Dil, Konuşma Bozuklukları ve Ses Sağlığımız anlatıldı.
Ankara Bolulular Derneği ev sahipliğinde Ankara Bolulular Federasyonu işbirliğinde her ayın ilk pazartesi günü akşamı söyleşiler devam ediyor. Oturumu yöneten Mustafa Aydınalp Dernek ve Federasyon faaliyetlerinden kısaca bilgi vererek; "Bu akşamki söyleşimizde yeni bir konu ile karşınızdayız. Ankara Bolulular Derneğimiz ve Federasyonumuz tarafından yapılan bu organizasyonda bu akşam "Dil & Konuşma Bozuklukları ve Ses Sağlığımız" hakkında Uzman Terapist Serdar Sipahi tarafından bilgiler verilecektir. Şimdi kendilerini buraya davet ediyorum. Vereceği bilgiler sayesinde kanaatimce buradan yeni bir şeyler öğrenmiş olarak ayrılacağız" dedi.
Her ayın ilk Pazartesi akşamı yapılan söyleşinin ikincisinde; Kurucu ve Odyoloji, Ses ve Konuşma Bozuklukları Uzman Terapist Serdar Sipahi, "Dil & Konuşma Bozuklukları ve Ses Sağlığımız" hakkında bilgiler verdi.
İşte, "Dil & Konuşma Bozuklukları ve Ses Sağlığımız" ne durumda? Ses ve konuşmanın sosyal ve mesleki hayatlarımızda ne kadar önemli bir yer kaplıyor? Uzman Terapist Serdar Sipahi yaptığı söyleşide aşağıdaki bilgileri aktardı.
"Dil Konuşma Uzmanı; Dil ve ilişkili bilişsel süreçler, konuşma sesi üretimi, konuşmanın akıcılığı, ses, ses yolu rezonansı ve yutma gibi konularda değerlendirme ve davranışsal yöntemlerle sağaltım sağlayan sağlık çalışanıdır. Bugün biz daha çok ses sağlığımız üzerinde duracağız.
Konuşma, her ne kadar günlük hayatta üzerinde pek de düşünmeden gerçekleştiğimiz bir beceri gibi görünse de Solunum-Fonasyon-Rezonans-Artikülasyon olmak üzere dört temel sistemin koordinasyon içerisinde çalıştığı karmaşık bir mekanizmaya sahiptir. Bu sistemlerden herhangi birinde doğuştan, dış etkenler ya da yanlış alışkanlıklar sebebiyle edinilmiş bir rahatsızlık ses sağlığımızı ve dolayısıyla konuşmamızı kısmen ya da tamamen kaybetmemize neden olabilir. Birçok insan sesi ile ilgili bir sıkıntı yaşadığı zaman kulaktan dolma önlemler almayı tercih etmekte ya da hiç önemsememektedir.
Oysa ki, ses kısıklığı gibi çok sık karşılaşılan bir rahatsızlığın bile önemsenmediği takdirde neticesi cerrahi müdahale gerektirecek bir sürecin başlangıcı olabilir. Ses ve konuşmanın sosyal ve mesleki hayatlarımızda ne kadar önemli bir yer kapladığını düşünürsek, bu konuda bilgilenmenin, bilinçli hale gelmenin de ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Ses sağlığını korumanın ilk ve en önemli adımı ses hijyenine önem vermektir. Her bireyin yaşam tarzı, günlük hayattaki alışkanlıkları gözetilerek Dil Konuşma Terapistleri tarafından vokal hijyen öneri programları hazırlanmaktadır. Dil ve Konuşma Terapistleri ayrıca solunumda diyafram solunumunu kullanmak, fonasyonda ses tellerimize fazla yük bindirmemek, rezonans kavitelerini etkin bir şekilde kullanmak gibi konularda davranışsal yöntemlerle daha sağlıklı ve etkili ses ve konuşma üretimi sağlanmasına yardımcı olmaktadırlar"
Konuşmasının sonunda sorularıda cevaplayan Dil Konuşma Uzmanı Serdar Sipahi, "Ses sağlığımıza gereken özeni gösterirsek, ses bozukluğu ile karşılaşma riskimiz o derece azalacaktır" sözleri ile konuşmasını tamamladı.
Konuşmanın sonunda katılımlarından dolayı gününü anısına Uzman Terapist Serdar Sipahi'ye Ankara Bolulu Dernekler Federasyonu Başkanı Mehmet Bilgin tarafından Plaket verildi.
Başkan Bilgin yaptığı kısa konuşmasında "Her ayın ilk Pazartesi akşamı çeşitli konularda söyleşilerimiz devam ederek, Boluluları bilgilendireceğiz. Bu akşam Dil ve Konuşma Bozuklukları hakkında Serdar Sipahi tarafından bilgilendirildik. Şahsım, Fedarasyon Yönetimi ve Ankara Bolulular Derneği Yöenetimi ve siz değerli Bolulular adına teşekkür ediyorum. Günün anısına da bu plaketi takdim ediyorum" dedi.
Buraya gelmekten ve sizlerin arasında bulunmaktan mutluyum. Plaketinizle bir kez daha beni onurlandırdınız diyen Serdar Sipahi bende teşekkür ederim. Merkezimiz her zaman Boluluların emrindedir" dedi.
Bolulularr yeni bir şeyler öğrenmenin hazzıyla bir dahaki söyleşide buluşmak dileğiyle salondan ayrıldılar.
Geniş bilgi almak için:Tıklayın
Söyleşi Fotoğrafları için Tıklayın