliktir. Böylelikle evine gıda girmeyen insanların yüzlerinin gülmesine vesiledir. Kardeşliğin, birliğin ve dayanışmanın yaşam savaşıdır.
Elbette yeri geldiği zaman Dernek ve Vakıflar tarafından hemşeri gruplarına iftar verilerek, hemşeriler arasında birlik ve beraberliği, dostluğu, tanışmayı, kaynaşmayı sağlayacaktır. Bura da İş adamlarımıza büyük bir görev düşüyor. Sponsor oldukları veya gıda paketi hazırladıkları yardım dayanışmasına hemşeri buluşmasına da destek vererek öncülük yapmış olurlar. Gerek Vakıf, gerekse Dernekler iftar yemeğini kaldırabilme maddi gücüne sahip olmayabiliyorlar. İşte burada hali vakti yerinde olan hemşerilerin destek vermesi, el atması gerekiyor. Bu destek sayesinde daha çok kişiye ulaşma imkânı sağlanmış olur.
Belediyede görev yaptığım 1995’li yıllarda, Ramazan çadırları, kapalı alanlarda iftar programları başlamıştı. Şimdi o günlerde başlatılan iftar geleneği sürdürülmektedir. O günlerde bu iftarları iş adamları da vermeye başlamıştı. Bunlar daha çok meslek kuruluşlarıydı. İftarların başladığı bir akşam temsilcilerden acı bir itiraf gelmişti.
–“Ya biz bu güne kadar lüks otellerde birbirimiz ağırlıyorduk. Bu iftarlar sayesinde ihtiyaç sahibi insanlarımıza yaklaştık. Vesile olanlardan Allah razı olsun” dediler.
Bu acı ama gerçek bir tespitti. Belki yaklaşım vesilesi gerekiyordu. Bu da Belediyelerin açmış olduğu iftar çadırları sayesinde oldu. Ve halen sürüp gitmektedir. Ramazan paylaşım, kardeşlik, sevgi ayıdır. Sevginin, dostluğun ve kardeşliğin daim sürmesini temenni ederiz.
Değerli Dostlar; bu ayların kıymetini bilelim. Hem maddi hem manevi desteklerimiz sürmeli, kardeşlik ve sevginin pekişmesine vesile ve ön ayak olalım. Dargınlar barışsın, birlik, beraberlik, kardeşlik ve dostluklar pekişsin. Yaşamın dayanılmaz unsurlarından olan sivil toplum hareketleri içerisinde yer alan Vakıf ve Dernekler vasıtasıyla birlik ve beraberliğe, Dostluk ve Sevgiye yelken açalım. Ufkumuz geniş, yüreğimiz sevgi, saygı ve birlik olsun.
Bu vesile ile Mübarek Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını temenni ederken, Ramazan’ın sonunda kutlayacağımız Ramazan Bayramınızda hayırlı, Ramazan ayında tuttuğunuz oruçların ve dualarınızın kabul olmasını dilerim. Mevlam Yar ve Yardımcınız olsun. Hayırlı Ramazanlar..
Ramazan YAMAN
18.07.2012 Ankara
 


Tüm yazarlar için tıklayın

YAZARLAR

Tamamı