SARI KANTARONUN FAYDALARI NELERDİR ?
Halk arasında üzerindeki minik deliklerden dolayı binbirdelik otu olarak da anılan sarı kantaronun özellikle çiçekleri ve kökü önemli bir şifa kaynağı olarak görülüyor. Piyasada en çok kurusu, yağı ve çayı bulunan bu bitki, çok eski zamanlardan beri vücuda sağladığı yararlar nedeniyle pek gözde. Tarlalarda ve yokuşlarda kendiliğinden yetişme özelliğine de sahip.
Birçok hastalığa iyi gelen sarı kantaronun faydaları şöyledir:
Özellikle depresyon tedavilerinde ve strese bağlı hastalıklarda kullanılır. Araştırmalara göre kantaron otunun içerdiği hyperisin maddesi mutluluk hormonunun salgılanmasına yardımcı olarak kişilerde mutluluk hissi yaratır ve depresyon etkisini azaltır. Anti depresan özelliği vardır.
Antiseptik özellikler gösterdiğinden vücudu mikroplara karşı koruyor ve Hormonları dengeliyor. İltihap önleyici etkiler göstererek vücutta oluşan iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek oluyor.
Korku, uykusuzluk, gerginlik gibi durumlarda da kullanılabilir.
Ayrıca araştırmalardan alınan sonuçlara göre kullanımı alkol bağımlılığı tedavisi sonrası ellerde ve ayaklarda oluşan titremeleri engeller.
Yurt dışında genellikle ilaçları bulunarak, depresyon tedavisinde kapsül ve tablet ilaçlar olarak kullanılır.
Ağrı kesici ve kramp çözücü etkileri olan sarı kantaron otunun, çayı banyo olarak kullanılır ve yaraların iyileşmesine yardımcı olur.
Kan basıncını düşürür. Stresin etkilerini azaltır. Tüm bunların sonucunda oluşabilecek kalp hastalıklarını da engeller.
Hücrelerin daha hızlı yenilenmesini sağladığından yaraların da hızla iyileşmesine yardımcı oluyor. İltihapları giderici etkisinin olması da sarı kantaronun faydaları arasındadır.
Son zamanlarda sarı nokta hastalığı tedavisinde de kullanılır. Bu şekilde hastalığı büyük ölçüde engellemiş ve görme rahatsızlığı olan kişilerin körlük durumlarını büyük ölçüde azaltmıştır.
Sarı kantaron çayı sayesinde sinir sisteminde rahatlama meydana gelir. Çay olarak tüketildiğinde hazmı kolaylaştırıyor, iştah açıcı bir etki gösteriyor.
Uykuda idrarını tutamama rahatsızlığının tedavisinde de kullanılır.
Ayrıca regl düzensizliklerine karşı da kantaron çayı içilmelidir. Günde bir bardak tüketilmesi ile regl düzensizlikleri engellenebilir.
Safra kesesi ve karaciğer gibi organların iyi çalışması için de kantaron çayı tüketilmesi tavsiye edilir.
Vücutta açılan yaraların ve yanıkların tedavisinde de kantaron yağı kullanılır. Yara izlerinin geçirilmesine de yarar sağlar.
Egzama, varis gibi cilt rahatsızlıklarında da olumlu etkiler gösterdiği biliniyor. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir.
En önemli etkilerinden birisiyse kansere karşı gösteriyor ve kanserli hücrelerin büyüyüp çoğalmasını engelliyor. Aynı şekilde sindirim üzerindeki olumlu etkileri sayesinde gastrit sorunu yaşayanlara da destek oluyor.
Sarı kantaron yağı sayesinde baş ağrısı, romatizma ağrıları, sırt, bel ve kas ağrıları gibi sıklıkla yaşanan ağrıların da azalmasında önemli bir rol oynuyor. Gut hastalığına da iyi gelir.
Vücudumuzdaki birçok hormonun düzenli bir şekilde salgılanmasına destek oluyor, bu sayede özellikle kadınların adet dönemlerinde sıkça başvurdukları arasında yer alıyor.
Kadınların adet dönemlerinde ve menopoz döneminde de fayda sağlar. Özellikle adet öncesi oluşan krampları ve ağrıları azaltır. Adet sancılarına iyi gelir. Adet sancılarını dindirme konusunda etkili olduğu bilinen sarı kantaron, menopoz dönemindeki kadınların da sıkça başvurduğu bitkilerden sayılıyor.
Doğal bir antidepresan etkisi göstererek sinirleri yatıştırıyor. Bu özelliği sayesinde stres kaynaklı uykusuzluğun, kaygı, korku gibi hislerin azalmasını sağlıyor.
Mutluluk hormonlarının salgılanmasını destekleyerek depresyon gibi olumsuz ve ciddi sorunlardan kurtulmaya yardımcı oluyor.
Ciltte oluşan sivilcelerle baş etmeyi de bilen sarı kantaron, sivilcelerden kalan izlerin de geçmesini sağlıyor. Güneş yanığı gibi dönemsel cilt lekelenmelerinde de olumlu etkileri olduğu için sıkça kullanılıyor.
GASTRİT, ÜLSERE KARŞI KANTARON ÇAYI İÇEBİLİRSİNİZ!
Bazı mide hastalıklarına iyi gelir. Mide hastalıkları dendiği zaman gastrit ve ülser ilk akla gelen rahatsızlıklar arasındadır. Gastrit ve ülser tedavisi için 20 gr. kuru kantaron 1 lt. suda kaynatılarak günde 3 bardak içilir.
SARI KANTARON ÇAYI NASIL YAPILIR?
Kantaron çayı için bir yemek kaşığı sarı kantaron bitkisi küçük küçük parçalara ayrılır. Parçalara ayrılmış bitkiler yarım lt. suyun içine atılır ve 15 dk. kaynatılır. Daha sonra 5 dk. demlenmesi için beklenir ve süzülür. Sarı kantaron çayı servise hazırdır.
SARI KANTARON ZARARLARI VEYA YAN ETKİLERİ NELERDİR?
Faydalarında da gördüğünüz gibi sarı kantaron vücutta ciddi değişikliklere neden olduğundan aşırı dozda kullanılmamalı, günde 1 ya da 2 fincandan fazla çayı içilmemeli ve sarı kantaron yağı fazla kullanılmamalıdır. Aksi takdirde faydaları zarara dönebilir, örneğin hazmı kolaylaştırma etkisi bir anda sindirim sisteminizin bozulmasına ve ishal olmanıza neden olabilir.
Açık ten rengine sahip kişilerde veya güneş ışığına ve solaryuma karşı duyarlı kişilerde rahatsızlık oluşturabilir.
Yüksek tansiyon rahatsızlığı olan kişilerin, hamile veya emziren bayanların da sarı kantaron otu kullanması tavsiye edilmez.
Bazı kişilerde baş dönmesi, mide bulantısı ve yorgunluk gibi yan etkileri görülebilir.
Düzenli kullandığınız bir ilacınız varsa kantaron kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız. (sifalibitkitedavisi.com ve yemek.com sitelerinden derlenmiştir.
KAYNAKLAR:
Organicfacts : health-benefits/herbs-and-spices/st-johns-wort
Webmd : vitamins-supplements/ingredientmono
Drugs : st-john-s-wort
Draxe : st-johns-wort-uses