ABP'DAN ANLAMLI BULUŞMA!
Ankara Bolulular Platformu Derneğinin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle Türkiye Barolar Birliği'nde düzenlemiş olduğu kahvaltıda Bolulular bir araya geldi. Bu anlamlı gündeki büyük buluşma bayan hemşehrilerimizi, atılımcılarımızı çiçeklere boğdu
Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL09 Mart 2015 Pazartesi - 15:06
8 MART’DA ABP’DAN ANLAMLI BULUŞMA!
Ankara Bolulular Platformu Derneğinin "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" münasebetiyle Türkiye Barolar Birliği'nde düzenlemiş olduğu kahvaltıda Bolulular bir araya geldi. Bu anlamlı gündeki büyük buluşma bayan hemşehrilerimizi/katılımcılarımızı çiçeklere boğdu. Kahvaltıya; Ankara Bolulular Platformu Derneği Başkanı Uğur Salih Uçar, Başkan Yardımcıları Av. Ahmet Yazıcı, Halil Olkan, Genel Sekreter Engin Ulaş, Yönetim Kurulu Üyesi ve Basın-Medya Sorumlusu Ramazan Yaman, Yönetim Kurulu Üyesi ve ABP Kurucu Başkanı Mustafa Aydınalp, Onursal Yargıtay Üyesi Emekli İdris Çobanoğlu, AK Parti Bolu Milletvekili Aday Adayları Dörtdivanlı İş Adamı Abdullah Başaran, Abant TV sahibi Mehmet Altun, Altındağ Müteahhitler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Özoğul ve Bilkent Taksi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Öztürk ile birlikte yaklaşık 220 Bolulu katıldı.
8 Mart 1857 de tam bir trajedi yaşandı.
Yeniden bu küçük davetimize, büyük buluşma ile katıldığınız için çok teşekkür ediyorum. Hayırlı sabahlar diliyorum. Güzel bir gün geçirmenizi diliyorum diyerek konuşmasına başlayan Ankara Bolulular Platformu Derneği Başkanı Uğur Salih UÇAR “Bugün, bu nezih mekânda sizlerle beraber olmaktan dolayı mutlu ve heyecanlıyım. Bu güzel mekânın bize tahsis edilmesinde emeği geçenlere, bu yerin müdürü Yavuz Toköz Beyefendiye ve özellikle Metin Feyzioğlu Beyefendiye çok teşekkür ediyorum.
Anneler günü, babalar günü, sevgililer günü gibi her özel günün kabul edilişine sebep olan bir olay mevcut. Ama kadınlar gününün kutlanılmasına sebep veren olay ise kelimenin tam anlamıyla, tam bir trajediydi diyerek 8 Mart Dünya Kadınlar gününün tarihçesinden bahsetti.
8 Mart 1857 tarihinde Amerika’nın New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları isteğiyle bir tekstil fabrikasında greve başlar. Ancak bu esnada beklenmedik bir şey olur ve fabrika nedeni belirsiz bir şekilde aniden yanmaya başlar. Ne yazık ki fabrikada bulunan kadın işçilerden çok azı yangından kaçarak kurtulmayı başarır.
Yanan fabrikadan kaçamayan ya da fabrikanın etrafına kurulan barikatları aşamayan 129 kadın işçi feci şekilde yanarak ölür. Olay tüm ülkede ve dünyada büyük bir yankı uyandırır ve cenazelere 100.000’lere aşkın insan katılır.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü değişik yıllarda kutlanmaya başladı
Aradan geçen zaman diliminde de bu olay unutulmaz. Danimarka’da (53 yıl sonra) 1910 yılında düzenlenen kadınlar toplantısında yeniden gündeme gelir. 8 Mart 1857 tarihinde ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasına oy birliği ile karar verilir. ABD ancak 1960’lı yılların sonunda Kadınlar Gününü benimsemiştir. Moskova ise 1921 yılından itibaren Dünya Kadınlar Gününü kutlamaya başlamıştır.
Birleşmiş Milletler (BM) 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın Dünya Kadınlar günü olarak anılmasını kabul etmiştir.
Türkiye’de Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında kutlanmaya başlamıştır. Ancak yaygın olarak kutlanması ve sokağa taşması 1975 yılından sonraya tekabül eder. 1980 askeri darbesinden sonra 4 yıl boyunca kutlama etkinliği yapılmamıştır” diyen Başkan Uçar konuşmasında şu bilgilere de yer verdi.
BM tarafından yapılan bir araştırmaya göre;
Dünya’daki işlerin %66’sı kadınlar tarafından yapılmasına rağmen, kadınlar dünyadaki toplam gelirin %10’una ve dünyadaki tüm mal varlığının %1’ine sahip. Ne kadar çelişkili, ne kadar içler acısı bir durum. Kadının en sıklıkla maruz kaldığı haksızlık görmüş olduğu şiddettir.
Yapılan istatistiklere göre;
Dünyadaki her 3 kadından 1’i en az 1 kez aile içi şiddete maruz kalmakta,
Kadınlara karşı şiddet dünyada en yaygın, fakat en az cezalandırılan suçlar arasında,
15 - 45 yaş arası kadınlar, hastalık, trafik kazası ve savaşlardan çok, erkek şiddetinin sonucunu hayatını kaybetmekte veya sakatlanmakta,
Ülkemizde ise kadınların %39’u şiddete maruz kalmakta ve bu oranın %92’sine karşılık gelen %36’sı resmi kuruluşa ya da sivil toplum kuruluşuna başvuru yapmamakta, yani sineye çekmektedir.
Derneğimize/Federasyonumuza da görev düşmektedir
Başkan Uçar, Derneğimize/Federasyonumuza bu noktada da görev düşmektedir.
Konunun eğitim, kadın işgücü ve hukuki boyutları mevcut. Kadın hakları konusunda yasalar önünde arzu edilen noktalara geldiğimiz söylenebilir ama uygulamada maalesef kadının çaresizliği devam etmektedir.
Birbirimize, ailemize, çevremize ve bütün insanlığa duyduğumuz sevginin hiç azalmaması dileğiyle, Dünyayı sevgi ile dolduran, sevgi ile yoğuran tüm kadınlarımızın “8 Mart Dünya Kadınlar Gününü” kutluyorum” dedi.
İstanbul da Başkan Yardımcıları ve Genel Sekreter ile toplantıya katıldığını ifade eden Başkan Uçar; “İstanbul’da Mustafa Özkul beyefendinin dediği ve bizim de kabul ettiğimiz gibi bundan sonra sloganımızın değiştiği ve var olan “Burası Bolu, Olsa da Olu, Olmasa da Olu” yerine “Burası Bolu, Olsa da Olu, Olmasa da Oldurulu” şeklinde değiştirildiğini vurguladı.
HSYK üyesi Aysel Demirel Ankara dışında olacağından programlarına katılamadığını, eski Bolu Vakfı Ankara Şubesi Başkanı Özer Özcan katılmayı çok arzu etmesine rağmen rahatsızlığı nedeniyle gelemediğini beyan ederek, Bolululara selamlarını iletti.
Katılımcılara hitap edilirken, karanfiller dağıtıldı.
AK Parti Bolu Milletvekili Aday Adayları Abdullah Başaran ve Mehmet Altun da kısa bir selamlama konuşması yaparak, Boluluların birlik ve beraberlik içinde olmaları bizleri de gururlandırmıştır. İnşallah Milletvekili seçildiğimizde birlikte çok işler başaracağız dediler.
Bayan Hemşehrilerimizin adına konuşan Emekli Öğretmen Fatma Arslan da bu anlamlı günde bu anlamlı kahvaltının yapıldığı için bayan hemşehrilerimiz adına teşekkür etti.
Onursal Yargıtay üyesi Emekli Hâkim İdris Çobanoğlu da yaptığı selamlama konuşmasında birlik ve beraberliğe vurgu yaparak, katılımlarından dolayı Bolululara teşekkür etti.
Ayrıca bu anlamlı günde AK Parti Bolu Milletvekili Aday Adayları Abdullah Başaran ve Mehmet Altun, Bilkent Taksi Yönetim Kurulu Başkanı Göynüklü Sedat Öztürk genç, yaşlı çocuk demeden bayan hemşehrilerimize karanfil hediye ettiler. Kahvaltıya katılan Bolulu bayanlar adeta çiçeklere boğuldular.
Özgecan anısına da karanfil dağıtıldı.
Bilkent Taksi Yönetim Kurulu Başkanı Sedat Öztürk bu anlamlı günde karanfilleri geçtiğimiz günlerde Mersin’de öldürülen Özgecan Aslan anısına duraklarda, muhtelif yerlerde ve bu nezih mekânda Bolulu hemşehrilerine dağıttıklarını ifade ederek, “Şoför esnafının töhmet altında bırakılmalarına üzülüyoruz. Özgecan kardeşimize, adı şoför diye adlandırılan bir cani tarafından yapılmış olayı buradan esefle kınıyorum. Bu olayın bütün şoför esnafı, dolmuşçusu, taksicisi, otobüsçüsü ile birlikte anılmasını istemiyoruz. İnsanların arabalarımıza binerken bir çekingenlik hissettiğini fark ediyoruz. Bizlerinde eşleri, anneleri, kız kardeşleri, ablaları, teyzeleri, halaları olduğunu hiçbir zaman unutmadık. Bugünün anlamına özel olarak, Özgecan’ın anısına böyle bir şey düşündük. Şoförlerin kesinlikle o insanlarla karşılaştırılmasını istemediğimiz için bugün karanfil dağıtıyoruz" dedi.
Kahvaltı eğlenceyle son buldu.
Bolulular kahvaltı sonrası hoş sohbet içerisinde kendi seslendirdikleri parçalar ile gönüllerince eğlendiler. Emniyet Müdürü İrfan Bayar sesi ile yine katılımcıları büyüledi. Günün anısına çekilen fotoğraflardan sonra bir sonraki etkinlikte buluşmak üzere Bolulular dağıldı.