Köroğlu TV ekranlarında canlı olarak izleyicisi ile bir araya gelen 8. Gün programında, bu hafta girişimcilik, proje hazırlama ve destekler ele alındı. Proje Uzmanı Serhan Balkanal'ın konuk olduğu programda, proje hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler, yatırım destekleri ve proje ile ilgili birçok konu konuşuldu.
Bolu Köroğlu TV de Fikret Başar’ın hazırlayıp sunduğu programda projeler ile ilgili detaylı bilgiler veren Proje Uzmanı Serhan Balkanal, Bolu gibi gelişmekte olan illerin projeyi önemsemesi gerektiğini söyledi. Programın ilk dakikalarında proje tanımından bahseden Balkanal, “Bir proje hazırlarken, mutlaka bir amacımız, çözmek istediğimiz bir sorunumuz, elde edeceğimiz bir kazanım olması lazım. Bunu hangi sürede, hangi faaliyetlerle ve hangi bütçe ile yapacağımız da çok iyi saptanmış olmalı. Bunu yaptığımız zaman başarılı bir proje olabilir. Proje ile neler kazanabiliriz? Bilgiye ulaşabiliriz, hizmete ulaşabiliriz ve fon kaynaklarına ulaşabiliriz.” diye konuştu. “Düzce bizden daha şanslı”
Teşvik konusunda Bolu’nun uzun zamandır, ikinci bölge olduğunu söyleyen Balkanal, “Bizim Bolu olarak geçmişte bana göre bazı yanlış hesaplamalarla oluşturulmuş bir gelişmişlik düzeyimiz var. Bolu gelişmiş ve refah içinde zengin bir il olarak kabul edildiğinden teşviklerde ikinci bölge olur. Neredeyse hiç almayız, KDV ve Gümrük vergisinden muaf oluruz. Mesela Düzce bizden daha şanslı orası 4. Bölge olarak görülür. Orada teşvik daha avantajlıdır. Bu gibi yanlış hesaplamalarla o kapsam içine alınamadık.” dedi. “Tavukçuluk Bolu’da destek kapsamına girdi”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programında Bolu’ya da destek verdiğini ve bu destekten bir girişimcinin faydalandığını söyleyen Balkanal, “ Ama Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı burada bir yanlıştan döndü diyebiliriz. Geçen sene itibariyle kırsal kalkınma yatırımlarını destekleme programı açıklandı. Burada tarım ve hayvancılığa çok güzel destekler verildi. Bolu için, tavukçuluk ilk defa Bolu’da destek kapsamına girdi. Tarım İl Müdürlüğümüz çok güzel rakamlar açıkladı. Burada 1 milyon liraya kadar bir yatırım varsa, 500 bin liralık kısmı başvuran ve projesini kabul ettiren arkadaşlarımız hibe olarak alabildi. 1 milyon lirayı geçen kısmı kendileri ödediler. Dönemde 50 bin tavuk üretecek bir kümes yapıyorsanız, 1 milyonu geçen bir rakama denk geliyor. Bunun 500 binini devletten alıyorsunuz, 800 – 900 bin liralık kısmını da siz karşılıyorsunuz. KDV’ler hariç o size kalıyor. Bunun geri ödemesiz olduğunu düşünürseniz 500 bin liralık destek çok önemli. 2016’da 11. Etap açıklanacak diye düşünüyoruz. İnşallah 2016’da daha çok kişinin bu destekten faydalanmasını da umuyoruz.” şeklinde konuştu. Girişimcilere 50 bin TL hibe desteği
Programın ilerleyen dakikalarında KOSGEB tarafından verilen desteklerden de bahseden Balkanal şöyle devam etti; “Şahıs için devletin sağladığı en önemli imkanlardan birisi KOSGEB. KOSGEB’den geçen döneme göre, hükümetimizin bir vaadi vardı ve gerçekleştirme yönünde adımlar atıldı. Eskiden 30 bin lira gibi bir hibe rakamı vardı. Çoğu işte başlangıç için güzel bir rakamdır. Bunu biraz daha iyi noktaya taşıdılar ve 50 bin lira geri ödemesiz bir destek alabiliyoruz. Bunun ön şartları var, girişimcilik eğitimine katılmak gibi. Proje eğitiminin olması, proje hazırlamak gibi. Bundan başka bir de bunun devamında alınabilecek bir 100 bin lira faizsiz geri ödemeli bir kısmı var. Bu desteği aldıktan 3 sene sonra geri ödemeye başlıyorsunuz ve faiz yok. Şahıs olarak bunlar güzel rakamlar. Burada sizin de taşına altına elinizi sokmanız gerekiyor. Biz bölge olarak 2. Bölge olduğumuz için %60 civarında destek alabiliyoruz. Yani 50 bin lira alabilmek için bizim de en az 35 bin lira civarında harcamamız gerekiyor. Bayan girişimciler ise daha avantajlı. O zaman %80 oranında destek alınabiliyor. Bayan girişimciyseniz, toplamda 65 bin liralık bir bütçeniz olacak. 50bin lirası devletten 15 bin lirası sizden gibi düşünülebilir.” Mehmet Fatih Yalınız / Köroğlu Gazetesi