14.05.2024 17:44:38
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

CEVİZ EĞİTİMLERİ BAŞLADI

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından yürütülen, 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı çerçevesinde, İl Özel İdaresi tarafından uygulamaya geçirilen 'Organik Ceviz Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma Projesi' Eğitim Toplantıları İl Özel İdaresi'nde başladı.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : KÜLTÜR-SANAT26 Ağustos  2014 Salı - 00:50
‘ORGANİK CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ’ EĞİTİMLERİ BAŞLADI
Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) tarafından yürütülen, 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı çerçevesinde, İl Özel İdaresi tarafından uygulamaya geçirilen ‘Organik Ceviz Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma Projesi’ Eğitim Toplantıları İl Özel İdaresi’nde başladı. Hafta boyunca 10:00-12:00 saatleri arasında devam edecek olan eğitimlerde, ceviz yetiştiriciliğinin gerektirdiği temel bilgi ve becerilerin etkin bir biçimde kullanılabilmesi anlatılacak ve katılımcılara sertifika verilecek.
Toplantının açılışına çok sayıda üretici ilgi gösterirken, Vali Ahmet Zahteroğulları, İl Özel İdare Genel Sekreteri Sırrı Köstereli, İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer, Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İsmail Taş, kurum müdürleri ve muhtarlar da katılım gösterdi.
/
Oldukça yoğun katılımın olduğu eğitim toplantısının açılış konuşmasını Proje Koordinatörü Ziraat Mühendisi Abdülkadir Öztürk yaptı. Projeye desteklerinden dolayı Vali Zahteroğulları’na teşekkür ederek konuşmasına başlayan Öztürk, Bolu’nun iklim nedeniyle ceviz yetiştiriciliğine uygun olduğunu ifade etti. Proje katılımcıları bilgilendiren Öztürk, “Projenin adı ‘Organik Ceviz Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma Projesi’ ama organik ceviz olarak değil konversiyonel olarak da biz Bolu’da ceviz yetiştirmek için gerekli gayretleri göstereceğiz. Bunun bütün finansı Doğu Marmara Kalkınma ajansı tarafından finanse edilmektedir. Cevizin son dönemlerde büyük önem arz etmesi, piyasada çok tüketilmesi ve Bolumuzun ceviz yetiştiriciliğinde iklim olarak uygun olması nedeniyle cevizi tercih ettik. Diğer meyveler ile ilgili de bundan sonra çalışmalarımız olacak ama cevizin artı bir faydası daha var. Beklediğinde, ileriki dönemlerde tüketildiğinde de herhangi bir sorun teşkil etmiyor. Diğer meyvelerde bu söz konusu değil. Üretim olarak batı Karadeniz ve Marmara illerine baktığımızda en az seviyede Bolu’da ceviz yetiştirildiğini görüyoruz. Dolayısıyla Bolu’da ceviz projesine büyük önem verdik. İnşallah böyle giderse üç yıl içinde Bolu diğer illerin üzerine çıkacaktır” diye konuştu.
Öztürk konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye, yılda yaklaşık 40.000 ton cevizi yurt dışından ithal etmektedir. Dünya ceviz ihracatında adımızın geçmemesinin en önemli nedeni üretim miktarının iç piyasayı karşılayamaması ve üretim niteliğimizin oldukça düşük olmasıdır. TÜİK verilerine göre 2013 yılında ülkemizde 213.140 ton ceviz üretilmiştir. Dünyadaki ceviz üretimi (FAO, 2013); 1) Çin 1.700.000 ton, 2) İran 450.000 ton, 3) ABD 425.820 ton, 4) Türkiye 213 ton. Bolu İli iklim ve ekolojik verileri bakımından ceviz yetiştiriciliği için ideal bir yere sahip olmasına rağmen TUİK 2013 verilerine göre yılda 936 ton ceviz üretimi gerçekleştirmiştir. TUİK 2013 verilerine göre; komşu ve yakın İllerin ceviz üretimine bakıldığında; Karabük 1.054 ton, Bartın 1.727 ton, Kastamonu 4.713 ton, Ankara 4.089 ton, Çankırı 1.208 ton şeklindedir. Bu proje ile ceviz üretiminde Bolu İli komşuları ile rekabet edebilir duruma gelecektir. Bu proje ile bölgenin tarım alanında sahip olduğu değerleri tanıtma, tarım ve onun kaynağı olan toprak konusunda farkındalık oluşturma, eğitimlerle bilinç düzeyini yükseltme, çiftçiler ve özellikle bayanlar için alternatif gelir kaynakları geliştirme, sosyal ve ekonomik yasam standartlarını artırma, sağlıklı, üretken, elindeki kaynağı tanıyan ve onu kullanabilen bireylerin sayısını artırmayı hedeflemektedir. Tarımsal üretimde Türk insanımızın en önemli özelliği söylenene değil yapılan şeye inanmasıdır. Bunun için yörede modüler ceviz bahçesi kurularak üreticilere gösterilecektir. Proje kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından oluşturulacak uygulama merkezi ile bir üretim (dikim, aşılama, budama ve diğer kültürel uygulamalar) modeli geliştirilecek, örnek uygulamalar katılımcılar ile paylaşılacaktır. Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından eğitim hizmetleri aracılığıyla üreticilerde sağlıklı ürün gelişimi sağlanmış olacaktır. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından 2014 yılında toprak analizlerinden ücret almaması o bölgede ceviz yetiştiriciliğinin uygunluğuna bakılması için tarım ruhunun canlandırılmasına ve yöre halkının istihdama katılmasını sağlama açısından önemi artacak ve bu proje ile yaygınlaşması sağlanacaktır. Projenin toplam maliyeti 54.975,35 TL’dir.”
/
“ÖZEL İDARE OLARAK BOLU’NUN, İLÇELERİMİZİN, KÖYLERİMİZİN VE KÖYLÜMÜZÜN YANINDAYIZ”
İl Genel Meclis Başkanı Yaşar Yüceer’de projenin Bolu için önemli olduğuna vurgu yaparak, “Çok yoğun bir ilgi var. Programın ne kadar faydalı olacağının da bir göstergesidir. Eğitim süresi boyunca elde edeceğiniz bilgileri, deneyimleri, köyünüzde, beldenizde örnek bahçeler oluşturarak çevrenize faydalı olacaksınız, köylerimizin gelişimine de önderlik edeceksiniz. Bu programa destek veren başta Sayın Valimiz olmak üzere katkıda bulunan herkese teşekkür ediyorum. Programın finansörü Doğu Marmara Kalkınma Ajansı. Orada beraber görev yaptığımız Valimiz Ahmet Zahteroğulları, Belediye Başkanımız Aladdin Yılmaz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Türker Ateş’e de teşekkür ediyorum. Toplantılarımızda bu projenin önemini anlatarak projenin oradan geçmesini sağladık. Ayrıca Özel İdare olarak da tüm Bolu’nun, ilçelerimizin, köylerimizin ve köylümüzün yanında olduğumuzu belirtip, bu tür projeleri her zaman destekleyeceğimizi ifade ederek hepinize saygılar sunuyorum” ifadelerini kullandı.
“ŞEHİRDE BİR ŞEY YAPILACAKSA HER KURUM ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI”
Bu projede kamu kurumlarının birçoğunun yer alamsının kendisini mutlu ettiğini belirten Vali Zahteroğulları, “Biz kamu görevlilerinin, yöneticilerinin görevi bulunduğumuz, hizmet ettiğimiz yerlerin ekonomik ve sosyal bakımdan gelişmesini, kalkınmasını sağlamaktır. Toplumun refah düzeyini yükseltmek. Bizler bunun için varız. Ben çalışma arkadaşlarıma her zaman şunu söylüyorum. Ben de dahil varlığımız hiçbir şey ifade etmiyorsa o görevde bir gün dahi durmamalıyız. Bizim varlığımız bir farklılık yaratmıyorsa, ben olmasam da işler yürüyorsa, ben bir şey katmıyorsam hakikaten o makama ve o yöreye de haksızlık ediyoruz demektir. En iyi olmak mümkün olmayabilir ama biz elimizden gelenin en iyisini yapmak zorundayız. Bütün mesele bizin elimizden gelenin daha iyisini yapabilme gayreti içinde olmamızdır” diye konuştu.
“KURUMLAR BİRBİRİNDEN KOPUK ÇALIŞMAMALI”
Yapılan çalışmalarda kurumların koordineli bir şekilde çalışmalarının gerektiğinin altını çizen Vali Zahteroğulları, “Kurumlar birbirinden kopuk çalışmamalı. Şehirde bir şey yapılacaksa , bir iş üretilecekse herkes üzerine düşeni yapmalı. Malasef bizim kamu yönetimimizde, devlet yönetimimizde böyle bir kopukluk var. Bazen aynı alanda çalışan kurumlar aynı işi herkes ayrı yönlere gittiği için sonuç ortaya çıkmıyor. Hep söylüyoruz ya un var, şeker var helva yok. Benim de Vali olarak görevim helvanın yapılmasını sağlamak. Şüphesiz bu projeleri ben yapmıyorum, ben yürütmüyorum. Gördüğünüz gibi bir çok kurum görev alıyor. Benim görevim bu koordinasyonu sağlamak. Onun da yerine geldiğini görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Bu projede herkes var. Üretici var, çiftçi var, siyasileri var, İl Özel İdaresi var, İl Genel Meclisi var, Üniversite var, Tarım Müdürlüğü var, Orman Müdürlüğü var, basın var, onların desteği var, olması gereken herkes var. Onun için de ben bu projeyi çok seviyorum” dedi.
“BU PROJEYİ % 50 BAŞARILMIŞ OLARAK GÖRÜYORUM”
“Yaptığımız iş olsun diye yapılmamalı. Sonucu olmalı. İnsanlar bundan kazanç sağlamalı” diyerek konuşmasını sürdüren Vali Zahteroğulları, bu projeyi Bolu olarak hep birlikte başaracaklarını belirtti. Vali Zahteroğulları konuşmasına şöyle devam etti; “Türkiye coğrafyası cevizin ana vatanından birisi. Ceviz yeni bir ürün değil. Ceviz kadimden beri üretilen, tüketilen bir meyve. Ceviz, emeği kolay bir meyve. Hasadı kolay, saklaması mümkün. Pazarı var. Senede 40 bin ton ithal ediyormuşuz ki Bolu olarak yaklaşık bin ton üretimimiz var. Biz bu projeye bunun için ağırlık verdik. Başka kurumların çalışmalarını da bir araya getirdik. İnşallah Bolu’da bu anlamda başka vilayetlerin, başka şehirlerin de örnek alabileceği, yada bizim başka üretimlerde örnek olabileceğimiz bir projeyi hep beraber başaracağız. O heyecanı ve ilgiyi görüyorum. Bu projeyi % 50 başarılmış olarak görüyorum. Basın mensuplarımızda çok teşekkür ediyorum. Projeyi çok sahiplendiler, benimsediler, bizim para vererek yapmamız gereken tanıtımı onlar gönüllü olarak yapıyorlar.”
“ESKİ KÖYE YENİ ADET LAZIM”
Eğitimin önemine de değinen Vali Zahteroğulları, artık teknoloji devrinde yaşadığımıza vurgu yaparak, “Geleneksel birikimlerimizden yararlanacağız ama eski köye yeni adet lazım, yeni çiftçi, yeni kafalar lazım. Nüfus artışı hızla devam ediyor. Bütün dünya tarımsal üretimi artırmaya yönelik ARGE çalışmalarına ağırlık veriyor. Üretimde kaliteyi, verimi artıracak çalışmalar hem yapılması, hem öğretilmesi lazım. Sizlerden istirhamım önceki bildiklerinizi, olumsuz örnekleri bir tarafa koyun. Yeni bilgiye, fikirlere kapımızı kapatmayalım. Sunumda da gördüğünüz gibi Türkiye’de nasıl uygulamalar var bunu araştırıyorlar. Bölgemizde ceviz işi ile uğraşan uzman arkadaşlarımızın fikirlerinden de yararlanıyoruz. Her yörenin yükseltisi, iklim koşullarına uygun fidanlar da tercih edecekler. Vatandaşlarımızın da geri besleme yapması lazım. Bunu birlikte geliştireceğiz. Birlikte doğruyu bulmamız lazım. Bu eğitim projenin başarısı için çok önemliydi” şeklinde konuştu.
“HER YIL 50 BİN CEVİZ DİKECEĞİZ”
Vali Ahmet Zahteroğulları konuşmasının sonunda Bolu Belediyesinin de projeye destek vermek istediğini müjdeleyerek, “Belediye Başkanımız Alaaddin Bey bu projeye bizde belediyeden kaynak aktarabiliriz dedi. Bütün Bolu’nun bu projeyi sahiplenmesi beni çok memnun etti, ilerisi için elimizden geleni yapacağız” dedi. Vali Zahteroğlulları ayrıca her yıl 50 bin ceviz fidanı dikileceğini, Üreticiden 5 TL alınıp, geri kalan 9 TL’nin Özel İdare tarafından karşılanacağını da sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından eğitime geçildi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Orman Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve İl Özel İdaresi tarafından yürütülen ‘Organik Ceviz Yetiştiriciliği Yaygınlaştırma Projesi’ eğitimleri AİBÜ Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamdi Zenginbal tarafından verildi. Hafta boyunca devam edecek eğitimler tamamlandıktan sonra, yine proje kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü tarafından belirlenen örnek ceviz bahçesinde 10 çeşit olmak üzere 200 ceviz fidanının dikimi yapılacak. Takibe alınacak fidanlar arasında ilimiz iklim koşullarına en uygun çeşit saptanarak ilimiz ceviz üreticilerine tavsiye edilecek. Örnek ceviz bahçesinde üreticilere uygulamalı eğitimler de verilecek. Ayrıca projensin son aşamasında Kocaeli ilinde 1500 dekarda ceviz üretimi yapılan örnek ceviz bahçesi üreticilere gezdirilecek.


YAZARLAR

Tamamı