MANTAR ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT!
Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, sonbahar mevsiminin başlaması ile birlikte artan mantar tüketimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kaynağı belli olmayan mantarların tüketilmesinin risk oluşturduğunun altını çizen Taş, vatandaşları uyardı.
Konu ile ilgili açıklama yapan Bolu İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İsmail Taş, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Sonbahar yağışlarının başlaması ile birlikte ilimiz ormanlık ve kırsal alanlarında mantar yetişmeye başlaması ile birlikte halkımız da mantar toplamaya başlamıştır. Ülkemizde ve İlimizde doğadan toplanan mantarların tüketilmesinden dolayı birçok ölümlü zehirlenme vakası görülmektedir. Mantar zehirlenmeleri, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. Ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi İlimiz ormanlık alanlarında ve kırsalında kendiliğinden yetişen çeşitli türden çok sayıda zehirli mantarların olduğu bilinmektedir. Doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak ya da pişirilerek yenmesi sonucunda ölümle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler meydana gelmektedir. Mantarın yenmesini takiben 2-6 saat gibi kısa bir sürede zehirlenme belirtileri; sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma terleme, ishal, ateş, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozuklukları görülebilir. Vatandaşların bu belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları hayati önem taşımaktadır. Ülkemizde her yıl onlarca insan mantar zehirlenmesi nedeniyle hayatını kaybediyor. İlimizde de geçen yıl yağmurum bol yağması ve ikliminde müsait olması nedeniyle bol mantar yetişmesiyle birlikte, yazık ki çok sayıda insanımız mantar zehirlenmesine maruz kalmıştır. Mantar zehirlenmelerinden korunmanın çaresi bilmediğimiz veya kaynağı belli olmayan mantarların kesinlikle yenmemesi; bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir" dedi.
Toplumumuzda doğru olduğu sanılan, ancak yanlışlığı nedeniyle tehlikeli sonuçlara yol açabilecek söylentiler bulunmaktadır.
-Zehirli mantar kurtlanmaz.
-Sirkeli ve tuzlu suda bekletilen mantarın zehri kaybolur.
-Güneşte kurutulan mantarın zehri kaybolur.
-Çayırda-çimende yetişen mantar zehirli değildir.
-Yoğurtla yenen mantar zehirlemez.
-Böcekler ve salyangozlar zehirli mantarları yemezler.
-Mantar iyi pişirildiğinde zehri kaybolur.
-Gümüş kaşık ile zehirli mantar pişirildiğinde, kaşık kararır.
-Koparıldığında rengi değişmeyen mantar zehirsizdir.
-Ağaçlarda yetişen mantar zehirsizdir.
-Bu söylenti ve inanışların tamamı yanlıştır. Mantarı toplarken, satın alırken ve tüketirken çok dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.”