BOLU’DA 12 BİN DEKARLIK ALANDA MISIR EKİLECEK
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Bolu’daki 250 çiftçiye 650 paket dane Mısır tohumluğu dağıtımı yapılacağını açıklayarak yapılacak proje ile 2021 yılında 12 bin dekarlık alanda mısır ekimi gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.
Tarım ve Orman Bakanlığının Bolu’da yapacağı projelerle ilgili Bolu Gazeteciler Cemiyeti’nin Bayram gazetesine açıklamalarda bulunan Metin, Gölköy mesire alanının proje çalışmasının tamamlandığını belirterek, “Gölköy Barajı, Bolu’nun 2000 yılından bu yana içme suyu ihtiyacını karşılayan bir barajımızdır. Bu sebeple, Gölköy Barajı havzasının korunmasını çok önemsiyoruz. Bu havzada bulunan yapıların kaldırılması ve yeni yapılaşmaların meydana gelmemesi için havza koruma planları yaptık. Yapılan bu planlarda Gölköy çevresinde bulunan düzensiz ve dağınık piknik alanlarını bir yerde toplayacağız. Sosyal donatı alanları, otoparkı, çocuk oyun parkı ve piknik üniteleri ile Gölköy mesire alanının projeleri tamamlandı. Şu an ihale çalışmaları devam ediyor. 1-2 aylık bir süreçte ihaleye sürecini tamamlayıp çalışmalara başlayacağız.” dedi.
250 ÇİFTÇİYE DANE MISIR TOHUMU DAĞITILACAK
Bolu’da üreticilere yönelik yapılacak çalışmaları anlatan Metin, şunları söyledi: “Üreticilerimizin alın terini yerde bırakmayacak şekilde gerekli müdahalelerimizi yapmaktayız. Biz Bolu ilimizde her zaman çiftçimizin yanındayız. 2021 yılı bakanlığımızca arz açığı olan ürünlerin desteklenmesi kapsamında Bolu İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce 80 ton arpa ve 900 paket yağlık ayçiçeği dağıtımı gerçekleştirildi. Söz konusu proje kapsamında yine 250 çiftçimize 650 paket dane mısır tohumluğu dağıtımı yapılacak. Projemizin toplam büyüklüğü 390 bin TL olup hibe oranı yüzde 50’dir. Dağıtımı yapılacak olan tohumluk ile yaklaşık 4 bin 500 dekar alanda ekiliş gerçekleştirilecek. Ayrıca, yaptığımız proje ile 2021 yılında 12 bin dekarlık alanda mısır ekimi gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”
Üreticinin desteklenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere verilen gübre desteği ödemesinde geçtiğimiz yıl verilen ücreti iki katına çıkardıklarını vurgulayan Metin, “Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında, hububatta buğday, arpa, çavdar, yulaf, tiritikale dekar başına 8 lira olan gübre desteğini 16 liraya, diğer ürünlerde dekar başına 4 lira olan gübre desteğini 8 liraya artırmış bulunuyoruz. Ayrıca, organik ve organomineral gübre kullanan üreticilere ilave olarak dekar başına 10 lira olan destekleme ödemesini de 20 lira olarak iki kat artırmış bulunuyoruz. Çiftçi Kayıt Sistemi'nde yer alan çiftçilere, bazı ürünler için mazotla birlikte sağlanan gübre destekleri de iki katına çıkarıldı. Destekleme kapsamında 100 TL'lik mazotun 50 TL'si devlet tarafından karşılanması söz konusudur. Çiftçilerimizin maliyetlerini düşürecek uygulamalara devam ediyoruz. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi ile ülke genelinde atıl, boş bırakılan ve nadas alanlarında gerek bitkisel üretimin artırılması gerekse kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ekilişlerinin yaygınlaştırılmasına yönelik projeleri hayata geçiriyoruz. Yapılan değerlendirme sonucunda tarla, sebze ve meyve, çayır, mera ve yem bitkileri, mera ıslah ve amenajman projeleri kapsamında toplam 166 Milyon TL tutarındaki 440 projeyi hayata geçiriyoruz.” diye konuştu.
YEDİGÖLLER YOLU YOĞUN GÜNLERDE TEK YÖN OLACAK
Bolu’da yerli ve yabancı tatilcilerin akın ettiği Abant ve Yedigöller’de yeni düzenlemeler yapılacağını kaydeden Metin, açıklamalarına şöyle devam etti: “Yedigöller alternatif yol güzergâhını 2021 yılında tamamlıyoruz. Yoğun günlerde ulaşım tek yön olarak verilecek. 42 kilometrelik Bolu-Yedigöller yolu tamir, bakım, onarım ve bariyer işlerini yapmayı planlıyoruz. 2022 yılı bütçe tekliflerinde, Yedigöller milli parkı biyolojik arıtma sistemi yapımı, taş duvar yapımı, traktör alımı ve alan rehabilitasyonu yapılması için bütçe teklifleri yapıldı. Abant’da ise alan düzenlemeleri yapılacak fakat büyük proje bulunmamaktadır. Daha çok bakım onarım şeklinde çalışmaları planlamaktayız.” (ozgurbolu.com)