AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, "Cumhurbaşkanlığı Sistemi" dedi ve ekledi:
CUMHURİYET'TEN ASLA TAVİZ YOK!
"DEMOKRASİMİZİ VE MİLLİ İRADEYİ DAHA DA SAĞLAM TEMELLERE DAYANDIRIYORUZ."
Bolu Milletvekili Ercoşkun, "Türkiye'nin rejimi 1923'ten beri Demokratik Cumhuriyet'tir ve öyle de kalacaktır. Türkiye'mize kazandırmayı arzuladığımız yeni Anayasa ile Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nin hayata geçirilmesini hedefliyoruz. Türkiye'ye özgü olan bu model ile 15 Temmuz'a benzer ihanetlerin önüne geçilecek, demokrasimiz ve millet iradesi daha da güçlü hale gelecek" dedi. Ercoşkun, "Cumhurbaşkanlığı Sistemi nedir?" sorusunun yanıtını tüm ayrıntılarıyla açıkladı.
AK Parti Bolu Milletvekili Ali Ercoşkun, kendisinin bizzat mesai yaptığı Anayasa Komisyonu'ndaki çalışmalarının ayrıntılarını kamuoyuna açıkladı ve marjinal çevrelerin Anayasa değişikliği üzerinden Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne dair spekülatif söylemlerine karşılık verdi.
Milletvekili Ercoşkun, komisyonda görev alan muhalif siyasilerin Anayasa Komisyonu faaliyetlerini engellenme girişimlerinde bulunduğunu belirtti ve tüm engellemelere rağmen komisyonun Anayasa değişikliğini öngören kanun teklifini kabul ettiğini bildirdi. Ercoşkun, komisyonda kabul edilen kanun teklifinin ayrıntılarını açıklayarak, şunları söyledi:
HAYATA GEÇMESİ HEDEFLENEN SİSTEM CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ
Anayasa değişikliği ile Türkiye'de rejim değişikliği yaşanacağı yönündeki algı operasyonlarının tamamı asılsız ve gerçek dışı. Statüko savunucusu marjinal çevreler, anayasa değişikliğinin gündeme geldiği ilk günden bu yana, ABD ülkesindekine benzer bir Başkanlık Sistemi'nin Türkiye'de iktidarımızca hayata geçirilmek istendiğini, hatta akıl almaz iddialarla Türkiye'nin eyaletlere bölünmek istendiğini ortaya atarak, kara propaganda çalışması yaptılar.
TÜRKİYE'DE CUMHURİYET REJİMİ 'GÜÇLÜ CUMHURBAŞKANI MODELİ' İLE DAHA DA GÜÇLENECEK
Ortaya atılan bu tarz söylemler karşısında bizler diyoruz ki; Cumhurbaşkanlığı Sistemi bir hükümet sistemidir. Dolayısı ile yapılmak istenen bir hükümet sistemi değişikliğidir. Türkiye'nin rejimi 1923'ten beri Demokratik Cumhuriyet'tir ve öyle de kalacaktır. Hayata geçirilmek istenen Cumhurbaşkanlığı Sistemi'dir, bir başka deyişle de Güçlü Cumhurbaşkanlığı Sistemi'dir.
EGEMENLİK SADECE MİLLETE AİTTİR
Milletvekili Ercoşkun, açıklamalarının devamında, Anayasa Komisyonu'nda kabul edilen anayasa değişikliği kanun teklifinin Türkiye'de demokrasiye sağlayacağı kazanımları aktardı ve ayrıntılarını şöyle açıkladı:
"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir, bundan asla taviz yok. Aynı anda yapılacak 2 ayrı seçimle Cumhurbaşkanı doğrudan millet tarafından 5 yıllığına seçilecek ve yürütme organının başı olacak ve yasama yetkisi milletin oylarıyla seçilmiş TBMM'de olacak.
YASALARI YİNE SADECE MECLİS BELİRLEYECEK
Anayasa değişikliği ile Yeni Türkiye'de hayata geçirilmesi hedeflenen sistem değişikliği ile yasama yetkisi sadece ve sadece Meclis'te olacak. Cumhurbaşkanının yasama faaliyetlerine müdahalede bulunacağı beklentileri yersiz ve gerçek dışı. Kanun teklifi yetki ve sorumluluğu Cumhurbaşkanının değil, TBMM'nindir.
YARGI 'BAĞIMSIZ VE TARAFSIZ' OLACAK! CUMHURBAŞKANI DOKUNULMAZ OLMAYACAK!
Sistem değişikliği sonrası Cumhurbaşkanı yargı boyutunda bir güç elde etmeyecek. Mevcut anayasada 'bağımsız' olan yargı sistemi ibaresine 'bağımsız ve tarafsız' prensibi eklenecek.
Hatta yargı güvenilirliğini artırmak noktasında atılan adımlardan biri de, Cumhurbaşkanının yargılanabilmesine imkan tanımaktır. Yani Cumhurbaşkanına da yargı yolu açık olacak. Meclis, üye tam sayısının 5'te 3'ünün (360) gizli oyuyla Cumhurbaşkanına soruşturma açılmasına karar verebilecek. Yine Meclis, üye tam sayısının 3'te 2'sinin (401) gizli oyuyla Cumhurbaşkanı hakkında Yüce Divan'a sevk kararı alabilecek.
YÜRÜTMENİN DENETİMİNDE DEĞİŞİKLİK YOK
Anayasa değişikliği ile birlikte hayata geçirilmesi hedeflenen Güçlendirilmiş Cumhurbaşkanı Sitemi ile alakalı tarafımıza yöneltilen sorulardan biri de; 'Yürütme denetlenmeyecek mi?' şeklindeki soru. TBMM, yürütme organını Millet adına; Meclis Araştırması, Genel Görüşme, Meclis Soruşturması ve Yazılı Soru Önergesi ile denetleme yetkisini sürdürecek.
MECLİS'İN ETKİSİ VE YETKİSİ AZALMAYACAK!
Daha önce demokratik platformlarda masaya yatırılan Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne dair endişelerden biri de, sistem değişikliği sonrası etkisiz ve yetkisiz bir Meclis ortaya çıkacağı yönündeydi. Bir kez daha belirtmeliyim ki, Anayasa değişikliği ile hedeflenen Cumhurbaşkanlığı Sistemi endişelerin aksine Meclis'i daha da güçlü hale getiriyor. Yeni sistemde Bakanlar Kurulu Meclis dışından oluşturulacağı için veya bakan olacak bir milletvekilinin milletvekilliği düşeceği için yürütmenin, yasama üzerindeki etkisi bitecek ve milletvekilleri daha güçlü ve etkin hale gelecek. Yasa çıkarma ve kaldırma yetkisi TBMM'de olacak.
CUMHURBAŞKANI'NIN YETKİLERİ SINIRSIZ OLMAYACAK
Devletin başı olarak Cumhurbaşkanı yürütme yetkisini kanunlar çerçevesinde sürdürecek.
Buna örnek olarak, Cumhurbaşkanı Meclis'i tek taraflı feshedemeyeceğini gösterebiliriz. Öyle ki, Cumhurbaşkanı Meclis'i feshederse, Cumhurbaşkanlığı da düşer. Bu durumda da TBMM ve Cumhurbaşkanlığı Seçimleri birlikte yapılır. Yine TBMM, Cumhurbaşkanını feshederse, TBMM'de feshedilmiş olur ve yine iki seçime birden gidilir."
MİLLETVEKİLİ SAYISI 600'E ÇIKACAK, SEÇİLME YAŞI 18 OLACAK
Milletvekili Ercoşkun, Cumhurbaşkanlığı Sistemi'ne dair açıklamalarının son bölümünde, Anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi halinde Meclis'teki milletvekili sayısının 550'den 600'e çıkacağını belirterek, "Meclis'te yaşanacak milletvekili sayısındaki artışla demokrasi kazanacak ve milli irade daha fazla Meclis'e yansıyacak. Ayrıca 25 olan seçilme yaşı 18 olacak. Bilindiği gibi 18 yaşında bir vatandaşımız oy kullanabiliyor; fakat 25 yaşına kadar aday olamıyordu. Bu düzenleme ile 18 yaşını dolduranlar Milletvekili seçilebilecek." dedi ve açıklamalarını noktaladı.