''DÖRTDİVAN PATATESLİ SOMUN EKMEĞİ'' TARİFİ
Ekmeğin önemi yüzyıllardır bütün insanlarca bilinmiş ve hak ettiği değeri görmüştür. Her yörenin kendine has,mis gibi ekmeği vardır. Ama bir başkadır DÖRTDİVAN SOMUN EKMEĞİNİN lezzeti. Anlatmakla, saymakla bitmez memleketimin sımsıcak, çıtır çıtır ekmeğinin kokusu, lezzeti...
Çocukluğumuzda köy fırınları ekmek yapmak için yakıldığında bizler de fırının başında bekler, bir an önce pişmesini ve yemeyi isterdik. Eve gidene kadar sabredemezdik mis gibi kokan, çıtır çıtır köy ekmeğini yemek için. Annelerimiz yeni pişmiş ekmeğin içini açar, tereyağını koyar verirdi elimize. Bu kadar güzel olan ekmeğin nasıl yapıldığını ve nereden temin edilebileceğini anlatarak, bilmeyenlere de öğrenme ve tatma fırsatı sunalım.
Ekmeğimiz için gerekli olan malzemeler ve yapım aşamaları şu şekildedir:
Malzemeler: (18 Adet Somun Ekmek için) 7 Kg patates, 25 Kg un, Ekşi Maya, Bir Miktar Tuz, Bir Miktar Su,
Hazırlanışı ve Pişirilişi: Dörtdivan Somun Ekmeği oldukça zahmetli ama bir o kadar da doyurucu ve nefistir. Bir akşam öncesinde ekmeğimizin mayası için gerekli olan 7 kg kadar patates haşlanır, soyulur ve rendelenir. İçerisine 4 yemek kaşığı süzme yoğurt ve 1 tatlı kaşığı yaş maya ilave edilir. Bütün malzemeler iyice karıştırılır. Sabaha kadar oda sıcaklığında üzeri kapatılarak bekletilir. Ekmeğimizin ekşi mayası hazırlanmış olur.
Ertesi gün 25 kg una elde edilen ekşi maya eklenerek, bir miktar tuz ve bir miktar suyla hamur kıvamına gelene kadar yoğrulur. Hamurun üzeri kapatılarak 1 saat mayalanması için beklenir.(oda sıcaklığında) Köy fırını yakılarak 1 saat ısıtılır.
Hamurdan parçalar alınarak büyük bezeler (istenilen büyüklükte) yapılarak bekletilmeden fırına sürülür.
Bezenin büyüklüğüne göre hamur 1 ila 1.5 saat pişirilir. Pişirilen ekmek oda sıcaklığında 20- 25 gün tüketilebilir. (Derin dondurucularda 3-4 ay bekletilebilir ve istenildiği zaman çıkartılıp tüketilebilir.)
Afiyet Olsun...