23.11.2024 22:42:04
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

BOLU'YA KAPALI SULAMA!

Bolu ovasında 58 bin 700 dekar tarım arazisi kapalı sulamaya geçiyor. Ercoşkun, Bolu ovasının son sulama tekniklerine dayalı bir sisteme kavuşacağını, bu sayede de 58 bin 700 dekar alanın sulanacağını bildirdi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL22 Ocak  2015 Perşembe - 12:31
BOLU OVASI KAPALI SULAMAYA GEÇİYOR
Ercoşkun; “Bolu ovasında 58 bin 700 dekar tarım arazisi kapalı sulamaya geçiyor”
AK Parti Bolu Milletvekilleri Ali Ercoşkun, Fehmi Küpçü ve İl Başkanı Yüksel Coşkunyürek ile birlikte DSİ Genel Müdürlüğüne ziyarette bulundu. 120 milyon lira civarında bir bedele sahip olan Bolu Ovası Kapalı Sulama Sisteminin hem elden geçeceğini hem ilaveler yapılacağını hem de son sulama tekniklerine dayalı bir sisteme kavuşacağını, bu sayede de 58 bin 700 dekar alanın sulanacağını bildirdi.

Mevcut sulama kanallarının yıpranmasından kaynaklanan su kayıpları olduğunu söyleyen Ercoşkun, kanalların özellikle merkezde kapalı sisteme alınması gibi çok büyük ve önemli bir projeyi hayata geçirmeye başladıklarını belirterek şöyle konuştu; “Milletvekili arkadaşım Fehmi Küpçü ve İl Başkanımız Yüksel Coşkunyürek ile birlikte DSİ Genel Müdürlüğüne geçtiğimiz günlerde bir ziyaret gerçekleştirdik. Ziyaretimizde DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Genel Müdür Yardımcıları ile yaptığımız toplantı neticesinde Bolu çanağının mevcut sulama kanallarının yıpranmasından kaynaklanan su kayıpları ve bu sistemin ilk yapıldığı dönemki birçok alanın artık yerleşim merkezi olmasından kaynaklanan sorunları dile getirdik. Yeni yerleşim merkezlerinde bulunan sulama sistemlerinin kaldırılması ve yeni sulanabilecek alanların ilave edilmesi, özellikle merkezdeki sulama sisteminin kapalı hale alınması gibi konularda bilgi alışverişinde bulunduk.”

src=

“58 bin 700 dekar alan yeni, son tekniklere dayalı ve kapalı bir sulama sistemine kavuşacak.”
Ercoşkun; “Mevcut sulama kanallarımız 1968 yılında yapılmış. Bu nedenle kanallarımızdaki buharlaşma ve kanalların yapılmış olduğu beton artık özelliğini kaybetmiş durumda dolayısıyla yüzde 35’lere varan su kaybımız bulunmakta. Yaklaşık 120 milyon lira civarında bir bedele sahip olan Bolu Ovası sulama sistemi hem elden geçecek hem ilaveler yapılacak hem de son sulama tekniklerine dayalı bir vaziyete kavuşmuş olacak. Bu sayede Bolu çanağında bulunan yaklaşık 58 bin 700 dekar alan modern bir şekilde sulanmış olacak. Böylelikle bu modern uygulamayla tarım ile uğraşan vatandaşlarımızın mevcutta ki gelirleri en az 4-5 kat daha artacağının öngörüyoruz.”

“Yeni ürünler yetiştirmeye çalışmalıyız.”
Bolu ovası kapalı sulama sisteminin en kısa sürede tamamlanması için bizzat kendisinin takipçi olacağını belirten Ercoşkun açıklamasına söyle devam etti; “2023’de Dünyadaki ilk 10 büyük ekonomi arasına girmeyi hedefliyorsak o zaman sulama ve tarım gibi önemli katma değere sahip olan üretim kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeliyiz. Ürettiğimiz ürünleri de en verimli şekilde pazarlamalıyız. Gerçekleştireceğimiz bu sulama proje bizleri gururlandırıyor ve bu tür yatırımlar Ülkemizin gelmiş olduğu noktayı gösteriyor. Biz bu işleri bitirdiğimizde hala patates ekiyor mu olacağız? Yoksa daha nitelikli tarım ürünleri yetiştirmek adına farklı bir takım ürünleri yetiştirmeye mi çalışacağız? Türkiye’de 5 milyon ton patates üretiliyor. Bolu’da bu rakam 350 bin ton. Yani pazara hakim değiliz. Oluşan fiyata uymak durumunda kalıyoruz. Peki patates ekmek mecburiyetinde miyiz? Niye enginar ekmiyoruz da kilosunu 2 TL’den satmıyoruz? Niye başka ürünler ekmiyoruz? Bütün bu sulama projelerimiz bittiğinde ne yapacağız?” Hepimizin elini taşın altına koyması gerekir. Bir tek milletvekili olarak benim çabam yeterli olmaz. İktidarıyla, muhalefetiyle siyasiler, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, üniversite, bütün seçilmişler ortak bir bakış ortaya koymak ve geleceğe dönük bir vizyon oluşturmak durumundayız.”

YAZARLAR

Tamamı