ÇİPLİ KİMLİK KARTLARINI NASIL ALACAKSINIZ?
İŞTE YAPMANIZ GEREKENLER...
2017 yılı başından itibaren ülkemiz genelinde T.C. Kimlik Kartı başvuru ve dağıtımına başlanmıştır. Önümüzdeki 3-4 yıllık süreç içerisinde kimlik kartlarının tüm vatandaşlarımıza dağıtılması planlanmaktadır.
Kimlik kartı başvurusu yurt içinde, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü web portalı üzerinden ya da Alo 199 Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılır.
Kimlik kartı başvuru randevusu yerleşim yeri adresine bakılmaksızın her il ve ilçeden alınabilecektir.
Kimlik kartının geçerlilik süresi on yıl olup, sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren yenilenir.
Maliye Bakanlığınca 2017 yılında kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16,00 TL, kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32,00 TL
Başvurular alındıktan sonra başvuru değerlendirilerek, herhangi bir sorun bulunmaması durumunda kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT güvenli taşıma hizmetiyle teslim edilecektir.
Kimlik Kartı başvurusunda istenilen belgeler:
1 adet biyometrik ölçülerde ve son altı ayda çekilmiş fotoğraf.
Nüfus cüzdanı, pasaport, uluslararası aile cüzdanı, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya kimlik yerine kullanılabilecek fotoğraflı onaylı belge.
Kimlik kartının düzenlenme nedenleri ve başvuru şekli:
Doğum, değiştirme veya kayıp nedeniyle düzenlenir.
Kimlik kartı için müracaat eden, 15 yaşını tamamlayan Türk vatandaşlarının her başvuruda biyometrik verisi alınır.
Biyomerik veri alınmasına engel teşkil edecek fiziki durumun belgelendirilmesi ya da bu amaçla Nüfus Müdürlüğünde oluşturulacak komisyon tarafından bu hususun tutanakla tespiti halinde biyometrik veri alınması işlemi yapılmaz. Bu durum talep belgesinde belirtilerek sisteme kaydedilir.
Akıl sağlığı ve nörolojik rahatsızlıklar nedeniyle, içinde bulunduğu durumun hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan ya da davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan 15 yaşını tamamlamış çocuklar ile büyüklerin veli, vasi veya kayyumun ibraz edeceği rapor ile fotoğraf dışındaki verileri alınmaz. Bu durum talep belgesinde belirttirilir.
Kimlik kartında parmak izi olarak sağ ve sol el orta parmaklarının izi alınır. Sağ el orta parmağının bulunmaması halinde parmak izi sırası işaret parmağı, yüzük parmağı, serçe parmağı ve başparmak şeklindedir. Sağ elin parmaklarından bazılarının eksik olması halinde ise parmak izi sırasına göre mevcut parmağın izi alınır, sol elde de sağ eldeki işlem aynen uygulanır. Kişinin iki elinin olmaması veya parmak sırasına göre eksiklik bulunması durumunda bu husus talep belgesinde belirtilir.
Kişi ile biyometrik verisi arasında bağ kurulur ve gerekli gizlilik, güvenlik önlemleri alınarak sisteme kaydedilir. Kişinin biyometrik verisi, biyometrik veritabanına kaydedilir.
15 yaşını tamamlamayanlardan biyometrik veri alınmayacaktır. Kimlik kartında fotoğraf yer almaz ancak, başvuran tarafından talep edilmesi veya kimilik kartının seyahat belgesi olarak kullanılacağının beyan edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.
15 yaşını tamamlamayanların başvuruları veli, vasi,kayyum, bunların bulunmaması halinde çocuğun büyük ana , büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılacaktır.
Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartlar; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması halinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından veya vekaletname ibraz eden kişiler tarafından alınacaktır.
15 yaşını tamamlayanların biyometrik verisi alınacağından bu kişilerin şahsen başvuruları gerekmektedir. 15 yaşını tamamlayan kişilere kimlik kartı düzenlenmesinde talep belgesine ve imza formuna imzaları alınacak ve kimlik kartları kendilerine veya başvuru esnasında belirtecekleri ikinci bir kişiye teslim edilebilecektir.