21.11.2024 20:27:47
USD (Alış - Satış) : 18.84 - 18.89 EUR (Alış - Satış) : 20.12 - 20.21

Dikkat! Ateş Yakmak Yasak

Bolu da tabiat ve milli parklar ile mesire alanları ve orman içi dinlenme yerlerinde piknik yapılmasının gün batımına kadar serbest, gün batımından sonra ise ateş yakmak yasak. Piknik amaçlı kullanılan yerlerde dikkat edilerek, orman yangınlarına sebebiyet verecek alanlarda piknik ateşi yakılmayacak.

Editör : Dörtdivan DünyasıKategori : BOLULULAR26 Mayıs  2022 Perşembe - 14:45
Bolu'da Gün Batımı Sonrası Piknik de Ateş Yakmak Yasaklandı
Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, özellikle piknik ve mangal ateşinden çıkan orman yangınlara dikkat çekerek; “Belirlenen alanlar dışında özellikle çam ağaçlarının olduğu bölgelerde piknik yapılmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi. Şentürk, kent genelindeki tabiat ve milli parklar ile mesire alanları ve orman içi dinlenme yerlerinde piknik yapılmasının gün batımına kadar serbest olduğunu bildirdi.
Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte yüzde 65’i ormanlarla kaplı ilimizde yaşayan ve şehir dışından gelen vatandaşlar, piknik yapmak için yeşil alanları tercih ediyor. Tabiat parkları ve belirlenen mesire alanları dışında yakılan ateşler ise, orman yangınlarına sebep oluyor. Piknikçilerin sayısının artmasıyla birlikte orman müdürlüğü ekipleri, muhtemel yangınlara karşı hazırlarını tamamladı.
Bolu Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, Vatandaşların orman yangınlarına sebebiyet verebilecek yerlerde ateş yakmamaları konusunda uyararak; “Yaz aylarıyla birlikte vatandaşlarımızın piknik yapma ihtiyaçları ve ormanla buluşma ihtiyaçları baş gösterdi. Bizler orman teşkilatı olarak tüm köylülerimizin, vatandaşlarımızın piknik amaçlı kullandıkları yerlerde dikkat etmelerini, orman yangınlarına sebebiyet verecek yerlerde ateş yakmamalarını istiyoruz. Özellikle çam türlerinin olduğu yerlerde piknik veya bahçe temizliği ateşlerinin yakılması orman yangınlarına sebebiyet verebilir. Bu nedenle biz bu yerlerde piknik yapmaya müsaade etmeyeceğiz. Bizim zaten orman teşkilatının göstermiş olduğu piknik yerleri var. Vatandaşlarımızın özellikle bu yerleri tercih etmelerini istiyoruz” şeklinde konuştu.
“Yanan alanları tekrar doğaya kavuşturuyoruz”
Bolu İl genelinde bin 15 orman gönüllüsünün eğitimlerinin devam ettiğine de işaret eden Şentürk; “Yöremizde yıllık ortalama 32 adet yangın çıkıyor. Farklı yıllarda farklı adetlerde olabilir ama ortalama 32 yangın çıkıyor. Bu yangınlarda 700 dönüm alan tahrip oluyor. Bu alanlar 1 yıl içerisinde gerek tohumla gerekse de dikimle ağaçlandırıyoruz. Yanan alanları tekrar doğaya kavuşturuyoruz. Orman genel müdürlüğümüzün başlatmış olduğu 100 bin orman gönüllüsü projesi dâhilinde bölge müdürlüğümüzde de 860 orman gönüllüsü kaydı vardı. Şu ana kadar bin 15 orman gönüllüsü kaydını yaptık. Bunların da eğitimlerini tamamlamak üzereyiz” dedi.
“Piknik yapmak, gün batımına kadar serbest"
Şu anda ormanlara giriş ve çıkışların yasaklanması konusunda alınan herhangi bir karar olmadığını vurgulayan Şentürk, “Yalnız ilimizde orman yangınına hassas olan bazı yerlerde ateş yakılmaması yönünde biz kararlarımızı aldık. Bu bölgelerde vatandaşlarımızın piknik yapmamalarını istiyorum. Bolu’da Yedigöller Milli Parkı, Abant ve Gölcük, Sünnet Gölü, Aladağ Göksu, Beşpınarlar, Kargalıgölcük, Mudurnu Sülüklügöl, Kıbrıscık Karagöl ve Ayıkayası tabiat parkları ile ilçeler ve il merkezlerinde bulunan mesire alanları ve orman içi dinlenme yerlerinde piknik yapılması gün batımına kadar serbest bırakılmıştır. Ormanlık alanlar ile ormanlık alanların civarında izin verilen yerlerde mangal, semaver, ateş yakılmasına saat 20.00’den sonra müsaade edilmeyecektir.
Tüm orman alanları ve özellikle Gürdek-Paşabükü, Doruk-Ayseki Köprüsü’ne kadar, Yeniçağa-Çapak Orman Deposu, Gerede-Aktaş arasındaki kara yollarının kenarlarında, Sünnet Gölü Tabiatı Koruma Alanı’nda ve yukarıda belirtilen piknik alanlarına giden ana yolların kenarlarında piknik yapılması yasaklanmıştır” İfadelerini kullandı. (bolununsesi.com)



YAZARLAR

Tamamı