27.11.2024 07:23:13
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

4.5G nedir, Ne İşe Yarar!

Kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT-Advanced, dünyada kullanılan en son mobil haberleşme teknolojisinin genel adıdır. Bu teknoloji daha yüksek hızda, daha düşük gecikme süresi ve yüksek kapasitede mobil internet sağlayan mobil iletişim teknolojisidir.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL27 Ağustos  2015 Perşembe - 11:30
4.5G nedir, ne işe yarar, ne zaman kullanabileceğiz?
Türkiye gündeminin en önemli maddelerinden olan 4.5G ile ilgili aklınıza takılan soruların cevaplarını veriyoruz.
4.5G nedir?
Kamuoyunda 4.5G olarak bilinen IMT-Advanced, dünyada kullanılan en son mobil haberleşme teknolojisinin genel adıdır. Bu teknoloji daha yüksek hızda, daha düşük gecikme süresi ve yüksek kapasitede mobil internet sağlayan mobil iletişim teknolojisidir.
Türkiye, ilk ülkelerden bir tanesi
4.5G, 5G öncesinde atılan en önemli adım. 4.5G ihalesinde yapılan değişikliklerle 5G için yerli teknoloji kullanımının kolaylaşması bekleniyor. Böylelikle Türkiye, yerli kaynak kullanan ilk ülkelerden oluyor. Yeni sözleşmeyle birlikte 4,5G şartnamesinde birinci yılda en az yüzde 30, ikinci yılda en az yüzde 40 ve üçüncü yıl ile devam eden yıllarda en az yüzde 45 yerli ürün kullanma zorunluluğu şart koşuldu.
Hız artacak, işlem süreleri kısalacak
4.5G ile mobil şebeke işletmecilerine tahsisli mevcut frekans miktarı, 183 MHz'den 573 MHz'ye çıkacak. 4.5G sayesinde daha yüksek veri hızları, daha düşük gecikme süreleri sunmak mümkün olacak. Bu sayede bulut servislerinden mobil cihazlar üzerinden video izleme deneyimine, akıllı ev ve şehir altyapılarından mobil ofislere, yüksek boyutlu dosyaların paylaşılmasından mobil sağlık ve mobil eğitim servislerine kadar çok farklı sektörlerde büyük değişimler yaşanacak. Nesnelerin interneti döneminde her geçen gün daha fazla makinenin birbiri ile konuşması, daha yüksek veri transfer kapasitesi ve düşük gecikme süreleri gerektirirken, 4.5G teknolojisi akıllı şehirlere giden yolda ihtiyaç duyulan yüksek veri trafiğini rahatlıkla karşılayabilecek.
Düşük gecikme süreleri, şirketler için de kritik öneme sahip. Bu sayede özellikle sahada faaliyet gösteren çalışanları olan şirketlerin gerçekleştirdikleri işlemlerin süresi kısalacak, dolayısıyla müşteri memnuniyetleri de yükselecek. Kısacası 4.5G teknolojisi ile önümüzdeki yıllarda çok daha fazla işin mobil olarak yapılabilmesini mümkün hale getirecek, müşterilerin mobil cihaz kullanım alışkanlıkları dönüşecek.
Hangi telefonlar 4.5G uyumlu? Tıklayıp Öğrenin.
src=
Hızlı kullanıma bir örnek vermek gerekirse:

3G hızında 90 dakikalık futbol maçını 25 dakikada indiriyorken 4.5G ile 3.5 dakikada indirebileceksiniz.
Çekmeyen telefon kalmayacak
4,5G teknolojisinin tünellerde bile kullanılabilmesi öngörülüyor. 1 kilometrenin üstündeki tüneller ve konvansiyonel tren hatları da dahil...
Frekansları hangi operatörler kazandı?
İhalede en dikkat çeken frekanslar 800, 1800 ve 2600 frekanslarıydı. Kırsal kesimlere kadar hizmet verebilecek olan 800 bandında en kaliteli frekansları Vodafone, şehir merkezleri gibi daha yoğun noktalara hizmet verebilecek olan 2600'de en kaliteli frekansı da Turkcell kazandı. 2100 bandındaki her üç paket de Turkcell'in oldu. Türk Telekom Grubu da 900'de dezavantajlı durumdan çıktı. Ayrıca şirket temel 4G bantları olan 800 ve 1800'de de en iyi pozisyona ulaştı.
4.5G ne zaman kullanıma sunuluyor?
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, 4.5G teknolojisinin 1 Nisan 2016 tarihinde kullanıma sunulacağını duyurdu. Bu teknolojinin 8 yıl içerisinde Türkiye nüfusunun yüzde 95'ini kapsama zorunluluğu var.
Devletin kasasına ne kadar para girdi?
BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, ihale sonrasında yaptığı açıklamada ihale bedellerinin bugünkü kur rakamıyla 13.2 milyar lirayı aşkın bir değeri ifade ettiğine dikkat çekti. Sayan, hedeflenen asgari bedelin 1.5 katı civarında gelir elde edildiğini kaydetti.
5G için ihaleye gerek yok
2020 yılından sonra 5G geldiği zaman bunun için yeni ihale yapılmasına gerek yok. BTK'dan izin almaya gerek kalmıyor ve mevcut altyapı geliştirilerek üzerine 5G inşası gerçekleştirilebilecek. Bu bakımdan da 4.5G ihalesi çok önemliydi.
Mahmut Saral Sabah Gazetesi

YAZARLAR

Tamamı