1.11.2024 21:27:16
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

200 BİN TL 'KAÇAK' CEZASI

İŞKUR tarafından uygulanan yaptırımlar kapsamında 2014 ve 2015 yıllarında 10 ayrı işyerine 174 bin 440 TL idari para cezası uygulanırken, 24 kaçak işçiye ise 18 bin 340 TL para cezası kesildi. Toplamda 200 bin liraya yakın ceza kesilmiş oldu.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL03 Temmuz  2015 Cuma - 14:44
HEM İŞVERENE HEM DE İŞÇİYE PARA CEZASI UYGULANIYOR
Bolu’da mülteci ya da sığınmacı statüsüyle 2 binin üzerinde resmi olarak açıklanan yabancı uyrukluların kaçak olarak çalıştırılmasıyla ilgili yapılan uygulamalarda büyük cezalar kesildi.
SGK İl Müdürü Erhan Çavuş, yabancı işçi çalıştırmaya yönelik SGK denetmenlerince yapılan rutin denetimler ya da gelen ihbarlar doğrultusunda yapılan uygulamalarda 17 ayrı iş yerinde sigortasız olarak yabancı uyruklu kişilerin çalıştırılmasıyla ilgili işlem başlatılarak idari para cezası uygulandığını ifade etmişti.
İŞKUR tarafından uygulanan yaptırımlar kapsamında 2014 ve 2015 yıllarında 10 ayrı işyerine 174 bin 440 TL idari para cezası uygulanırken, 24 kaçak işçiye ise 18 bin 340 TL para cezası kesildi. Toplamda 200 bin liraya yakın ceza kesilmiş oldu.
RAPORLAR SGK DENETÇİLERİ VE KOLLUK KUVETLERİNDEN GELİYOR
4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Kanun kapsamındaki iş ve işlemleri ise Çalışma ve İŞKUR tarafından yapılıyor. Çalışma izni olmadan; yani kaçak olarak çalıştırılan yabancı uyruklu işçi sorunuyla ilgili görüştüğümüz İŞKUR İl Müdürü İsmail Yalçın, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
Yalçın, denetim noktasında yetkileri olmadığını belirterek “İşletmelerde kaçak çalıştırılan yabancı uyruklu işçilerle ilgili denetleme yetkimiz yok. Denetleme yetkisi, ancak iş müfettişlerine ait. Ya da Sosyal Güvenlik Denetmenlerinin kendi mevzuatlarıyla yaptıkları denetimlerde eğer işletmenin sigortasız ve kaçak olarak yabancı çalıştır dıklarını tespit ederlerse tutanak tutarak bir rapor düzenlerler ve onu bize gönderirler. Ya da Emniyet ve Jandarma ekiplerinin rutin denetlemeleri veya şikâyet ve ihbar üzerine yaptıkları tespitlerle tuttukları tutanaklara istinaden idari para cezası uygularız” dedi.
HEM İŞVERENE HEM DE İŞÇİYE PARA CEZASI UYGULANIYOR
Çalışma izni olmadan çalıştırılan yabancı işçilerle ilgili hem işverene hem de işçiye ceza kesildiğini belirten Yalçın, “İdari para cezası aylık kişi başı 8 bin 381 Türk Lirasıdır. Bu kaçak yabancı çalıştıran kişi ya da işletmeye uygulanan ceza. Aynı cezanın 10’da biri; yani 835 TL’sini de kaçak çalışan yabancıya uygularız” ifadelerini kullandı.
Yalçın, 2014 yılında 7 ayrı işyerinde toplam çalışma izni olmayan yabancı uyruklu işçi çalıştırmaktan 150 bin 66 TL, bu işyerlerinde çalışan 20 yabancı uyruklu işçiye ise toplamda 15 bin 180 TL idari para cezası uygulandığını ifade etti. 2015 yılında ise 3 işyerine 24 bin 374 TL, 4 yabancı işçiye ise 3 bin 160 TL idari para cezası uygulandığını açıkladı. İşyerlerine 2 yılda 174 bin 440 TL, kaçak işçilere ise 18 bin 340 TL para cezası kesilmiş oldu.
src=
BAKANLIK’TAN İZİN ŞART

İŞKUR İl Müdürü İsmail Yalçın, çalışma izninin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan alınabileceğini söyleyerek “Kişi kendi iş yapacaksa, kendisinin doğrudan; başka birinin yanında çalışacaksa işveren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan izin istemesi lazım. Bakanlığın izin vermesi durumunda çalışabilirler” dedi.
İŞVERENE ÖNEMLİ MESAJ
Yalçın, işverenlere konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunarak “Öncelikle istihdamında zorluk çekilen ve çok büyük özellik gerektiren işler için ancak yabancı çalıştırmalarını tavsiye ediyoruz. Tabi burada da ancak Bakanlık’tan izin alarak yapmaları gerekiyor. Bakanlık sitesinden doğrudan müracaat yapılabiliyor. İşletmelerimiz kaçak yabancı çalıştırmasınlar; aksi takdirde kendilerini ciddi manada idari para cezasına çarptırılacaklarını bilmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.
Özel haber: Özge ELÇİ / bolugundem.com

YAZARLAR

Tamamı