“TARİHİ AŞAĞI TAŞHAN BUTİK OTEL OLACAK”
Bolu Belediyesi, Osmanlı Devleti’nin ticaret yolunun önemli yapılarından olan ve yıllarca kervansaray olarak kullanılan Aşağı Taşhan’a tekrar hayat veriyor. Bolu’nun tanınmış kişilerinden Emin Ağa tarafından 1750 yılında yaptırılan Aşağı Taşhan’ın Anadolu kervansaray geleneğini günümüze yansıyan önde gelen örneklerinden biri olduğunu vurgulayan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Mimari açıdan da önemli bir yere sahip Aşağı Taşhan, depremler, yangınlar ve insan tahribatı sonucunda neredeyse yok olma noktasına gelmişti. Tarihimize ve kültürümüze sahip çıkarak, Aşağı Taşhan’ı özgün haline getirip Bolu’muza kazandıracağız” dedi.
“ANADOLU KERVANSARAY MİMARİSİNE TEKRAR HAYAT VERİYORUZ”
Selçuklu kervansaraylarının mirası Bolu Merkez Büyükcami Mahallesi’ndeki Aşağı Taşhan, Osmanlı Devleti’nin ticaret kervanlarının konaklama ihtiyacını karşılayan önemli bir durak noktası olarak hizmet vermiş. Osmanlı döneminde, Başkent İstanbul ile Anadolu arasında “Osmanlı Devlet Yolu” olarak bilinen ticaret yolu üzerinde yer alan Aşağı Taşhan, Kastamonu’nun Kurşunlu Hanı, Safranbolu’nun Cinci Hanı gibi Türk tarihinin önemli ticari ve mimari binaları arasında yer alıyor. Aşağı Taşhan’a sahip çıkan ve koruma altına alan Bolu Belediyesi, tarihi yapıyı özgün haline getirmek için restorasyon çalışmaları yürütüyor. Belediye Koruma Uygulama Denetleme Bürosu koordinasyonluğunda devam eden çalışmalar sonucunda Aşağı Taşhan’ın tahrip edilen bölümlerinin onarılarak orijinal haline kavuşturulacak.
TARİHİMİZE SAHİP ÇIKMAK GÖREVİMİZ
Bolu Belediyesi, kültürel ve tarihi değerlerini gün yüzüne çıkararak, kentin turizm potansiyeline yenilerini ekliyor. Dünya Kenti olma yolunda kararlı adımlarla ilerleyen Bolu’nun kültürel ve tarihi yapılarının aslına uygun olarak korunmasına önem verdiklerini belirten Başkan Alaaddin Yılmaz, Aşağı Taşhan’da yürütülen restorasyon çalışmalarıyla ilgili şunları söyledi:
“Anadolu toprakları, Türk tarihinin sayısız özgün eserine ev sahipliği yapıyor. Ecdadımız yüzyıllarca bu topraklarda kültürünü ve özgün mimarisini sergileyen değerli eserler bıraktı. Bu mirasa sahip çıkmak bizim en önemli görevimiz ve bu hedefle yola çıktık. Sultan Hamamı başta olmak üzere kentimizin birçok tarihi değeri gibi bir dönemin ticaret merkezi olan Aşağı Taşhan’a da bu kapsamda sahip çıkıyoruz. Bolu’nun merkezinde bulunan Aşağı Taşhan, Osmanlı mimarisinin özgün örneklerinden birini oluşturuyor. ‘Osmanlı Devlet Yolu’nda ticaret kervanlarının konaklama ihtiyacını karşılamak için yapılan Aşağı Taşhan, kare biçimli ortası revaklı açık avlu, 12 adet alt katı, 16 adet ise üst katı olmak üzere toplamda 28 odadan oluşan muhteşem bir yapı.
Dışarıdan bakıldığında sağlam gözüken tarihi yapının, Ankara Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Ankara 1 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ve Bolu Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu’nun yaptığı çalışmalar sonucunda ne yazık ki içler acısı bir halde olduğu ortaya çıktı. Uzun yıllarda depo olarak kullanılan iki katlı tarihi yapı, beton atılarak ortadan ikiye bölünmüş. 1940 yılında çekilen fotoğraflara baktığımızda anlaşılıyor ki tarihi yapının üzerine iki kat ahşap yapı inşa edilmiş. İç cephe ise tamamen sıva ile kaplanarak özgün halini yitirmiş.
TARİHİ AŞAĞI TAŞHAN BUTİK OTEL OLARAK HİZMET VERECEK
Bolu Belediyesi olarak bu tarihi yapımıza sahip çıktık ve yok olma noktasına gelen binanın satın alınma işlemlerini neredeyse tamamladık. Satın alınamayan küçük bir kısım için ise hukuki süreç devam ediyor. Ekiplerimiz, yapıya sonradan eklenen ahşap bölümü ve betonu kaldırıyor, özgünlüğüne uymayan sıvayı ise elle ince ince kazıyor. Restorasyon sırasında yapılan işlemlerden zarar görmemesi için Aşağı Taşhan’ın kemerlerini askıya aldık. Bu işlemleri uzman kişiler öncülüğünde bilimsel metotlarla yapıyoruz.
Tarihi Aşağı Taşhan, restorasyonu tamamlandıktan sonra yapılış amacına uygun olarak yani butik otel olarak hizmet verecek. Bolu’nun turizmine de katkıda bulunacak tarihi yapının ortaya çıkan mimari özellikleri ise Türkiye’nin hatta dünyanın ilgisini çekecek düzeyde. Taş oymacılığının önemli unsurlarını içinde bulunduran yapıda, bütün odalarında mazgal pencereleri ve kuş evleri bulunuyor. Türk tarihi ve mimarisi içinde önemli bir eser olan Aşağı Taşhan, özgün haline kavuştuktan sonra turistik açıdan da görülmeye ve konaklanmaya değer bir hale gelecek.”