2017 YILININ 3. DÖNEM KOORDİNASYON KURULU TOPLANTISI YAPILDI
Bolu İl Özel İdaresi Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Bolu Valisi Aydın Baruş, Vali Yardımcıları Hakkı Loğoğlu ile Ünal Coşkun, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Çetinkaya, kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, yatırımcı kuruluşların bölge ve il müdürleri katıldı.
Toplantıda açılış konuşmasını yapan ve Bolu İl Koordinasyon Kurulu 3’ncü dönem toplantısının önemine değinen Vali Baruş, “Bu dönem toplantısının ilimiz için, yatırımcı kuruluşlarımız için, belediyelerimiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Yatırımlar açısından baktığımızda 3’ncü dönem toplantısı önemli. Çünkü mevsim itibari ile yağışlı iklimden sonra artık çalışmaların hızlandığı, yatırım çalışmalarının son sürat kazandığı bir sürece girmiş bulunuyoruz. Hava koşullarının elverişli olması itibariyle de yatırım çalışmalarının son derece hızlanarak 2017 yılı içerisinde öngörülen tamamlanma düzeylerine erişilmesi gerekiyor. Bu bakımdan da gerek yatırımcı kuruluşlarımızın ilgili Bölge Müdürlüklerine, İl Müdürlüklerimize, Kaymakamlıklarımıza ve Belediyelerimize bu noktada çok önemli sorumluluklar düşüyor. Ben bütün katılımcıların bu sorumluluk içerisinde hareket ederek yatırımlarını hızlandırarak istenen seviyelere getireceğine inanıyorum ve ilimizin hak ettiği yatırımları bir an önce tamamlayıp vatandaşımızın hizmetine sunma yönünde de güçlü bir irade sergileyeceğine yürekten inanıyorum” dedi.
1 Ocak - 27 Temmuz 2017 Dönemi itibari ile Bolu İl genelinde 126'sı Bölge Müdürlükleri, 10'u Üniversite, 3'ü Cumhuriyet Başsavcılığı, 19'u İl Özel İdaresi, 83'ü İl Müdürlükleri, 194'ü Kaymakamlıklar (Köylere Hizmet Götürme Birlikleri) ve 130'u Belediyelere ait olmak üzere toplam 565 proje üzerinde çalışılmakta olduğunu belirten Vali Baruş, söz konusu projelerin bedelleri toplamı (2) Milyar (881) Milyon TL., 2017 yılı ödenekleri (276) Milyon (898) Bin TL. olup, bu tarih itibari ile ödeneklerin harcaması (101) Milyon (344) Bin TL. olarak gerçekleştirildiğini ve bunun da parasal gerçekleşme olarak % 37’ye tekabül etmekte olduğunu belirtti.
Ödeneklerin dağılımı hakkında da bilgiler veren Vali Baruş, “Bu ödeneklerin % 17’si Ulaştırma, % 28’i Eğitim, % 21’i Diğer Kamu Hizmetleri, % 7’si Tarım, % 7'si Enerji, % 2’si Turizm, % 8’i İnşaat, % 5’i Orman, % 1’i Spor, % 4’ü Sağlık sektörüne aittir. Belediyelerin yatırımları, proje bedelleri toplamı (166) Milyon (151) Bin TL., 2017 yılı ödenekleri (37) Milyon (145) Bin TL., ödeneklerin harcaması ise (18) Milyon (722) Bin TL. olarak gerçekleşmiştir. Bu da %50 parasal gerçekleşmeye işaret etmektedir” dedi.
VALİ BARUŞ KATILIMCILARI BİLGİLENDİRDİ
Vali Baruş, 565 projeden, 104’ünün proje aşamasında, 11’inin yaklaşık maliyetinin araştırma aşamasında, 73’ünün ihale safhasında, 4’ünün ihalesinin yapıldığını ifade ederek, 316 projenin halen devam ettiğini ve projelerden 57’sinin tamamlandığını ifade etti.
Hangi sektörde ne kadar proje yapıldığını da açıklayan Vali Baruş, ”Eğitim alanında 35, enerji alnında 37, inşaat 6, madencilik 1, orman 7, sağlık 23, spor 7, tarım 33, turizm 36, ulaştırma 103, diğer kamu hizmetleri alanında 277 proje yürütülmüştür” diye konuştu.
VALİ BARUŞ YÜRÜTÜLEN PROJELER HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Bolu İl Koordinasyon Kurulu Toplantısının devamında İlimizde devam eden önemli yatırımlar hakkında bilgiler veren Vali Baruş, “KÖYDES projesi 2017 yılında İlimizde çok önemli bir ödenek artışı ile daha da hızlanmış bir şekilde devam etmektedir. İlimize 2017 yılında Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile 19 Milyon 184 Bin TL. ödenek ayrılmıştır. Ayrılan ödenekler çerçevesinde 86 adet içme suyu projesi, 31 adet atık su projesi, 102 adet köy yolları projöjesi olmak üzere 219 proje programa alınmış olup bunlarla ilgili çalışmalar süratli bir şekilde devam ettirilmektedir. Bu projeler çerçevesinde 38 köy ve 64 mahalleye içme suyu, yine köylerimizin öncelikli ulaşım aksları olmak üzere 149 km civarında 1’nci kat asfalt kaplama, 14 km bitümlü sıcak kaplama, 50 bin 400 m² parke taşı döşemesi ve 10 km 2’nci kat asfalt, 31 adet kanalizasyon fosseptik yapılması, 1 adet te menfez yapımı planlanmış olup bu yönde çalışmalar devam etmektedir.
DÖRTDİVAN TEKKE BARAJI PROJESİ
İlimizdeki büyük yatırımlardan biri olan Tekke Barajı’nın yapımına devam ediliyor. Bununla ilgili 2017 yılında 10 milyon TL. ödenek ayrılmış olup geçmiş yıllarda da 29 milyon 745 bin TL., 2017 yılında ise 9 milyon 391 bin TL. harcama yapıldı. Projede Özel İdaresi tarafından Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen ödenek çerçevesinde 12 bin 740 metrelik Kartalkaya kayak tesisleri derivasyon yolu ve tüm alt yapı ikmal hatları yapılarak İl asfaltlar hazır hale getirildi. Şu anda da asfalt inşaatına başlanıldı. Asfalt çalışması da ihale çerçevesinde verilen Bolu Belediyesi tarafından yürütülüyor. Kısa zamanda çalışmaların tamamlanması ve bu yolun ulaşıma uygun hale getirilmesi işlemi bitmiş olacak. Diğer taraftan baraj inşaatında derivasyon tüneli, beton kaplama imalatları, enjeksiyon işleri, gövde sıyırma, şekil verme, dolusavak kazıları, tünel giriş ve çıkış portal beton imalatları ile memba ve mansap batardosu kısımları tamamlandı. Diğer dolgu imalatları dolusavak betonarme imalatları ile kapak ve perde enjeksiyon çalışmaları devam ediyor. Projede % 46 fiziki gerçekleşme sağlandı. Bu proje ile 15 523 hektar alan sulanması, Gerede ve Dörtdivan ilçelerine içme ve kullanılma suyu temin edilmesi, ayrıca da Dörtdivan’da bulunan köylerimize de içme suyu temini sağlanacağından İlimiz açısından son derece önemli bir proje. Hem tarımsal alanlarımızda sulanabilirliğin artırılması, hem ürün miktarının ve niteliğinin değer kazanması bakımından, diğer taraftan da o çevrede bulunan ilçelerimize sağlıklı içme suyu temini bakımından son derece önemli bir yatırım.
SEBEN TAŞLI YAYLA GÖLETİ SULAMA PROJESİ
Yine sulama projeleri arasında çok önemli olan Bolu Seben Taşlıyayla Göleti sulaması projesinin 2017 yılında ihalesi yapıldı. Kamu İhale Kurumu’na itiraz süreci tamamlandığında ihale süreci tamamlanacak ve sözleşme imzalanarak çalışmalara başlanacak. Bu gölet sulaması da Seben Ovası’nın tarımsal ürün niteliğinin iyileştirilmesi, ürün teşvikinin artırılması bakımından da son derece önemli. Bu meyanda Seben Belediyesi’nin de önemli çalışmaları var. Seben’deki ürün niteliğini tespit etme anlamında bir çalıştay düzenlediler. Ürün niteliği tespit edildikten sonra da Seben Ovası’nda hangi ürünlerin verimli bir şekilde yetiştirileceği tespit edilerek vatandaşlarımızın istifadesine sunulacak. Böylece küçük ilçelerimizin mustarip olduğu vatandaşlarımızın iş imkanı olmaması nedeniyle göç sorununa bir ölçüde çözüm olma anlamında da bu çalışmanın önemli katkı sağlayacağını düşünüyorum.
ÖĞRENCİ YURDU PROJELERİ
Kredi Yurtlar İl Müdürlüğümüz tarafından öğrenci yurtları ile ilgili yürütülen çalışmalar var. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kampüsü içerisinde Gölköy Yurt Müdürlüğü arsası üzerinde bir adet yurt bloğu olarak inşaat yapılması planlanmıştır. 27 milyon TL. proje bedelli 750 öğrenci kapasiteli yurt inşaatı için 2017 yılında 5 milyon TL. ödenek ayrılmış olup proje çalışmaları devam etmektedir. Yine Gerede ilçemizde 300 kişilik öğrenci yurdu yapılması planlanmaktadır. Proje çalışmalarının tamamlanmasına müteakip te talep yerine getirilecektir. 22 milyon TL. proje bedelli söz konusu yatırım için 2017 yılında 4 milyon TL. ödenek ayrılmıştır. Proje çalışmaları devam etmektedir.
BOLU ADALET SARAYI
Diğer önemli bir yatırım Adalet Bakanlığı tarafından yürütülen önemli bir proje olan Bolu Adalet Binası inşaatı. 20 bin m² alan üzerine yapılmakta olan bir projedir. 48 milyon TL proje bedelli olup 2017 yılında 13 milyon 750 bin TL ödenek ayrıldı. Bu güne kadar da 27 milyon 656 bin TL. harcama yapılmıştır. Betonarme inşaatı bitmiş durumda. Diğer taraftan cephe giydirme, alüminyum konstrüksiyon, dış cephe seramik kaplama işleri ile elektrik işleri devam etmektedir. Şu anda % 61 fiziki gerçekleşme sağlanmıştır. Bu yatırımın da 2018 yılı içerisinde tamamlanması ve Bolu halkının istifadesine sunulması planlanmıştır.
OLİMPİK YÜZME HAVUZU VE SPOR KOMLEKSİ
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından yapımı devam eden Olimpik Yüzme Havuzu Karaçayır mevkiinde 20 bin m² alana inşa ediliyor. 20 milyar 100 bin Tl proje bedili var. 2017 yılında henüz arzu ettiğimiz miktarda ödenek gerçekleşmesi olmadı. Bu güne kadar 4 milyon 620 bin TL. harcama yapıldı. Şu anda ki fiziki gerçekleşmesi % 40’tır. Ödeneğin aktarılmasıyla birlikte inşaat sürecinin hızlandırılmasına çalışıyoruz. 2018 yılında tamamlanması planlanmaktadır. Böylece gençlerimiz, çocuklarımız Karaçayır mevkiindeki spor kompleksinde çok çeşitli alanlarda spor yapma imkanı bulacaklar. Diğer taraftan da Türkiye’nin önemli şampiyonaları bu kompleks içerisinde gerçekleştiriliyor. İlimizde zaman zaman Türkiye Şampiyonaları yapılıyor. Bu şampiyonaların ilimizde yapılmasının son derece önemli buluyorum. Bildiğiniz gibi Bolu turizm konusunda önemli bir mesafe kat etmiş durumda ama çok daha iyisini hak eden özelliklere sahip. Gerek doğa varlıkları, gerek sahip olduğu sıcak su kaynakları, gerekse sportif tesis olanakları bakımından daha iyisine layık. Bu sportif müsabakaların ilimizde yapılması ilimize yönelik turizm hareketinde de son derece önemli rol oynuyor. Özellikle otel işletmelerimiz ve esnafımız çok ciddi bir kar sağlıyor. Böylece de toplumsal refaha çok önemli bir katkı gelmiş oluyor. Ben bu yatırımların ilimize hayırlı olmasını diliyorum. Yatırım çalışmalarında görev yapan bütün arkadaşlarımıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum.
Vali Baruş’un konuşmasının ardından toplantıda Bölge Müdürleri ve İl Müdürleri kendi kurumları ile ilgili Bolu’da yapımı devam eden yatırım ve projeler hakkında bilgiler verdiler ve kurumları ile ilgili sorulan soruları cevaplandırdılar.