1.11.2024 13:32:17
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Bu Desteklerden Faydalanın!

Devletin vatandaşlara güzel imkânlar sağladığını ve büyük destekler verdiğini ifade eden Vali Baruş “Kırsal yatırım destekleri konusu özellikle ilçelerimizde köylerde yaşayan vatandaşlarımız için son derece önemli. Bu desteklerden gerektiği gibi istifade etmeye bakın” dedi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : GENEL02 Kasım  2016 Çarşamba - 12:33
Vali Baruş’tan Yatırımcılara: “Bu Desteklerden Faydalanın”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi programının 11. Etap tanıtımı Bolu Ticaret ve Sanayi Odası’nda yapıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından uygulamaya koyulan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı 11. Etap tanıtım toplantısı yapıldı.
Düzenlenen toplantıya Bolu Valisi Aydın Baruş, Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Belediye Başkan Yardımcısı Ekrem Çetinkaya, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, oda ve birlik başkanları, üyeleri ile çiftçiler katıldı.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programda ilk konuşmayı yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programlarının esas amacının kırsal alanda gelir düzeyinin arttırılarak köylünün köyde tutulması olduğunu kaydetti.

“Ülke Genelinde 3. Sırada Yer Alıyoruz”
Bu desteklemeler kapsamında proje sayısı ve hibe miktarı bakımından ülke genelinde Bolu’nun 3. sırada olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, “2014-2016 yıllarında 9. ve 10. etaplarda İl Müdürlüğü olarak tebliğin duyurulması hususunda Bolu Merkez ve ilçelerde yaklaşık bin kişi ile yüz yüze toplantılar düzenlenmiştir. Bu yıla kadar bu şekilde bir yoğunluk görülmemiştir. Proje uygulaması ile ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile koordinasyon sağlanarak yatırımcılar için bürokratik işlemlerin hızlandırılması sağlandı ve bütün bu çabalarımız sonucunda proje sayısı ve hibe miktarı açısından ülke genelinde ilimiz 3. sırada yer almıştır. Bu iki etapta da toplam 300 başvuru olmuş, 9. Etapta 69,10. Etapta 49 olmak üzere toplam 118 proje onaylanmıştır. Bu projelerden; 9. Etapta 43,10. Etapta 33 yatırımcı olmak üzere toplam 76 yatırımcımız ile hibe sözleşmesi imzalanmıştır” dedi.
“Son 11 Yılda Toplam 282 Milyon 500 Bin Tl Destekleme Yapılmıştır”
2016 yılı dâhil son 11 yılda 282 milyon 500 bin TL destekleme yapıldığını belirten İl Müdürü Taş, “Bakanlığımız Bolu iline 159 proje hakkı vermiştir. Bu projelerin 47 tanesi bitkisel üretime ayrılmış, 112 tanesi de büyükbaş ve küçükbaş hayvancılığına tahsis edilmiştir. Projelerden 37 tanesi tamamlanmış olup diğer büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sevkiyatları başlamıştır. Kısa sürede bu proje sahiplerine de bir program dâhilinde hayvanları teslim edilecektir. 2016 yılında ekonomik yatırımlar, genç çiftçi, hayvansal ve bitkisel üretim kapsamında toplam 58 milyon 500 bin TL destekleme yapılmış olup, 2016 yılı dâhil son 11 yılda toplam 282 milyon 500 bin TL destekleme yapılmıştır” diye konuştu.
“Bu Desteklerden Bu Programdan Faydalanmanızı Öneriyorum”
Destekleme programını çok önemsediklerini söyleyen Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş ise yapılacak olan proje sayısına göre hibe verileceğinin altını çizerek, çok sayıda proje üretilmesi gerektiğini belirtti. Ateş, “Biz programı açıkça önemsiyoruz. Odamız, Valimiz ve Milletvekillerimiz olarak hep beraber bir mücadeleler veriyoruz. Ticaret ve Sanayi Odalarının şura toplantıları olur. Şura toplantılarında sayın Bakanlarla, sayın Başbakanla bizzat konuşma imkanımız olur. Biz bu şura toplantılarında devamlı kırsal kalkınma ile ilgili konuları dile getirdik.”dedi.

“Projenizi Yapanlar Projeyi Takip Etmeli”
Projeyi yapan firmaların projenin her aşamasında takip etmeleri gerektiğini de sözlerine ekleyen Ateş, “Projeyi yapan arkadaşlarımızın projeyi yaptırdıkları işlerin yaptırdıktan sonra mutlaka projesini takip etmesi gerekiyor, destek vermeleri lazım. Bu konuda destek istiyoruz. Özellikle programda yer alan projeleri geçmiş arkadaşlarımızda imalat esnasında sıkıntılar yaşıyorlar. Hem kontrol aşamasında sıkıntı yaşıyorlar hem de paraların geri alınması aşamasında sıkıntı yaşıyorlar. Böyle problemlerimiz var. Proje yapıyorsanız projeyi kağıt üzerinde yaptıktan sonra uygulama aşamasına geçtiğiniz zaman aslına uygun yapmaya gayreti içinde olun. O projenin dışına çıkmamaya gayret edin. Çünkü idarenin de buna bir imtiyazı olamaz. Proje aşamasında kararımızı net vermemizde yarar var. Bu konuda da herkesin projesini net olarak belirlenmesi lazım. Bu programda iki üç tane konu ilave geldi. Özellikle enerji konusu da ilave geldi. Önemli konular. Enerji konusunda çağrı yapmak gerekirse SEPAŞ yetkililerine, toplu bir şekilde çağrı yapmamız lazım. Çünkü burada izin almak adına sıkıntılar yaşayabiliriz” ifadelerini kullandı.
“Sanayi Yatırımlarında Maalesef Özendirici Bir Konuma Sahip Değiliz”
Yapılan desteklemelerin son derece önemli olduğunu belirten Bolu Valisi Aydın Baruş, “Bugün ilimiz açısından gerçekten önem taşıyan bir konu ile ilgili olarak sizleri bilgilendirmek üzere yapılan bu toplantının açılışında hep beraber bulunuyoruz” dedi.
Bolu’nun ekonomik ve sosyal kalkınmışlık bakımından Türkiye’de 11’inci sırada olduğunu kaydeden Vali Baruş, “Biraz önce Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımızın bahsettiği gibi Bolu ekonomik ve sosyal kalkınmışlık bakımından Türkiye’de 11. sırada yer alıyor. Türkiye’de yaşanabilir şehirlerarasında da Bolu 3. sırada yer alıyor. Bu yaşanabilir kentler sıralaması kriterlerinde öncelikle sağlık, eğitim, şehirleşme gibi hususlar önem arz ediyor. Bolu’nun yatırım teşvikleri bakımından da 2. Bölgedeki iller arasında olduğunu biliyorsunuz. Çevresinde yatırım teşvikleri bakımından çok daha avantajlı iller olması münasebetiyle sanayi yatırımlarımızda maalesef özendirici bir konuma sahip değiliz. Diğer bir taraftan Bolu, şehir merkezi gerçekten yaşam standartları yüksek olan bir yer ancak, kırsala doğru gittiğimizde bu standardın azaldığını, geçim kaynaklarının azaldığını, bu nedenle de ilçelerimizden, köylerimizden şehir merkezine yoğun bir göç olduğunu gördüğümüz bir şehir. Bu hususlardan şunu çıkarmak gerekir ki, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız tarafından öngörülen ve Türkiye’de 81 ilin yararlanması, bazı konularda da sadece 39 ilin yararlanması için açılan programlar ilimizin kırsal kalkınması açısından son derece önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
“Bolu Turizm Bakımından Gelişmeye Başlayan Bir İl”
Girişimcilerin bu desteklerden yararlanması için her türlü yardımı yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini dile getiren Vali Baruş, “Kırsal Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi bu açıdan çok önemsememiz gereken bir konu. Bu program kapsamında desteklenecek hususlardan bazılarını arkadaşlarımız biraz önce ifade ettiler. Özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık, enerji konusu, tarımsal hammaddeye dayalı işletmeler, kırsal turizm yatırımları bu alanda üzerinde durmamız gereken konular. Bolu olarak özellikle KOBİ niteliğindeki işletmelerimizin kendi imkanlarıyla yapamadığı yatırımları bu hibeler kapsamında yapabilmeleri olanaklı hale geliyor. Bu açıdan da öncelikle aklımıza gelen gündemde olan bir konu var. Gerede ilçemizdeki deri sanayicilerimizin yeni OSB’ye taşınması. Orada bildiğiniz gibi dericilik ilçe halkının geçim kaynakları arasında birinci sırada gelmekte. Diğer taraftan ilimiz turizm bakımından yeni gelişmeye başlayan bir il ve bildiğiniz gibi ilimizde Köroğlu Dağı Turizm Gelişim Alanı olarak çok geniş bir saha turizm alanı olarak ilan edildi. Daha önceden yine bu alan içerisinde 3 tane turizm merkezimiz vardı. Bu alan içerisinde de yapılabilecek kırsal turizme dayalı yatırımlar bu program kapsamında değerlendirilebilir. Dolayısıyla köylümüzün, girişimcimizin kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımızın yapacakları yatırımlara destek olması açısından bu programın çok önemsenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bizler girişimcilerimizin bu programdan istifade etmesi için elimizden gelen her türlü yardımı yapıyoruz.

“Mağdur Olmamak İçin Destek Alın”
Projeye başlamadan önce mutlaka Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’ndeki uzman kişilerden destek almalarını çiftçilere ve girişimcilere öğütleyen Vali Baruş, “2014-2016 yılları arasında 9. ve 10. programda biliyorsunuz kanatlı hayvancılık sektöründe kümes yapımı konusunda ilimiz Türkiye’de desteklenen proje sayısı ve hibe miktarı açısından 3. Sırada yer almıştır. Yani en fazla destek alan illerden birisiyiz. Memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki 76 proje bu desteklerden faydalandı. İlimizde yaşayan vatandaşlarımızın, çiftçilerimizin ve yatırımcılarımızın bu imkânlardan istifade etmesi için elimizden gelen her türlü olanağı seferber ettik, ediyoruz. Hazırlayacağınız projeler konusunda tabi ki bu işi profesyonel olarak yapan danışma ofislerinden yardım alacaksınız. Ancak şu önemli ki hazırlayacağınız projenin uygulanabilirlik açısından sağlıklı olması lazım. Bunun için de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz size danışman düzeyinde hizmet verecektir. Lütfen bir yanlışlık yapıp zor durumda kalmamak için proje hazırlamadan önce Müdürlüğümüzden gerekli bilgileri alınız. Çünkü uygulama safhasında da bazı zorluklar yaşıyoruz. Projelerin uygulanması safhasında projeye uygun olmayan müracaatlar ve uygulamada projeye aykırı hususlarda rastlanılan eksiklikler yatırımcılarımız mağdur etmekte. Bu da teşvikleri, destekleri geç almalarına yada eksik almalarına neden olmakta. Bu açıdan mağdur olmamanızı istiyoruz” şeklinde konuştu.
“2 Milyon Tl’lik Yatırımın 1 Milyon Tl’sini Devlet Hibe Veriyor”
Devletin vatandaşlara güzel imkânlar sağladığını ve büyük destekler verdiğini ifade eden Vali Baruş bunu şu şekilde açıkladı: “Kırsal yatırım destekleri konusu özellikle ilçelerimizde köylerde yaşayan vatandaşlarımız için son derece önemli. Bu desteklerden gerektiği gibi istifade etmeye bakın. Devletimiz o kadar güzel imkânlar sağlıyor ki kendi işini kurana, kendi işini yapana. Düşünün ki bir işletme inşa etmeyi düşünüyorsunuz ve bunun maliyeti 2 milyon TL. Bunun 1 milyon TL’sini devlet size hibe olarak, karşılıksız veriyor, hiçbir teminat istemeden. Dolayısıyla bu desteği gerektiği gibi değerlendirebilirsek bizim esas sorunumuz olan kırsal kalkınmadaki geri kalmışlığımızı, ekonomik olarak yetersizliğimizi aşma yönünden çok büyük bir aşama kaydederiz.”
“Kırsal Alandaki İmkânlarımızı, Olanaklarımızı, Potansiyelimizi İyi Değerlendirmeliyiz”
Çiftçilerin ve girişimcilerin bu programa ilgi göstereceğine inandığını kaydeden Vali Baruş, KOBİ’lerin ve genç girişimcilerin de bu desteklemelere ilgi göstereceğine inandığını vurguladı. Projelerin 4 Aralık’a kadar Müdürlüğe teslim edilmesi gerektiğini ifade eden Vali Baruş,”Ben bu programa gerekli ilgiyi göstereceğinize inanıyorum. Birazdan arkadaşlarımız program hakkında, desteklenecek projeler hakkında sizleri bilgilendirecekler. Bu çalışmayı bütün ilçelerimizde gerçekleştireceğiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz tarafından, uzmanlarımız tarafından bilgilendirmeler yapılacak. 4 Aralık’a kadar bu projelerin hazırlanıp teslim edilmesi gerekiyor. Bu aşamada da yardımcı olunabilecek hususlarda 24 saat arkadaşlarımızı görevlendiriyorum. Kimse burada çiftçilerimize, yatırımcılarımıza hizmet etmekten kaçınamayacak. Yaşadığınız sorunlarda da önceki programlarda olduğu gibi burada yapabileceğimiz işler konusunda da elimizden gelen her türlü çabayı serf edeceğiz. Yeter ki siz verimli, ekonomik ve ilin ekonomisine katkı sağlayabilecek yatırımlar konusunda istekli olun. Biraz önce ifade edildi 2016 yılında 159 genç girişimci destek almış ben buna çok sevindim. Özellikle kırsal kesimde eğitimli ve tarım üzerine eğitim almış gençlerimizin tarım, hayvancılık konularına, arıcılık konularına önem vermesi bizleri sevindiriyor. Biz kırsalımızı ancak böyle ayakta tutabiliriz. Yoksa köylerimizi terk ederek, topraklarımızı terk ederek, her şeyimizi şehirlerde aramaya başlarsak, şehirlerde umduğumuz, beklediğimiz hayatı bulamayabiliriz. Ekonomik bakımdan zor geçinen aileler, ekonomik yetersizlikler taşıyan aileler ortaya çıkmaya başlar. Bu gelişmeyi biz hiçbir zaman arzu etmeyiz. Onun için kırsal alandaki imkânlarımızı, olanaklarımızı, potansiyelimizi iyi değerlendirmeliyiz. Bu konuda yapacağınız yatırımlarda, projelerde hepinize başarılar diliyorum. İnşallah ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olur” ifadelerini kullandı.
Yapılan konuşmaların ardından İl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şubesi Müdürü Hasan Şen ve proje uzmanları katılımcılara birer sunum yaparak desteklemeler ve hazırlanabilecek projeler ile ilgili bilgiler verdiler.



 

YAZARLAR

Tamamı