4.12.2024 11:58:30
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Çıkan Gaz, Metan ve Karbondioksit

Yeniçağa da sondaj çalışmasında çıkan gazın, ne olduğu merak ediliyordu. Bolu'nun Yeniçağa ilçesinde belediyenin su temin etmek için geçtiğimiz yıl Aralık ayında yaptığı sondaj çalışmasında çıkan gazın, ne olduğu MTA tarafından incelendi. Su kuyusu sondaj çalışmasından çıkan gazın, debisi düşük metan gazı ve karbondioksit olduğu belirlendi.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR09 Ocak  2019 Çarşamba - 20:25
Yeniçağa da Kuyudan çıkan gazın, ne olduğu merak ediliyordu
Bolu Yeniçağa ilçesinin su ihtiyacını karşılamak için geçtiğimiz yıl Aralık ayında belediyenin yaptığı sondaj çalışmaları sırasında, Yeniçağa Gölü’ne yakın bir bölgede açılan kuyudaki suyun kaynadığı görüldü. Kaynayan sudan gaz çıktığını fark eden Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar ve ekibi, borunun ağzını çakmakla ateşleyince gazın yandığı ortaya çıktı. Sondaj çalışmasını durduran ekipler, çıkan gazın türünün belirlenmesi için Maden Tetkik ve Arama (MTA), yetkililerinden inceleme yapmak için yardım istemişti. Yeniçağa da Kuyudan çıkan gazın ne olduğu merak ediliyordu.
Kuyudan çıkan gazın, metan ve karbondioksit olduğu belirlendi
Bolu Yeniçağa Belediye Başkanı Recayi Çağlar, merakla beklenen Gaz hakkında yaptığı açıklamada, 29 Aralık 2018'de ilçede, içme ve kullanma suyu temin etmek için açtıkları kuyudan çıkan gazın türünün belirlendiğini kaydetti.
Başkan Çağlar, gazı tespit ettikten sonra ilçeye gelen Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü yetkililerinin sudan numune alarak inceleme yaptığını anlatarak, yapılan inceleme sonucunda sondaj kuyusundan çıkan gazın metan gazı ile karbondioksit gazı olduğunun tespit edildiğini söyledi.
MTA'nın kendilerine gönderdiği inceleme raporunun içeriği hakkında da bilgi veren Başkan Çağlar, "Raporda, söz konusu soğuk su kuyusunda yapılan gaz ölçümünde, kuyudan gelen gazın yüzde 3,80 oranda metan gazı ve yüzde 0,20 oranında karbondioksit içerdiği tespit edilmiştir denilmiş. Ayrıca, MTA ekiplerinin yaptıkları ölçüm esnasında, gaz debisinin oldukça düşük olmasından dolayı, kuyudan gelen gazın debisi de ölçülememiş." ifadelerini kullandı.
Başkan Çağlar, raporda gazın neden oluştuğu konusunda da bir tespit yapıldığını belirterek, "MTA yetkililerinin tespitine göre açtığımız su kuyusunda, ölçülen düşük orandaki metan gazının, gölet alanında bulunan organik materyallerin bozuşması neticesinde meydana geldiği düşünülüyor. Öte yandan, elde edilen ölçüm sonuçları değerlendirildiğinde de kuyunun ekonomik olarak önemli bir gaz potansiyeli taşımadığı da belirlenmiş." diye konuştu.
Türkiye Petrolleri AŞ'nin de buradan örnek aldığını ifade eden Çağlar, henüz bu raporun tamamlanmadığını, o rapor da tamamlanınca buradaki gazın maddi değerinin ya da kullanılır durumda olup olmadığının net şekilde belirleneceğini kaydetti.
Kaynak: boluyankihaber.com




YAZARLAR

Tamamı