21.11.2024 15:36:09
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Bolu'da Ambulanslara Tablet Siren

Bolu'da başlayacak pilot uygulamada, her ambulansa tablet verilecek. Komuta merkezi, ambulansı telefonla arayarak değil, 'tut ve sürükle' yöntemiyle harekete geçirecek. Ambulanstaki tablette siren çalmaya başlayacak. Sistem trafik durumu da göz önüne alıp ambulansı uygun güzergahtan hastaya ulaştıracak.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : SAĞLIK01 Temmuz  2018 Pazar - 01:56
BOLU'DA AMBULANSLARA TABLET SİREN UYGULANACAK
Sağlık Bakanlığı, ambulansların hastalara daha çabuk ulaşmasını sağlamak için İçişleri Bakanlığı’nın yazılımını yaptığı tablet uygulamasını devreye sokacak. Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Arslan Kağan Arslan uygulamanın pilot olarak Bolu’da başlayacağını belirtti.
Uygulamada, her ambulansa tablet verilecek. Komuta merkezi, ambulansı telefonla arayarak değil, ‘tut ve sürükle’ yöntemiyle harekete geçirecek. Ambulanstaki tablette siren çalmaya başlayacak. Sistem trafik durumu da göz önüne alıp ambulansı uygun güzergâhtan hastaya ulaştıracak. Hastayla ilgili detay tablete yansıyacak, ekip de vakaya göre hazırlık yapacak. Tabletin üzerinde 5 buton olacak, “Vakayı kabul ettim” dediğinde zaman işlemeye başlayacak. “Olay yerine vardım” butonuna basıldığında saat ve konum kaydedilecek. Ambulansın kontrolü anlık ve doğru yapılacak.
Uygulama ile ilgili açıklamalarda bulunan Bolu İl Sağlık Müdürü Dr. Öğrt. Üyesi Muhammed Emin Demirkol, projenin Bolu’ya hayırlı olmasını diledi.
Proje hakkında bilgiler veren Demirkol, “Öncelikle Bolumuza hayırlı olsun. Pilot bölge olarak ilk Bolu ilinde başlayacak bir uygulama. Ambulanslarımızda daha öncesinde bir vaka için telefon geldiğinde 112’ye biz komuta merkezinden hemen en yakın ambulansa arıyor ve yönlendiriyorduk şu adreste hastamız var diye. Tamamen kişilerin organizasyonu içerisinde biz vakaya çıktık, yerimizden ayrıldık, vakaya ulaştık, vakayı aldık diyerek tamamen sözle ifadelerle bunun kontrolü yapılıyor ve vakaya ulaşma, hastaneye süreleri bu sözel ifadeler üzerinden yapılıyordu. İçişleri ve sağlık bakanlığımızın ortak yürüttüğü bir proje ile sağlıkta Bolu bunu uygulayan pilot il olarak yakın zamanda başlayacak.” diye konuştu.
“Bolu dijitalleşmede lider illerden biri”
Uygulamanın işleyişi ile ilgili bilgiler de veren Demirkol, “Bu uygulamada ambulansımızın içerisinde interneti olan tabletimiz bu ekibimizde olacak. 112’ye bununla ilgili bir vaka telefonu geldiğinde hemen adres bilgileri bu sisteme giriliyor, tablette sireni çalınıyor sonra bu vaka alınmaya çıkarken tablet üzerindeki düğmeye basarak hemen ekip vakaya çıkmış oluyor. Böylelikle ekibin bulunduğu yerle sistem üzerinden harita üzerinden bulunduğu yer ile eşleşmiş oluyor. Aslında burada insan faktörünü ortadan kaldıran tamamen dijitalleşen sistem. Bolu’da biliyorsunuz dijitalleşmede lider illerden biri. Personelimiz vakaya vardığında düğmeye basıyor. Bunu da yine haritalar üzerinden gerçekten o adrese ulaşmış mı, o adres, internet üzerindeki sistemden eşleşmesi yapılıyor. Yine hasta bilgileri bu sitemde görülüyor ve hastayı ne zaman aldı, nereden aldı bunu tamamen GPS kontrol sistemi harita üzerinden de hangi hastaneye ne zaman götürdü sistemlerini bu tablet üzerinden kontrol etmiş oluyoruz merkezden. Bütün aradaki sistemde kâğıt kalkmış ve dijitalleşmiş oluyor. İnsana bağlı faktörlerde ortadan kalkmış oluyor. Ambulansın hareketi ve o hareketle birlikte harita ile eşleşmiş tamamen hastaya çıkmış, hastaya vardık, hastayı aldık şu hastaneye bıraktık sistemini harita üzerinden eşleştiriyoruz.” dedi.

“Lider il olarak Bolu’yu seçtikleri için teşekkür ediyorum”
Demirkol açıklamalarına şöyle devam etti; “Bu noktada en önemli şeylerden bir tanesi kimliksiz hastalar. Büyük bir deprem olsa, sıkıntı olsa ve ya kazalarda kimliksiz hastalarımız oluyor. Bunlara ulaşıldığında bu hasta kimdir, nedir diye ciddi manada zorluklar yaşıyoruz. Hastanın adı, soyadı, TC’si belli değil bazen yabacı uyruklular oluyor. Bu noktada da tablette fotoğrafı çekiliyor hastanın. Hemen bilekliği numaralandırılıyor. Numaralı bir bileklik veriliyor. Bu bilekliğin fotoğrafı ile hastanın fotoğrafı çekerek sisteme yükleniyor. Böylelikle o sayıda bileklik numarasındaki hastamız ismi o numara olarak bütün hastanelerimizde takip edilebiliyor resmi ile birlikte. Böylece bu bileklikle hasta İzzet Baysal Hastanemizde tedavi altına alındı buraya bırakıldı oluyor. Ve hastane sisteminde artık bu hastayı ismi bilinene kadar böyle takip ediyor. Böylelikle hem enkazlarda hem kazalarda kimliksiz, ismi, soyadı bilinmeyen bileklikle fotoğrafı eşleşmiş ve dijital anlamda da herhangi bir mağduriyete sebep olmayacak şekilde takip ediliyor. Ben hem Sağlık hem İçişleri Bakanlığımız’a bu ortak projede pilot ve lider il olarak Bolu’yu seçtikleri için çok teşekkür ediyorum. İnşallah Bolumuz bunu güzel bir şekilde uygular. Gelişmesine katkı sağlar. İlimizde de bu uygulamayı çok güzel bir şekilde hayata geçiririz. Ben hayırlı olsun faydalı olsun diyorum. Burada amaç zaman faktörü değil aslında. Biz 112 olarak Bolu’dan Türkiye’deki çoğu ilinden kalitenin çok üstünde hizmet veriyoruz. 112 Sağlık hizmetleri bu konuda gerçekten dünyaya örnek. Yakın zamanda UMKE tatbikatımızı da Bolu’da yapmıştık. Buradaki asıl kontrol edilmek istenen şey insan bağımlı faktörleri ortadan kaldırmak. Yani kimliksiz hastalarda o görevli çok hassas davranırsa hasta karışmıyor. Ama o yoğunlukta gözden kaçabiliyor. Dijitalin bu kadar hayatımızda olduğu bir safhada hastaya ulaşmada dijitali kullanmak gerek diye hem bakanlığımız düşünüyor hem içişleri bakanlığımız bu konuda çalışma yapmış. Ne zaman ekip çıktı, ne zaman vardı, nereye bırakıldığının kontrolünü harita eşleşmesi ile yapmak aradaki insana bağlı bütün faktörleri ortadan kaldırıyor. Diğer sistemde hastanın alındığını siteme giriyorduk, şimdi haritada alındı diye gösterecek. Yeri de ona uyumlu olacak.”
Haber: Aslı Akış koroglugazetesi.com





YAZARLAR

Tamamı