2.11.2024 03:29:23
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

2015 YILI TOPLANTISI YAPILDI

Bolu Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) 2015 mali yılı destek programı tanıtım toplantısı yapıldı. Vali Zahteroğulları, En önemli yatırımların teknolojik, yenilikçi ve ARGE'ye yatırım programları olduğunu söyledi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL12 Ocak  2015 Pazartesi - 10:06
"YENİLİKÇİ OLUP ARGE'YE YATIRIM YAPACAĞIZ"
Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'nın (MARKA) 2015 mali yılı destek programı tanıtım toplantısına katıldı.
Vali Zahteroğulları, gelişmiş ülkeleri yakalamak için şu durumdaki en önemli yatırımların teknolojik, yenilikçi ve ARGE'ye yatırım programları olduğunu söyledi.
MARKA'nın 2015 yılı yatırımları toplantısı Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda yapıldı. Konferansa Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, ilçe Kaymakamları ve ilçe Belediye Başkanları, daire müdürleri ile ilimizdeki sanayici ve turizmciler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan TSO Başkan Vekili Mustafa Özkoparan, MARKA'nın önemine değindi. MARKA Bolu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Tolga Kaya ise MARKA destekleri ile ilgili kısa bir sunum yaptı.
"Şehir Olarak da Ülke Olarak da Kabuğumuzu Kırdığımızı Düşünüyorum"
Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ise ülkemizin kalkınma yolunda ilerleyen bir ülke olduğunu ifade ederek, "Ben şehir olarak da ülke olarak da kabuğumuzu kırdığımızı düşünüyorum ancak bu yeterli değil bizim daha hızlı koşmamız lazım. Bu toplantı sadece bir proje toplantısı, kaynak paylaşımı toplantısı değil. Biz eğer üretim yapamazsak sanayi de kalkınma yapamayız, üretimde de katma değeri yüksek şeyler üretemezsek istediğimiz seviyede kalkınamayız. Belirli bir noktaya geldik ve kısmen kalkındık ama geliri daha yüksek olan ülkelerle de rekabet etmek durumundayız. Bütün ekonomistlerde bunun kulvar değiştirmekle mümkün olacağını söylüyor. Bunu da teknoloji üreterek, taklit eden değil belki taklit edilen sanayiler kurmamız lazım. Bunun için de yenilikçilik ve ARGE'ye yatırım yapacağız. Kısacası bizim çalışmaktan didinmekten başka çaremiz yok. Biz bu kadar gelirimizle, dünyada en çok yardım yapan ülkelerden biriyiz.
width=
"Turizmi Bölgesel Olarak Düşünmeliyiz"
Devletin de yatırım yapmak isteyenlere ve özellikle teknolojik yenilik ve ARGE'ye büyük destekler verdiğini söyleyen Vali Zahteroğulları, "Yatırımcılarımızın ARGE yatırımı yapmak için, yenilikçi projelere kaynak ayıramadıklarının da farkındayız ve devletimiz de işte bu alanda destek veriyor. Biz Kalkınma Ajansımız ilk olarak bölgesel olarak el atmak istediğimiz konulara vesile olsun dedik. Mesela biz turizmi bölgesel olarak düşünmek zorundayız. Çünkü turizm bir destinasyon işi. Her şehrin tabi ki yapılacak çalışmaları vardır ama bunu bölgesel olarak düşünmeliyiz. Bu konuda şimdi Doğu Karadeniz bölgesindeki illerin bir projesi var. Biz de Batı Karadeniz Bölgesinde de bunu düşünüyoruz. Yurt içi ve yurtdışı turların tamamını çekecek, bir zincir oluşturacak, tüm doğal yapıları ile ilgili planlara kalkınma ajansı öncülük etsin. Ajansımız ayrıca istedik ki üniversitemizi ve özel sektörümüzü yenilikçi projelerde ve ARGE projelerinde desteklesin. Bu yıl MARKA yaklaşık 30 milyon TL üzerinde bir kaynak kullanacak. Bunun yarısı bu programlardır. Ayrıca Ajansımızda belli kaynakları her ile eşit oranda para aktarılmasına çalışıyoruz ama bu program rekabetçi bir program oluyor. Bu gelecek paranın hepsini başka İl’de alabilir Bolu'da alabilir" şeklinde konuştu.
“Makine İmalat Sektörünün ve Turizmin Geliştirilmesi Lazım”
Konuşmasında destek programlarına da değinen ve özellikle Makine imalat sektörünün geliştirilmesi mali destek programı ile Temiz üretim mali destek programına değinen Vali Zahteroğulları konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
"Bu seneki destek programlarında Makine imalat sektörünün geliştirilmesi mali destek programı, Temiz üretim mali destek programı var ve bir de turizm mali destek programları var. Ben özellikle temiz üretim ve makine sanayi ile ilgili de düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Şehirde hepimizin kullandığı bir dil var. Bu şehir coğrafyası, kaynakları sınırlı olan ama bakir olan bir şehir ve bunu biz turizmde de sanayide de bozmamalıyız. Biz buraya sanayi seçeceksek bu yapıyı bozmayacak sanayi kollarını almalıyız. Bana emek yoğun, Bolu'ya göç getirecek, sosyal sorunlar getirecek sanayiye pek sıcak bakmıyorum. Daha teknolojik, daha katma değeri yüksek temiz sanayilere yönelmemiz lazım. Bu turizmde de geçerli. Jeotermal kaynaklarımız var ama hamam - kaplıca kültürü olmamalı. Bizim Kartalkaya ya da turizm bölgesi ilanından sonra Köroğlu turizm bölgemiz de bu şekilde olacak. Biz bunu sağlayabilirsek Bolu her anlamda ilerleyecek. Bir yere sıradan bir otel de yapabilirsiniz, 7 yıldızlı bir otel de yapabilirsiniz. Bu tercih bizim ve bu şehri yönetenler olarak bizim tercihimiz olacaksa 7 yıldızlı otel olsun. Aynı şey sanayide de geçerli. Bu alanda dün bir girişim yaptık bazılarınızın haberi var. Son yıllarda savunma sanayi ülkemizin gerçekten de önem verdiği konulardan bir tanesi. Hepimizi mutlu edecek, gurur duyacağımız gelişmeler yaşıyoruz bu alanda. Mesela insansız hava taşıtında dünyada Amerika ve İsrail dışında bu teknolojiye sahip olan, yapan üçüncü ülke olduk. Biz artık Atak helikopterimizi, Altay tankımızı üretebilir bir noktaya geldik. Uçakta da birçok şeye montajla başlamıştık ama artık uçağın birçok parçalarını yapar olduk ve ihraç eder olduk. Bir cihazın normal kullanımındaki değeri on dolarsa, savunma sanayi adı altına girdiği zaman yüz dolara bin dolara çıkıyor. Bunu bildiğimiz için ve bir de temiz sanayi olduğu için, katma değeri yüksek, bizim stratejimizle kesiştiği için Savunma Sanayi Müsteşarlığına gittim, ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ile görüştüm. Bolu'daki durumumuzu anlattım, kendilerini Bolu'ya davet ettim ve mevcut kuruluşlarımızın yapısı ile ilgili üniversitemiz ile ilgili bir dosya verdim ve heyecanla karşıladılar. Dün de ilimize geldiler ve çok memnun kaldılar. Bu tür projeler bizim stratejik çalışmalarımızı destekleyecektir. İnşallah bizler bu çalışmalarımızla ilimizin tüm dinamiklerini istediğimiz seviyeye getiririz. İnşallah projeler açıklandığında bu işten başarı ile çıkmış bir il olarak adımızın anılmasını ümit ediyorum."
width=
Programın sonunda ise Proje Uygulama Birimi Başkanı Şevket Kırıcı tarafından mali destek programları katılımcılara detaylı bilgiler verildi.
 

YAZARLAR

Tamamı