26.04.2024 06:13:02
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Çağlar, Yeniçağa'yı Anlattı!

Bolu Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar, ilçede gerçekleştirdiği icraatların tüm ayrıntılarını Bolu Objektif haber sitesine anlattı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR18 Kasım  2022 Cuma - 19:23
BAŞKAN ÇAĞLAR, YENİÇAĞA’YI ANLATTI
Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar, ilçede gerçekleştirdiği icraatların tüm ayrıntılarını Bolu Objektif haber sitesine anlattı. Büyük bir borçla devraldığı belediyeyi artıya geçiren ve belediyecilik anlayışıyla adından övgüyle bahsettiren Çağlar; “Artık bundan sonra Yeniçağa’da genel olarak yapılacak olan çoğu şey yapıldı. Çok şükür. Allah bunu bana nasip etti. Bundan sonra yapacağımız şey, Yeniçağa ilçemizi daha da güzelleştirmek ve görseline önem vermektir” dedi.
Recayi bey, Faaliyete geçmeye hazırlanan Yeniçağa Organize Sanayi Bölgesi hem Batı Karadeniz, Doğu Marmara ve İç Anadolu’yu birbirine bağlayan noktadaki stratejik konumu, hem de son yatırım teşvik düzenlemesiyle birlikte yapılacak olan yatırımlarda 4.Bölge teşvikten yararlanabilecek olması nedeniyle büyük bir önem kazanıyor. Kamulaştırma çalışmaları ile resmi işlem süreci ne durumda?
1997 yılında yürürlüğe giren Organize Sanayi Bölgemiz ile ilgili olarak o günden bugüne kadar görev yapan belediye başkanlarımız ufak tefek çalışmalar yapmışlar ama herhangi bir ilerleme kaydedilmemiş. Göreve başladıktan sonra Yeniçağa’nın geleceğini Organize Sanayi Bölgesinin kurulumunda gördüğüm için bu konuya ağırlık verdik. İlk dönemimizde bakanlıkta halledilecek ve maddi değeri olan işlemler için uğraşlar verdik. Bunları bitirdikten sonra da uzlaştırma yoluyla da kamulaştırmaya gittik. Şu anda % 50’ye yakın yeri uzlaşma yoluyla hallettik. Hepsine parası ödendi. Maliye arazini de aldık. Şu anda ilgili alanın % 50’si Yeniçağa Organize Sanayi Bölgesinin uhdesine geçmiş durumdadır. Geriye kalan % 50’si için de çalışmalarımız sürüyor. Allah nasip ederse kamu yararı kararı gereğince bu konuda da önemli adımlar atacağız. Biz bu konuda kamulaştırma kararı aldık. İnsanlar paraya itiraz ettiği için mahkeme süreci devam ediyor. Mahkeme süreci başlamış durumda. En kısa zamanda o da bitecek. İlgili yer komple organize sanayi bölgesinin uhdesine geçecek. Ondan sonra da 18.madde uygulaması yapılıp parsellerimizi satışa sunabileceğiz. Satıştan elde edeceğimiz parayla da altyapısını tamamlayacağız. En büyük hedefim de budur zaten…
Yeniçağa OSB ile ilgili olarak sanayicilerden ciddi yatırım talepleri hem Bolu Ticaret ve Sanayi Odası üzerinden hem de size ulaşmaya devam ediyor. Şu ana kadar ki yönelimden memnun musunuz?
Eğer biz bu arsaları alabilirsek ve mevcut işlemler bitse toplam 55 parselimizin bir yıl içinde dolacağına inanıyorum. Bu konuda oldukça seçici davranacağız. Buraya seçtiğimiz insanlar gelecek. Ona göre işkollarını da tespit ettik zaten.
Yeniçağa OSB, sahip olduğu özellikler ve yatırımcılara sağlayacağı avantajlarla önümüzdeki süreçte hem Bolu’nun en avantajlı OSB’si hem de bölgenin en gözde OSB’lerinden birisi olacak. Bu konuda neler söylemek istersiniz?
Yeniçağa olarak, Ankara’ya 150 kilometre, İstanbul’a 280 kilometre ve Filyos limanına 120 kilometre mesafede olan bir konumdayız. Yeniçağa olarak şu anda hak etmediğimiz bir düşüş trendindeyiz nüfus olarak. İnşallah bu OSB ile bu trendi yükselişe geçireceğiz. 4. Bölgeden teşvik aldığı için inanıyorum ki bir an önce dolacak ve Yeniçağa Organize Sanayi Bölgesi bu bölgede en değerli sanayi bölgesi olacak. Buna yürekten inanıyorum.
Yeniçağa OSB ilçede üretim ve istihdamın artırılmasına büyük bir katkı sağlayacak gibi görünüyor. Bu aşamada Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ile nasıl bir işbirliği planlıyorsunuz?
OSB’lerin 3 tane ortağı var. Birisi Özel İdare, birisi belediye, birisi de ticaret odasıdır. Mevcut çalışmalarımız bu üç ortak üzerinde onların yönetim kurulu üyelerinin vermiş olduğu kararlar doğrultusunda sürdürülmektedir. Sağolsun Bolu Ticaret ve Sanayi Odası başkanımız Türker Bey bize bu konuda çok yardımcı oluyor. İstişarelerimiz devam ediyor. Hep beraber birlikte burayı kalkındırmaya çalışıyoruz.
Son 3,5 yıldır pandemi sürecine denk gelmesine rağmen Yeniçağa ilçesinde yaptığınız çeşitli icraatlar var. Bunlardan kısaca bahsedebilir misiniz?
2019 yılındaki seçimlerden sonra İlçemizde yaptığımız icraatların ilki sanayi sitesindeki yolların asfaltlanmasıydı. Bunun sözünü vermiştik. İlk önce bunu bitirdik. Vermiş olduğumuz sözlerden biri Organize Sanayi Bölgesiydi. Onunla ilgili gelişmeleri size anlattım. Millet Bahçeleri ile ilgili sözlerimiz vardı. Şu anda 3.etabın ihalesi bitti ve yapımı başladı. Tam 3 tane millet bahçesini bu dönemde hayata geçirdik. Çoğu ilçe daha bunun bir tanesini bile yapamadı. Elhamdülillah, 3’üncüsünü yapıyoruz. O zamanlar Ankara Büyükşehir Belediyesinden aldığımız bazı park ve bahçe ürünleri vardı. Bunları yerine yerleştirdik. Karavan parkı düşüncemiz var. Bunun içinde Çevre Bakanlığı ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile görüşmelerimiz devam etmekte. Burası sulak alanlar olduğu için izne tabidir. Onlardan da izin aldığımız zaman çok büyük bir ilerleme kaydedeceğiz. Planlamamız devam ediyor. İnşallah, karavan parkını da ilçemize kazandırarak turizme katkıda bulunmuş olacağız.”
"Yeniçağa’ya TOKİ yapacağız” demiştik. TOKİ, yeri bedava istiyor. Ya maliye arazisi olmasını istiyor ya da belediyelerin kendisinin vermesini istiyor. Maliye arazini bulduk. Zemin etütleri zayıf çıktı. Burasının maliyetlerinin yüksek olduğunu ifade ettiler. Bizden yeni bir arazi alanı göstermemizi istediler. Yeniçağa, Bolu’nun coğrafi olarak en küçük ilçesidir. Belediyemizin yeri yok. Maliyenin de başka bir arazisi yok. TOKİ başkanı ile görüşmeye gittim. Bizden yardımcı olmalarını rica ettim. Sağ olsun bizleri kırmadı. Daire başkanına yer alınması konusunda talimat verdi. 50.000 metrekare yer aldık. Şu anda ihalesi bitti. Dar gelirli vatandaşların konut sahibi olabilmeleri için açıklanan son projede aynı statü içerisine aldırdık. 206 tane konutumuzun inşaatı başlamak üzere… TOKİ binalarının olduğu yerde cami yoktu. O yüzden Cami sözü vermiştik. Bu Camiyi de bitirdik ve ibadete de açıldı.
“Tekke barajından su getireceğiz” demiştik. Bu konuyla ilgili tüm sözleşmelerimiz tamamlandı ama TEKKE barajı bitmediği için şu anda suyumuz yine eski pompalardan devam ediyor. TEKKE barajı bittikten sonra oradan arıtılmış suyumuz ilçemize gelecek. Şu anda su sorunumuzda zaten yok. Yeni kuyular açtık. Hatta tadilat ve tamirat işlemleri şu anda tüm depolarda var. Çünkü son zehirlenme olayından dolayı bizlerde çok hassaslaştık. Daha önceden önlemlerimizi almıştık ama yine de bir eksiğimiz olmasın diye baktırıyoruz. Temizlik ve hijyen açısından bütün önlemlerin üzerinde duruyoruz. Sonra su konusunda belediye olarak bir şey daha yaptık. Yıllar önce ilçemize kendi cazibesiyle gelen bir su kaynağımız vardı. Bu su kaynağımızı tekrar revize ederek ve hattını yenileyerek bütün camilerimize ve sokak çeşmelerine dağıtıyoruz. Yeni bir depo yaptık. Şu anda bitti. Bir tane daha suyumuz var Gölköy’den gelecek olan. Bunu da yolun alt tarafına yani bizim millet bahçelerindeki sulama, çeşmeler, camiler yani oradaki bütün halka açık yerlere Allah nasip ederse bağlamayı planlıyoruz. Orta refüjümüzden göreve geldiğimiz günden bu yana bir randıman alamadık. Allah nasip ederse onu da düzenleyeceğiz.
"Yeniçağa’da termal su araştırması" yapacağımızın sözünü vermiştik. Bunun için MTA ile olan yazışmalarımız devam ediyor. MTA yetkilileri ilçemize gelerek belli bir bölgede sıcak su yani termal su olabileceğini söylediler ancak sismik araştırma gerekiyor. Bunun içinde uğraşlarımız devam ediyor. Termal tesis alanı ile ilgili olarak bir yatırımcı vardı. Bütün projeleri yapılmasına rağmen pandemi süreci yüzünden gelemediler. Bizde ilgili yatırımcıya ‘ Siz buraya sondajınızı vurun, sıcak suyu çıkarın, gerekli olan imar değişikliğinizi o zaman yaparız’ dedik. Çünkü bizim bunu durup dururken yapacak durumumuz yok. İlgili yatırımcı şu ana kadar gelemediği için bu iş şu anda bekleme konumunda…
Sanayi Sitesinin asfaltlama işleminin tamamını bitirdik. Sanayi sitesi asfaltı demek bir ilçenin asfaltı demektir. Bunun için belediyenin bütçesinden herhangi bir para çıkmadı.
112 Acil binamızın yapılması için belediye olarak yer yerdik ve 112 acil servis binamızı yaptırdık. Sağlık bakanlığı ile ortaklaşa çalışarak 112 Acil Servis binamızı ilçemize kazandırmış olduk.
Yeni Hal Binamızın yapılmasının ardından Eski Hal binamızı yıkarak o mahalledeki insanların nefes alabileceği, büyük bir park yapmayı düşünüyoruz. Eski Hal binası çok eski bir bina. Bu binanın belirli bir kısmını yıktık. Belli bir kısmında da garibanlar ve bakıma ihtiyacı olan insanlar oturduğu için yıkamamıştık. Bu insanlarımızı tadilatlarını yaptığımız yeni bir lojmana taşıyacağız. Ardından da binanın geri kalan kısmını da yıkacağız. Bir de İtfaiye binası sözünü vermiştik. İtfaiye binamız bitti. Şu anda yapmaya kalkacak olursanız 4 Milyon lira değerinde… Bir de arkasına sundurma yaptık. Onu da yaptırmaya kalksanız 2 milyon lira ediyor. Yani 6 Milyonluk bir eseri ilçemize Elhamdülillah kazandırmış olduk.
Benim yaptığım itfaiye binası şu anda ülkemizin birçok kentinde yoktur. Bunun altını önemle çizmek isterim.
Halı sahamız yıkılmıştı. O yüzden yeniden yaptırıyoruz. 2 milyon 300 bin TL ödenek çıkardık. Futbol sahamızı standartlara uygun hale getirmek için 5 milyon 500 bin TL ödenek çıkardık. Bunu da yeniden yapıyoruz. Çevre bakanlığından aldığımız parayla ilçemize yeni bir Arazöz aracı kazandırdık.
Yeni mezarlık alanını tepelik bir alan olduğu için 3 bin kamyon gibi bir hafriyatla düzelttik. İstinat duvarını ördük. Orada hazır mezarlar oluşturacağız. İnsanlarımıza da bu şekilde hizmetlerimizi yapmış olacağız. Bizim mezarlığımızda taş çok çıkar. O yüzden bu mezarların alanını 2,5 metre derinliğinde komple ekskavatör ile kazdırdım. Bütün taşları ayıklattırdım ve dümdüz bir alan oluştu. Böylece mezar yerimizi planlı, programlı ve yeşil alanların hâkim olacağı bir yer haline getireceğiz.
Önümüzdeki yerel seçimlere yaklaşık 1,5 yıl kaldı. Bu süreçte yapmayı planladığınız şeyler var mı?
Bir kere Organize Sanayi Bölgesini tamamlamak istiyoruz. Görev süremiz bitmeden bunu başarmaya çalışıyoruz. Bunun içinde büyük mücadele veriyoruz. Mevcut TOKİ yapımları bitecek inşallah. Yeniden bir TOKİ arsası araştırıyorum. Çünkü buraya organize sanayi bölgesi geldiği zaman yeni konut ihtiyacı doğacak. Bunun içinde planlarımız devam ediyor. Asfaltsız yerimiz olmamasına rağmen daha önceden atılmış ve eskimiş olan asfaltlarımızı yenileyeceğiz. 150 ton bitümümüz var, bunun karşılığında Allah nasip ederse asfalt yaptıracağız. Bu yıl sonuna kadar bitirmek istiyoruz. Yapamazsak ta önümüzdeki yıl bu asfaltımızın yapımını gerçekleştireceğiz. Hükümet meydanı dediğimiz yerde bir düzenleme düşünüyoruz. Bunu da önümüzdeki aylarda yapacağız.
Artık bundan sonra Yeniçağa’da genel olarak yapılacak olan çoğu şey yapıldı. Çok şükür. Allah bunu bana nasip etti. Hal binasından, Kapalı Pazar yerine… Butik Otelinden, Kır lokantasına… Okulundan, Hastanesine… İtfaiye binasından, Belediye binamızın tadilatına… Camisinden, Postanesine kadar Cenab-ı Allah bunları yaptırmayı ya da yapmayı bana nasip etti.
Yeniçağa Belediyesinin 4,5 milyon TL dolayındaki borcunu ödedikten sonra kasamızda 2,5 milyon lira parası olan ve borcu olmayan bir belediyeyiz şu anda. Göreve ilk geldiğimizde her yerimiz icralıydı. Şu anda artıya geçtik ve 2,5 milyon TL civarında da paramız var. Yani, ben parayı getiriyorum ama bizim çocuklar harcayamıyor. Bu durumdayız. Bereket var Elhamdülillah. Bundan sonra yapacağımız şey, Yeniçağa ilçemizi daha da güzelleştirmek ve görseline önem vermektir. (boluobjektif.com)

 

YAZARLAR

Tamamı